Kirjallisia tapahtumia 2018

Tehokas tapa saada näkyvyyttä kirjalle on verkostoitua kirja-alalla ja osallistua erilaisiin kirjallisuustapahtumiin. Tapahtumakalenterista löydät tapahtumia, kursseja, tapaamisia ja kilpailuja vuodelle 2018.

Julkaisusuunnitelman luominen on tärkeä osa kirjaprojektia ja myös markkinointiaktiviteetit, kuten tapahtumat, tulee sisällyttää aikatauluun. Tapahtumissa sinulla on mahdollisuus tavata lukijoitasi henkilökohtaisesti ja verkostoitua muiden kirjallisuuden tekijöiden sekä esimerkiksi median edustajien kanssa. Suunnittele osallistumisesti hyvin etukäteen ja mieti, mitä haluat tapahtumassa tavoittaa. Muista myös ilmoittaa paikalla olostasi lukijoillesi ja seuraajillesi esimerkiksi sosiaalisen median kautta.

Osallistu myös erilaisiin kirjailijatapaamisiin ja kirjoitustyöpajoihin, joilla saat ohjattua tukea kirjoitusprosessiin ja voit tutustua toisiin kirjailijoihin. Kirjoituskilpailut olemme lisänneet kalenteriin sen kuukauden kohdalle, jolloin osallistumisaika umpeutuu. Lisää sinulle mielenkiintoiset tapahtumat omaan kalenteriisi ja kommentoi mielellään, mikäli olemme unohtaneet tärkeitä tapahtumia listasta!

 

Huhtikuu

21.4.-10.6. Lumotut Sanat, Oulu

Lasten ja nuorten sanataideviikot. Kevään sanataideviikoilla juhlitaan rakastettuja kirjoja menneisyydestä ja nostetaan esiin tuoreita tekijöitä.

21.4.-10.6. Pop-up kirjakauppa Kirjava, Oulu

Kirjakaupan valikoimassa näkyy sanataideviikkojen tämän vuoden teemakirjallisuus, mutta joukosta löytyy myös kirjahelmiä menneiltä vuosilta.

26.4. Omakustanneilta, Joensuu

Omakustantajille ja kirjallisuuden ystäville suunniteltu tapahtuma, jossa omakustannekirjailijat esittelevät teoksiaan ja kertovat kirjoittamisesta.

28.-29.4. KummaCon, Oulu

Kirjallisuus- ja populaarikulttuuritapahtuma,  ohjelmassa ovat edustettuina kirjallisuus, cosplay, länsimainen ja japanilainen sarjakuva, science fiction sekä pelit.

 

Toukokuu

3.5. Kirjoita rauhassa, Tapiolan kirjasto

Kirjoittamiseen rauhoittumista yhdessä.

4.5. Kirjoittajaklubi, Turku

Kirjan Talon kirjoittajaklubilla kokoonnutaan yhteen kirjoittamaan ja vaihtamaan ajatuksia kirjoittamiseen ja lukemiseen liittyen. Kokoontumisessa tehdään muutamia ohjattuja sanataide- tai kirjoitusharjoituksia.

8.5. Sanaston tekijänoikeusilta, Helsinki

Tekijänoikeusillassa puhujina runoilija Vilja-Tuulia Huotarinen sekä Sanaston lakimiehet Juha Pihlajaniemi ja Mari Wallgren.

10.5. Kirjoituskilpailu Ilmastonmuuttajat

Nuoren Voiman Liiton ja yhteistyökumppaneiden järjestämä kirjoituskilpailu Ilmastonmuuttajat on avoin 13-29-vuotiaille kirjoittajille, osallistumiset tulee toimittaa viimeistään 10.5.

17.5. Runo vie! -runopiiri, Helsinki

Runopiirissä Rikhardinkadun kirjastossa käsitellään Pauli Tapion teosta Varpuset ja aika. Kirjailija on myös paikan päällä.

23.5. Esikoiskirjailijailta, Helsinki

Tapahtuman ohjelmassa perehdytetään esikoiskirjailijoiden kirjailijuuteen, etenkin heitä kohtaaviin tilanteisiin ja ongelmiin, ja mm. apurahahakemusten ja kustannussopimusten tekoon sekä sosiaalisen median hyödyntämiseen kirjailijantyössä.

