Kirjallisia tapahtumia 2020 – osa 2

Tehokas tapa saada näkyvyyttä kirjalle on verkostoitua kirja-alalla ja osallistua erilaisiin kirjallisuustapahtumiin. Kirjallinen tapahtumakalenteri luo katsauksen tapahtumiin, kirjoituskilpailuihin ja kirjoittamiskursseihin vuoden 2020 loppupuolella.

Osallistumalla erilaisiin kirjallisuus- ja kirjailijatapaamisiin tai kirjoitustyöpajoihin, sinulla on mahdollisuus tavata muita kirjailijoita ja kirjoittamisesta ja kirjoista kiinnostuneita ja verkostoitua. Alkuvuodesta julkaisimme tapahtumakalenterin alkuvuoden kirjallisuustapahtumista, nyt luomme katsauksen loppuvuoteen. Monet, varsinkin suuremmat tapahtumat, on peruttu nykyisen tilanteen takia, on perinteisen tapahtumakalenterimme toinen osa tällä kertaa hieman totuttua suppeampi.

Kirjoituskilpailut olemme lisänneet kalenteriin sen kuukauden kohdalle, jolloin osallistumisaika umpeutuu ja kirjoittajakurssit siihen ajankohtaan, milloin ne alkavat. Lisää sinulle mielenkiintoiset tapahtumat omaan kalenteriisi ja kommentoi mielellään, mikäli olemme unohtaneet tärkeitä tapahtumia tai hyödyllisiä kursseja listasta.

Heinäkuu

10.-12.7. Virtuaali-Finncon 2020

Suomen suurin science fiction- ja fantasiakirjallisuustapahtuma Finncon järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Ohjelma toteutetaan sekä aiemmin nauhotettuina videoina että livestreamina Youtubessa, eikä sen seuraaminen vaadi kirjautumista.

15.7. asti, Minä ja metsä -kirjoituskilpailu

Kustannus Aarnin kirjoituskilpailu etsii uusia näkökulmia metsään ja sen merkitykseen ihmiselle. Kilpailu on tarkoitettu kaunokirjallisuudelle tai asiaproosalle.

15.7. asti, Luontorunokilpailu

Suomen luonnon päivä järjestää kaikille avoimen runokilpailun. Kilpailuun voivat osallistua kaiken ikäiset suomalaiset ja Suomen luonnosta kiinnostuneet. Kilpailun tavoitteena on saada talteen ja nostaa esille hienoja luontorunoja.

20.-24.7. Elämäkertakirjoittamisen kesäkoulu-kirjoituskurssi, Hämeenlinna

Taija Tuomisen vetämällä kurssilla tutustutaan elämäkerrallisen kirjoittamisen mahdollisuuksiin on sitten lopputuloksena runo, novelli, romaani tai vaikka elämäkerta. Kurssi on täynnä, mutta varasijalle voi ilmoittautua.

30.7.-2.8. Dekkarit Festivaali, Varkaus

Viikonlopun mittainen festivaali kokoaa yhteen dekkarin ystäviä, dekkarikirjailijoita ja muita rikollisen kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen ja hiukan kauempaakin.

31.7. asti Tilanne päällä -kirjoituskilpailu

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto ja Oulun kirjailijaseura etsivät kaikille avoimessa Tilanne päällä -kirjoituskilpailussa tekstejä, joiden keskiössä on kohtaus.

31.7.-2.8. Pentinkulman päivät, Urjala

Pentinkulman päivät on vuosittain järjestettävä elävä ja perinteikäs kirjallisuustapahtuma, joka tarjoaa kirjailijavierailuja, ajankohtaisia keskusteluja sekä teatteri- ja musiikkiesityksiä. Tänä vuonna osa tapahtuman ohjelmasta livestriimataan.

Elokuu

31.8.2020 asti, Elävä Linna -kirjoituskilpailu

Väinö Linnan syntymästä tulee joulukuussa 2020 kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Väinö Linnan seura järjestää Elävä Linna-aiheisen kirjoituskilpailun.

31.8.2020 asti, Joulupukin kootut tarinat -kirjoituskilpailu

JouluTaika järjestää kirjoituskilpailun, johon voi osallistua tarinalla joulupukista tai omalla muistolla jouluaaton hetkistä.

Syyskuu

2.9. asti, Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu

Tampereen Science Fiction seuran järjestämä valtakunnallinen Tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu on kaikille avoin.

4.9. alkaen, Romantiikan kirjoittaminen-kirjoituskurssi

Hämeen Kesäyliopiston romantiikan kirjoittamisen kurssilla tutkitaan, mitä on romantiikka, ja miten sitä kirjoitetaan. Miten kuvata tunteita, joille ei löydy sanoja, ilman että turvautuu kliseisiin? Lisäksi pohditaan henkilöhahmoja, juonen rakentamista, kielikuvien ja metaforien käyttöä ja totuuden ja fiktion suhdetta.

