Kirjallisia tapahtumia 2020 – osa 1

Tehokas tapa saada näkyvyyttä kirjalle on verkostoitua kirja-alalla ja osallistua erilaisiin kirjallisuustapahtumiin. Tähän artikkeliin olemme koonneet tapahtumia, tapaamisia, kursseja ja kilpailuja vuoden 2020 alkupuolella.

Osallistumalla erilaisiin kirjallisuus- ja kirjailijatapaamisiin tai kirjoitustyöpajoihin, voit helposti tavata ja verkostoitua muiden kirjailijoiden ja kirjoittamisesta ja kirjoista kiinnostuneiden kanssa.  Kirjoittajakursseilta voi saada hyödyllistä tietoja ja palautetta omista teksteistä. Tämä tapahtumakalenteri voi toimia sinulle apuna ja inspiraationa suunnitellessasi kirjallista vuottasi.

Kirjoituskilpailut olemme lisänneet kalenteriin sen kuukauden kohdalle, jolloin osallistumisaika umpeutuu ja kirjoittajakurssit siihen ajankohtaan, milloin ne alkavat. Lisää sinulle mielenkiintoiset tapahtumat omaan kalenteriisi ja kommentoi mielellään, mikäli olemme unohtaneet tärkeitä tapahtumia tai hyödyllisiä kursseja listasta!

Kannattaa myös muistaa, että kirjastoissa järjestetään usein säännöllisesti kokoontuvia lukupiirejä ja kirjoittajatapaamisia sekä pidetään kirjailijavierailuita. Tähän olemme keränneet vain pienen osan kirjastojen kirjoittajatreffeistä. Kirjastojen omilta kotisivuilta löytyy yleensä tapahtumakalenteri, joten tutustumalla oman lähialueesi kirjaston sivuihin ja tapahtumakalenteriin, voit löytää oman kotikaupunkisi tai lähiseudun kiinnostavia kirjallisia tapahtumia.

Tammikuu

alkaen 13.1. Sanoista kuvia – Luovan kirjoittamisen ryhmä, Lahti

Lahden pääkirjaston monitoimitilassa luovan kirjoittamisen ryhmä kokoontuu kevään aikana Marja Welinin johdolla yhteensä seitsemän kertaa.

alkaen 14.1. Kirjoittajatreffit, Lahti

Lahden pääkirjaston monitoimitilassa kirjoitetaan yksin mutta yhdessä. Kirjoittajatreffit ovat kirjoittamiseen innostava metodi, jossa kokoonnutaan yhteen kirjoittamaan. Tekstejä ei arvostella, mutta voit saada virikkeitä kirjoittamiseen. Kevään muut tapaamiset ovat 25.2. ja 7.4.

alkaen 15.1. / 16.1. Sanapajat nuorille, Helsinki

Nuoren Voiman Liiton Sanapaja/Wordshop monikielisille nuorille kokoontuu keskiviikkoisin Vuotalossa ja torstaisin Stoassa. Maksuttomiin työpajoihin on tervetullut kuka tahansa nuori, aiempaa kirjoittamiskokemusta tai harrastusta ei vaadita. Pajoissa tehdään erilaisia pieniä harjoituksia, joissa harjoitellaan omaa ilmaisua. Pajoja järjestetään toiveteemoilla, joita voivat olla vaikkapa someen kirjoittaminen, spoken word, huumori, scifijutut.  Työpajoissa saa kirjoittaa millä kielellä vaan, ja pajoissa puhutaan suomea tai englantia.

alkaen 16.1. Runopiiri, Vantaa

Hakunilan kirjaston runopiiri on tarkoitettu kaikenikäisille runouden harrastajille ja kokoontuu säännöllisesti kerran kuussa. Muut tapaamisajankohdat voi tarkistaa kirjaston tapahtumakalenterista.

alkaen 20.1. Aloittelevien kirjoittajien ryhmä, Helsinki

Nuoren Voiman Liiton kirjoittajaryhmää vetää Jenni Hurmerinta. Ryhmässä keskustellaan kirjoittamisen riemuista ja haasteista, jaetaan omia kaunokirjallisia tuotoksia ja harjoitellaan niin palautteen antamista kuin vastaanottamista. Lisäksi kirjoittamiselle luodaan teoreettista pohjaa.