24.5. Imagen kirjoittajakoulu, Helsinki

Kirjoittajakoulun aiheena on ”Tarinat, tyypit ja taustatyö”. Puhujina kirjailijat Anna-Leena Härkönen, Joonas Konstig, Veera Salmi ja Kjell Westö.

24.5. Esseesalonki, Helsinki

Esseesalongissa keskustellaan esseistä, niiden lukemisesta ja kirjoittamisesta ja koko lajtyypistä.

26.5. Luovan kirjoittamisen iltapäivä, Turku

Pieni Kirjapuoti Turun keskustassa järjestää säännöllisesti Luovan kirjoittamisen kursseja, jotka sisältävät mm. kirjoitusharjoituksia ja yksilöllistä palautetta. Ohjaajana toimii Taija Tuominen.

25.-26.5. Helsinki Lit, Helsinki

Helsinki Lit -tapahtuman järjestetää Helsingin kirjallisuusfestivaali ry yhteistyössä kustantamojen ja Yle Kulttuurin kanssa. Suomalaiset ja kansainväliset kirjailijat kertovat teoksistaan ja keskustelevat kirjallisuudesta.

26.-27.5. Maailman kirjat, Helsinki

Maailman kirjat järjestetään Maailma kylässä -tapahtuman yhteydessä. Tämän vuoden Maailman kirjoissa keskustellaan Afrikasta, demokratiasta, ihmisoikeuksista, kestävästä kehityksestä, ilmastosta ja rauhantyöstä.

 

Kesäkuu

8.-9.6. Kouvolan Dekkaripäivät

Dekkaripäivillä kaikki jännityksen ystävät voivat nauttia laajasta ohjelmasta aina kirjamyynnistä kirjailijahaastatteluihin.

9.6. Annikin runofestivaali, Tampere

Tampereen Annikin puukorttelin asukkaat järjestivät runofestivaalin ensimmäistä kertaa 15 vuotta sitten. Tänä vuonna juhlitaan syntymäpäivän lisäksi myös kirjallisuuden ja kulttuurin oman tien kulkijoita aiheella ”Vapaa on vain umpihanki”.

11.-15.6. Kustannustoimittajan työpaja, Tampere

Kirjoituskurssi kaikille, joita kiinnostaa kirjoittaa rohkeammin ja avoimemmin tekstityöpajojen avulla. Kirjoittaminen tapahtuu sekä itsenäisesti että ryhmissä, vetäjänä kustannustoimittaja ja kirjoitusohjaaja Piritta Maavuori. 

15.6. Kirjoituskilpailu: Dekkarit

Kirjoituskilpailu järjestetään osana Varkaudessa heinäkuussa järjestettävää Dekkarit-festivaalia. Osallistumiset tulee lähettää 15.6. mennessä, voittaja julkistetaan festivaaleilla 28.7.

21.6. Kirjoituskilpailu: kirjoita tiedejuttu

Tutkijoille ja tietokirjoittajille tarkoitettu kirjoituskilpailu hakee tekstejä kaikilta tieteen aloilta 21.6. mennessä. Tärkeintä on, että teksti osuu lukijan aivoihin ja sydämeen.

29.-30.6. Vanhan kirjallisuuden päivät, Sastamala

Vanhan kirjallisuuden päivien keskeisenä aiheena on ”Naisen paikka”, jota käsitellään ohjelmassa mm. kirjallisuushistoriassa, kirjan kansissa ja sisällissodassa.

29.-30.6. Bättre folk -kulttuurifestivaali, Hailuoto

Bättre Folk on uuteen musiikkiin ja kirjallisuuteen erikoistunut kulttuurifestivaali. Esiintyjinä on sekä tunnettuja suomalaisia muusikoita että kirjailijoita. 

 

Heinäkuu

4.-8.7. Kajaanin runoviikko

Kajaanin runoviikko on sanataiteen tapahtuma, jossa runoa esitetään mm. sanan, sävelen, tanssin ja kuvataiteen keinoin.

6.-8.7. Kirjakyläpäivät, Sysmä

Sysmän Kirjakyläpäivien ohjelmaan kuuluu mm. Leena Lehtolaisen kirjailijahaastattelu, kirjakauppoja sekä musiikkia.