5.-6.9. Helsingin Sarjakuvafestivaalit, Helsinki

Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään neljättä kertaa Kattilahallissa, ja osana sarjakuvan superviikonloppua järjestetään suosittu omakustannetapahtuma Zine Fest, tällä kertaa digitaalisena.

13.9. alkaen, Kirjoita elämäsi tarinat -verkkokurssi

Kurssi koostuu mm. ideoista joiden avulla saat työsi vauhtiin, esimerkeistä jotka opettavat ja innostavat sekä käytännöllisistä kirjoitusohjeista. Kirjoittamista rytmittävät viikkotehtävät, joiden palauttaminen on ainoa aikatauluraami, muuten kurssille voi osallistua vapaasti oman aikataulun mukaan.

16.-19.9. Raahen kirjamessut, Raahe

Raahen kirjamessuilla on luvassa tuttuun tapaan kirjailijavieraita, kirjojen myyntiä ja lukijoiden kohtaamista.

18.-19.9. Joensuun kirjallisuustapahtuma

Joensuun kirjallisuustapahtuma on avoin, keskusteleva yleisötilaisuus, jonka esiintyjiksi kutsutaan suomalaisia tunnettuja ja arvostettuja kirjailijoita sekä tutkijoita. Tapahtumaan liittyy myös oheisohjelmaa, kuten runokaraoke, jamit sekä musiikki- ja tanssiesityksiä.

18.-20.9. Nautitaan kirjoittamisesta-kirjoittamiskurssi, Kuopio

Intensiivisellä kirjoituskurssilla tu­tus­tutaan ru­no­jen, ly­hyt­proo­san, no­vel­lien ja ro­maa­nien kir­joit­ta­mi­seen. Kurs­sil­la kä­si­tel­lään myös elä­mä­ker­ral­lis­ta kir­joit­ta­mis­ta ja se koos­tuu kes­kus­te­luis­ta, har­joi­tuk­sis­ta ja te­o­ri­as­ta.

19.9. Dekkarifestivaali, Helsinki

Dekkarifestivaali tapahtuu tänä vuonna verkossa. Suunnitelmat verkossa esitettävästä festivaaliohjelmasta ovat käynnissä ja ohjelma julkistetaan elokuun puolivälissä. Verkko-Dekkarifestivaalia osallistujat pääsevät seuraamaan ilmaiseksi.

25.-27.9.2020 Luovan kirjoittamisen jatkokurssi, Oulu

Päätalo-instituutti järjestää aikuisille proosan, runojen ja asiatekstin kirjoittamista aiemmin opiskelleille kirjoittamisen jatkokurssin, jossa käsitellään kirjoittamisen ajankohtaisia asioita, teoriaa ja tehdään harjoituksia. Ilmoittautuminen 23.8.2020 mennessä.

30.9. mennessä, Sukutarina-kilpailu

Suomen Sukututkimusseuran Sukutarinakilpailu 2020 etsii asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen.

30.9. asti, Rata-kirjoituskilpailu

Reuna-kustantamon ja Kymi Libri-messujen kirjoituskilpailu kutsuu kirjoittamaan suomenkielistä kaunokirjallista tekstiä, jonka kantavana aiheena on rata. Kilpailuteksti voi olla lyhyttä proosaa, pakina, runo, sävellettäväksi sopivat laulun sanat tai vaikka rap-lyriikkaa.

Lokakuu

2.-4.10 Turun kirjamessut

Turun kirjamessut järjestetään tänä vuonna 30. kertaa.

9.-10.10. Kouvolan Dekkaripäivät

Kouvolan Dekkaripäivät järjestetään Kouvolan kaupunginkirjastossa ja tapahtuman teemana on tänä vuonna Rikos ei katso ikää eikä aikaa.

22.-25.10. Helsingin Kirjamessut

Helsingin Kirjamessut on syksyn suurin kulttuuritapahtuma ja tärkeä kohtaamispaikka, jonka tarkoituksena on edistää lukuharrastusta, kirjallisuudenarvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tänä vuonna on 20-vuotisjuhlavuosi.

Marraskuu

28.-29.11. Kirjafestarit, Tampere

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävät Tampereen Kirjamessut – Kirjafestarit – ovat pääosin Tampere-talossa järjestettävä kirjailijoiden, kustantajien ja kirjallisuuden sekä kulttuurin ystävien messu- ja festivaalitapahtuma.

Joulukuu

31.12. asti Taajuus Z-kirjoituskilpailu

Löytääkö tämän päivän nuori itsensä nuortenkirjojen henkilögalleriasta? Taajuus Z -kirjoituskilpailussa WSOY-kustantamo etsii niitä ääniä, joita emme kohtaa vielä tarpeeksi kirjallisuudessa tai valtamediassa. Kilpailuun voi osallistua romaanikäsikirjoituksella.

Vastaa

*Pakolliset kentät