alkaen 21.1. Tunteita ja toimintaa -juonivetoisen kirjoittamisen tekstipaja, Vantaa

Vantaan Sanataidekoulun luovan kirjoittamisen tekstipaja, jossa kirjoitetaan sitä mitä käsikirjoitus kaipaa ja pallotellaan juonenkuljetusideoita yhdessä.  Kurssilla mm. tehdään runsaasti kirjoitusharjoituksia, keskustellaan kirjoittamisen esteistä, kannustetaan muita ja annetaan palautetta.

alkaen 21.1. Omaelämäkerrallinen proosapiiri, Turku

Kirjan talon proosapiirissä tehdään erilaisia kirjoitusharjoituksia omaelämäkerrallisella otteella. Kurssilla ei kirjoiteta valmista elämäkertaa, vaan tarkastella omaa elämää kirjoittamisen näkökulmasta. Miten houkutella muistoja esiin, kuvata mennyttä elävästi ja löytää inspiraatiota kirjoittamiseen omasta elämästä?

alkaen 31.1. Pegasos – nuorten aikuisten kirjoittajaryhmä, Vantaa

Vantaan Sanataidekoulun luovan kirjoittamisen tekstipaja, jossa kirjoitetaan sitä mitä käsikirjoitus kaipaa ja pallotellaan juonenkuljetusideoita yhdessä.  Kurssilla mm. tehdään runsaasti kirjoitusharjoituksia, keskustellaan kirjoittamisen esteistä, kannustetaan muita ja annetaan palautetta

Helmikuu

15.2. Elävän Kirjallisuuden Festivaali, Tampere

Festivaalin ohjelmisto koostuu eritaustaisten kulttuurin- ja taiteentekijöiden sekä tutkijoiden keskusteluista, esityksistä, performansseista ja työpajoista, tänä vuonna teemalla ”ÄÄNI”.

15.2. asti Nova-kirjoituskilpailu

Turun Science Fiction -seuran järjestämä aloitteleville kirjoittajille suunnattu tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu.

21.-23.2. Luovan kirjoittamisen jatkokurssi, Oulu

Päätalo-instituutti järjestää kirjoittamisen jatkokurssin, jossa käsitellään kirjoittamisen ajankohtaisia asioita, teoriaa ja tehdään harjoituksia. Harjoitusten pääpaino on jokaisen omassa tekstissä. Kurssi on tarkoitettu aikuisille proosan, runojen ja asiatekstin kirjoittamista aiemmin opiskelleille.

Maaliskuu

6.3. Ideasta tietokirjaksi -kirjoittamisvalmennus, Helsinki

Suositussa kirjoittajavalmennuksessa työstetään Satu Pihlajan kanssa omasta kirjaideasta konkreettinen kirjoittamissuunnitelma.

14.3. Kirjakekkerit, Karjaa

Koko perheelle suunnatun kirjallisuusfestivaalin ohjelmassa on muun muassa kirjailijahaastatteluja.

14.-15.3. Pimp My Language-kielenhuoltokurssi, Turku

Runoilija ja sanataideohjaaja Susinukke Kosolan ohjaamalla kielenhuoltokurssilla Kirjan Talossa keskitytään kielen rakenteisiin. Kuinka luoda metafora, joka ei vaivaannuta lukijaa? Mitkä ovat elävän virkkeen tai säkeistön ainesosat?

19.-22.3. Mariehamns litteraturdagar, Maarianhamina

Maarianhaminan kaupunginkirjastossa järjestettävillä kirjallisuuspäivillä on mukana monia kirjailijavieraita.

21.3. Kirjavat Kirjamessut, Haapavesi

Haapaveden Opistolla järjestettävillä Kirjavilla Kirjamessuilla kohtaavat kirjailijat ja kirjoittajat, kustantajat, kirjastolaiset sekä kirjaharrastajat niin Pohjanmaalta kuin kauempaa.