11.-15.7. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko on monitaiteinen kirjallisuustapahtuma,  jonka ohjelma koostuu mm. yleisöluennoista, keskustelutilaisuuksista, teatteriesityksistä ja musiikista.

12.-14.7. Booktori, Turku

Booktori-kirjatapahtuma järjestetään Turun Puutorilla, luvassa kirjamyyntiä ja kirjailijavierailijana mm. Reijo Mäki.

13.7. Tietokirja.fi-päivä, Kustavi

Tietokirja.fi-päivää vietetään osana Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoa.

 13.-15.7. Iloitse luovuudestasi! -kirjoituskurssi, Helsinki

Kirjoituskurssilla toteutetaan sekä pidempiä että lyhyempiä kirjoitusharjoituksia ja kurssin pääteemana on usko omaan riittävyyteen ja luottamus luovuuden kantavaan voimaan. Opettajana toimii Mari Vainio.

14.-15.7. Finncon 2018, Turku

Science fiction- ja fantasiatapahtuman laaja ohjelma takaa, että jokaiselle aiheen fanille löytyy sopivaa sisältöä. Suurin painopiste on kirjallisuudessa, sisäänpääsy on maksuton.

27.-29.7. Dekkarit-festivaali, Varkaus

Rikospaikkana on Varkaus, ohjelmassa mm. kirjailijavierailuita, dekkariseikkailuja ja kirjoituskilpailu. Lopullinen ohjelma julkaistaan pian.

29.7.-5.8. Pentinkulman päivät, Urjala

Valtakunnallisen kirjallisuustapahtuman aiheena on tänä vuonna Suomen sisällissota ja siihen liittyvä katkeruus. Aiheeseen liittyvästä kirjallisuudesta ovat keskustelemassa suomalaiset kirjailijat, tutkijat ja lukijat.

 

Elokuu

3.-4.8. Kirjojen Yö, Sysmä

Kirjojen Yö -tapahtumassa on puhumassa mm. kirjailija Juha Hurme.

11.8. Kirjapäivä Talomuseo Glimsissä, Espoo

Kirjapäivän järjestää Espoon kirjailijat ry, teemana ”Kirjallisia makupaloja”.

16.8.-22.11. Tekstihautomo, Helsinki

Kirjoittajayhteisö kokoontuu joka toinen torstai elo-marraskuussa kirjoittamaan yhdessä ja saamaan tekstilleen ohjattua palautetta, sekä muilta kirjoittajaryhmän jäseniltä että kustannustoimittaja/kirjoitusvalmentaja Piritta Maavuorelta.

20.-26.8. Runokuu, Helsinki

Runokuu on ympäri Helsinkiä levittäytyvä kirjallisuusfestivaali, jonka teemana on tänä vuonna ”Juuret”. Järjestäjänä toimii Nuoren Voiman Liitto.

29.8.-26.9. Luovan kirjoittamisen työkalut, Helsinki

Kallion kirjoittajakoulun kurssi sisältää paljon kirjoitusharjoituksia ja kurssin aikana opitaan mm. uusia ilmaisutapoja sekä muokkaamaan omaa tekstiä.

31.8. Kirjoituskilpailu: Runoja ja raapaleita

Voitko raapaista novellin sadalla sanalla? Asuuko runo sinussa? Ilmoita se kilpailuun 31.8. mennessä.

Kirjalitta, Tampere

Lastenkirjainstituutin, Sanataideyhdistys Yöstäjän ja valtakunnallisten kirja- ja lastenkulttuuritoimijoiden järjestämä  lastenkirja- ja sanataidetapahtuma edistää lasten ja nuorten luku- ja kirjoitusharrastusta. Päivämäärä julkistetaan myöhemmin.

 

Syyskuu

1.-2.9. Helsingin sarjakuvafestivaalit, Suvilahti

Helsingin sarjakuvafestivaalit juhlistaa vuonna 2018 italialaista sarjakuvaa, strippejä ja metallimusiikkia ja niiden yhteydessä järjestetään myös pienlehtiin keskittyvä Zine Fest.

1.9. Työväenkirjallisuuden päivä, Tampere

Työväenkirjallisuuden päivän tapahtumapaikka on Työväenmuseo Werstas, teeman on tänä vuonna ”Vapaus, vastuu, vallankumous”. Esiintyjänimet julkistetaan kevään ja kesän taitteessa.

