Viisi vinkkiä e-kirjan muotoiluun

Muokattavat kirjasinkoot, kirjasimet ja rivivälit, erilaiset näytöt ja lukulaitteiden resoluutiot – onko kirjailijan mahdollista toteuttaa e-kirja, joka sopii jokaiselle laitteelle? Kyllä! Tyylikkään e-kirjan luominen onnistuu…

Lukulaitteiden asetusvaihtoehtojen vuoksi e-kirjalla ei ole pysyvää ulkoasua – toisin kuin painetulla kirjalla. Tästä johtuen toimivan typografian suunnittelu vaatii e-kirjojen kohdalla täysin uutta ja erilaista lähestymistapaa. E-kirjapalvelut ovat jopa kehittäneet täysin uusia kirjasimia vain e-kirjoja varten, kuten Amazonin ”Bookerly” ja Googlen ”Literata”.

Kirjailijana ei kuitenkaan ole pakko mennä ihan niin pitkälle oman e-kirjan muotoilua suunnitellessa. Täysin päinvastaisesti on vähempi parempi, sillä ihan jokaisella lukupäätteellä – olipa kyseessä lukulaite, tabletti, tietokone tai älypuhelin – on omat sääntönsä tekstin näyttöön. Jos e-kirja sisältää useita erilaisia ja monimutkaisia sisällöllisiä muotoiluja, on riski suuri, että muotoilut eivät vastaa laitteen sääntöjä ja sisältö vääristyy tai jopa katoaa. Tuloksena on epäsiisti ulkoasu ja ikävä lukukokemus lukijalle.

Tämän välttääksesi ja onnistuneen e-kirjan muotoilun takaamiseksi olemme koonneet sinulle viisi tärkeintä vinkkiä e-kirjan typografiaan liittyen:


1

Less is more: Yksittäisten tekstikohtien muotoilun sijaan on usein parempi lisätä muotoilu koko tekstidokumenttiin. Vältä tekstin lukitsemista ja alleviivauksia ja huolehdi siitä, että tekstirivit ovat koko tiedostossa yhtä pitkät. Näin lukulaite näyttää lukijalle yhtenäisen tekstin, jota on mukavampi lukea.


2

Lyhyet otsikot: E-kirjoja luetaan usein pienellä näytöllä. Pitkä otsikko jaetaan pienemmän tilan vuoksi kahdelle riville eikä tulos ole tällöin paras mahdollinen.


3

Huomioi näytön suuruus: On suositeltavaa välttää mm. suuria kuvia, taulukoita ja tyhjää tilaa e-kirjassa, joiden ulkoasu saattaa vääristyä erilaisilla näyttöpäätteillä.


4

Tekstin tasaus: keskittämällä tiettyjä tekstielementtejä, kuten sitaatteja ja runoja, nostat ne esiin muun tekstin joukosta ja annat niille enemmän huomiota.


5

Kappalejako: Muotoilun tyyleissä määritellyt sisennykset ja kappalevälit otetaan jokaisella lukulaitteella huomioon ja luovat sekä selkeän että lukumukavuutta edistävän muotoilun.
BoD:n verkkotyökalu easyEditor tarjoaa valmiita mallipohjia e-kirjan toteutukseen ja tukee näin kirjailijoita e-kirjan luomisessa. Mallipohjat sisältävät erityisesti e-kirjoille sopivan muotoilun ja typografian ja niiden valmistuksessa on otettu huomioon eri kirjallisuuden lajien, kuten kauno- ja asiakirjojen, ominaisuudet. Voit siis muotoilla koko e-kirjasi sisällön yhdellä klikkauksella valitsemalla sopivan mallipohjan. easyEditor-työkalu sisältää myös muotoiluvalikon, jonka avulla voit tehdä yksilöllisiä muotoiluja kirjallesi. Klikkaa alla olevia kuvia suurentaaksesi ne ja nähdäksesi esimerkit muotoilutyökaluista.
easyEditor-työkalu tarjoaa jokaiselle kirjallisuuden lajille sopivat valmiit mallipohjat, joita voit käyttää omalle e-kirjallesi. Esimerkissä on käytetty mallia Kaunokirjallisuus 1.
Jos haluat valmistaa täysin yksilöllisen e-kirjan, voit käyttää easiEditor-työkalun valikossa olevia yksittäisiä muotoiluvaihtoehtoja.

Vastaa

*Pakolliset kentät