21.3. Roihuvuoren Kirjamessut, Helsinki

Roihuvuoren kirjamessut on avoin ja maksuton kirjallisuustapahtuma, joka tuo yhteen kirjallisuuden tekijät ja lukijat yhteisöllisellä ja rennolla otteella.

27.3.-26.4. Romantiikan kirjoittaminen -kirjoituskurssi, Hämeenlinna

Niin aloitteleville kuin kokeneemmille kirjoittajille sopivalla Hämeen kesäyliopiston romantiikan kirjoittamisen kurssilla tutkitaan, mitä on romantiikka, ja miten sitä kirjoitetaan. Miten kuvata tunteita, joille ei löydy sanoja, ilman että turvautuu kliseisiin? Kurssilla tutustutaan erityyppisiin romanttisiin teksteihin ja tehdään paljon kirjoitusharjoituksia ja kokeiluja.

27.3. alkaen, Yksivuotinen luovan kirjoittamisen koulutus, Taivalkoski

Neljästä lähijaksosta ja ohjatusta etäopiskelusta koostuva Päätalo-instituutin kurssi on tarkoitettu aikuisille proosan tai runojen kirjoittamisesta kiinnostuneille ja sopii myös täydennyskoulutukseksi asiatekstin kirjoittajille. Huom. kurssille haetaan 14.2. mennessä.

31.3. asti J.H. Erkon kirjoituskilpailu 2020

J.H. Erkon kirjoituskilpailu alle 30-vuotiaille kirjoittajille, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan. Kilpailulajina tänä vuonna proosa.

Huhtikuu

4.-5.4. KauhuCon 2020, Helsinki

KauhuCon 2020 on kaikille kauhukulttuurista kiinnostuneille suunnattu avoin tapahtuma Rikhardinkadun kirjastossa, joka tarjoilee kattauksen esitelmiä, luentoja, paneeleita, näyttelyjä ja myyntialueen.

20.-26.4. Lukuviikko, koko Suomi

Kirjat ja kirjallisuus ruokkivat mielikuvitusta ja herättävät kiinnostuksen lukemiseen ja kirjoittamiseen.  Lukukeskuksen järjestämän valtakunnallisen Lukuviikon teema on tänä vuonna ”Luovuutta ilmassa”.  Lukuviikon aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla.

25.4.-7.6. Lumotut sanat, Oulu

Lumotut sanat -lasten ja nuorten sanataideviikot on moniviikkoinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä sanataiteen ympärille kietoutuva festivaali, johon liittyy kirjallisuuslähtöinen näyttely.

Toukokuu

8.-10.5. Luovan kirjoittamisen jatkokurssi, Oulu

Päätalo-instituutti järjestää kirjoittamisen jatkokurssin, jossa käsitellään kirjoittamisen ajankohtaisia asioita, teoriaa ja tehdään harjoituksia. Harjoitusten pääpaino on jokaisen omassa tekstissä. Kurssi on tarkoitettu aikuisille proosan, runojen ja asiatekstin kirjoittamista aiemmin opiskelleille.

15.-16.5. Helsinki Lit, Helsinki

Käännöskirjallisuuteen keskittyvä festivaali järjestetään elokuvateatteri Bio Rexissä.

Kesäkuu

5.-6.6. Dekkaripäivät, Kouvola

Dekkaripäiviä vietetään Kouvolassa tänä vuonna 24. kertaa.

8.-12.6. Romaanin kirjoittamisen kesäkoulu -kirjoituskurssi, Hämeenlinna

Hämeen kesäyliopiston kurssilla tutustutaan romaanin kirjoittamiseen ja sen kaikkiin mahdollisuuksiin. Kurssilla käsitellään erilaisia kerrontaratkaisuja ja romaanin rakennetta aina näkökulmasta ja henkilökuvauksesta dialogiin.

26.-27.6. Vanhan kirjallisuuden päivät, Sastamala

Vanhan kirjallisuuden päivien teemana on tänä vuonna ”Vale”.

Kommenttia

Vastaa

*Pakolliset kentät