5.-9.9. Raahen kirjamessut

Raahen kirjamessujen painopiste on lasten ja nuorten kirjallisuudessa ja lukemisen edistämisessä. Luvassa on kirjailijavieraita, kirjojen myyntiä ja lukijoiden kohtaamista. 

7.9. Helsinki Script

Helsinki Script -tapahtumassa keskitytään tv-sarjojen käsikirjoittamiseen. Ohjelmassa on työpajojen lisäksi puheenvuoroja, paikalla mm. Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja ja kirjailija Ronja Salmi sekä kansainvälisiä tuottajia.

14.-15.9. Uusi kirjallisuusfestivaali, Oulu

Kirjallisuusfestivaalien tarkka ohjelma julkistetaan myöhemmin, luvassa on keskustelujen ja puheenvuorojen lisäksi mm. pop up -kirjamessut ja ääneenluentaa.

14.-16.9. Joensuun kirjallisuustapahtuma

Joensuun kirjallisuustapahtumassa on esiintyjinä suomalaisia tunnettuja ja arvostettuja kirjailijoita sekä tutkijoita. Tapahtumaan liittyy myös oheisohjelmaa, kuten runokaraoke, jamit ja elokuva- tai teatteriesityksiä. Tämän vuoden teemana on ”Eläin”. 

15.9. Poetry slamin SM-finaali, Helsinki

Lavarunouden Suomen mestaruudesta kamppaillaan kulttuurikeskus Korjaamolla.

22.9. Dekkarifestivaali, Helsinki

Dekkarifestivaali järjestetään Helsingissä Pörssitalolla, ohjelma varmistuu kevään aikana.

29.9. Hel-YA!, Helsinki

Hel-YA! (Helsinki Young Adult Literary Convention) on Suomen ensimmäinen ja ainoa Young Adult -kirjojen fanitapahtuma.

29.-30.9. Mikkelin 1. Sotakirjallisuustapahtuma

Sodan kosketus -aiheinen tapahtuma käsittelee suomalaista sotakirjallisuutta, sekä fiktiota että faktaa. Mukana järjestämässä on sodan ja rauhan keskus Muisti.

30.9. Eläköön – Leve Zachris! -kirjoituskilpailu nuorille

Topelius-seuran järjestämän kirjoituskilpailun tarkoituksena on tehdä Topelius tutuksi. Kilpailuaika päättyy 30.9. ja palkintojenjako tapahtuu Helsingin kirjamessuilla.

 

Lokakuu

5.-7.10. Turun kirjamessut

Suomen vanhimman kirjatapahtuman teemana on tänä vuonna Viro, ohjelma ja aikataulu julkaistaan myöhemmin.

25.-28.10. Helsingin kirjamessut

Suomen suurin kulttuuritapahtuma tarjoaa jälleen monipuolista ohjelmaa, kohtaamisia ja kirjoja.

27.10. Dekkarilauantai, Helsinki

Suomen dekkariseura järjestää kirjamessujen yhteydessä Dekkarilauantain.

 

Marraskuu

1.-30.11. NaNoWriMo

National Novel Writing Month – lyhyesti NaNoWriMo – on koko marraskuun pituinen kirjoitushaaste, jonka tavoitteena on romaanin kirjoittaminen kuukaudessa.

 

Joulukuu

Keskustakirjasto Oodin avajaiset, Helsinki

Kansalaistorille rakennetaan uuden ajan kirjasto, joka on kaikille avoin julkinen tila keskellä kaupungin sykettä. Joulukuussa 2018 avataan ovet taloon, joka perinteisen kirjaston lisäksi tarjoaa mm. työ- ja tapahtumatiloja, lukukeitaita, studioita, kaupunkiverstaita, perhekirjaston, kahvilan, ravintolan ja elokuvateatterin. 


Vinkki

Tutki säännöllisesti oman kirjastosi, paikallisten kirjoittajayhdistysten ja kirjakauppojen tapahtumakalentereita. Kirjastot järjestävät yhä enemmän mm. kirjoitustyöpajoja, kirjoittajatapaamisia sekä lukupiirejä ja kirjaston tiloissa voit myös järjestää omia tapahtumia!