Kirjallisia tapahtumia 2019

Tehokas tapa saada näkyvyyttä kirjalle on verkostoitua kirja-alalla ja osallistua erilaisiin kirjallisuustapahtumiin. Tähän artikkeliin olemme koonneet tapahtumia, tapaamisia, kursseja ja kilpailuja vuoden 2019 alkupuolella.

Osallistumalla erilaisiin kirjallisuus- ja kirjailijatapaamisiin tai kirjoitustyöpajoihin, sinulla on mahdollisuus tavata ja verkostoitua muiden kirjailijoiden ja kirjoittamisesta ja kirjoista kiinnostuneiden kanssa.  Tämä tapahtumakalenteri voi olla sinulle apuna ja inspiraationa suunnitellessasi kirjallista vuottasi. Kirjoituskilpailut olemme lisänneet kalenteriin sen kuukauden kohdalle, jolloin osallistumisaika umpeutuu ja kirjoittajakurssit siihen ajankohtaan, milloin ne alkavat. Lisää sinulle mielenkiintoiset tapahtumat omaan kalenteriisi ja kommentoi mielellään, mikäli olemme unohtaneet tärkeitä tapahtumia tai hyödyllisiä kursseja listasta.

Kirjastoissa järjestetään usein säännöllisesti kokoontuvia lukupiirejä ja pidetään kirjailijavierailuita. Kirjastojen sivuilta löytyy yleensä tapahtumakalenteri, joten tutustumalla oman lähialueesi kirjaston sivuihin ja tapahtumakalenteriin, voit löytää oman kotikaupunkisi tai lähiseudun kiinnostavia kirjallisia tapahtumia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoissa järjestetään paljon lukupiirejä ja kirjallisuusvierailuja, jotka löytyvät Helmet-tapahtumakalenterista. Myös Turun kaupunginkirjastossa on toistakymmentä lukupiiriä, joiden joukossa on muun muassa myös Kirjoittava lukupiiri,  Kymenlaakson kirjastojen tapahtumat puolestaan löytyvät täältä ja Päijät-Hämeen Lastu-kirjastojen täältä.

Tammikuu

15.1. Lasten runo- ja kuvakirjailta, Helsinki

Töölön kirjastossa Satupihan erikoiskirjastonhoitaja Raija Heikkinen esittelee vuoden 2018 kotimaisia lasten runo- ja kuvakirjoja.

17.1. Runopiiri, Vantaa

Hakunilan kirjaston runopiiri on tarkoitettu kaikenikäisille runouden harrastajille.

18.-20.1. Nordic Noir dekkarifestivaali, Ruka

Uusi kansainvälinen dekkarifestivaali tuo Rukalle rikoskirjallisuuden kuumimmat nimet kaikista pohjoismaista vuoden pimeimpään aikaan.

alkaen 21.1. Sanoista kuvia -luovan kirjoittamisen ryhmä, Lahti

Luovan kirjoittamisen ryhmä kokoontuu ohjaaja Marja Welinin johdolla Lahden pääkirjastossa kuutena maanantaina.

24.1. Kirjoittajatreffit, Lahti

Lahden pääkirjaston monitoimitilassa kirjoitetaan yksin mutta yhdessä. Kirjoittajatreffit on kirjoittamiseen innostava metodi, jossa kokoonnutaan yhteen kirjoittamaan. Kevään aikana on neljä tapaamista.

31.1.2019 asti, JOKI-kirjoituskilpailu

Reuna Kustantamon ja Kirjakaupan kirjoituskilpailun teemana on joki. Kilpailun voittajatekstit annetaan muiden taidemuotojen toteutettavaksi. Luvassa on esimerkiksi tekstin pohjalta tehty näytelmä, musiikkikappale ja maalaus.

Helmikuu

alkaen 2.2. Inspiraatio-kirjoituskurssi, Helsinki

Nuoren Voiman Liiton järjestämällä Jenni Hurmerinnan inspiraatio-kurssilla pohditaan yhdessä mitä inspiraatio on, mistä se tulee ja etsitään erilaisin kirjoitusharjoituksin oman inspiraation lähteitä.

6.2. Salasanat-nuorten kirjoittajaryhmä, Lahti

Aloitteleville kirjoittajille suunnatussa Salasanat-ryhmässä etsitään kunkin omaa tapaa ilmaista itseään kirjoittamalla.

16.2. Elävän Kirjallisuuden Festivaali, Tampere

Festivaalin ohjelmisto koostuu eritaustaisten kulttuurin- ja taiteentekijöiden sekä tutkijoiden keskusteluista, esityksistä, performansseista ja työpajoista, tänä vuonna teemalla ”Auki”.

alkaen 18.2. Proosan kirjoittajapiiri, Turku

Kirjan Talossa Proosapiirin tapaamisissa käydään läpi kirjoitusvinkkejä muun muassa henkilöhahmojen ja tarinan rakentamiseen. Lisäksi tehdään kirjoitusharjoituksia kotona.

alkaen 21.2. Runon kirjoittajapiiri, Turku

Kirjan talossa Kirjoittajapiirissä haetaan ratkaisuja yksittäisten runojen, kokoelmamuodon ja kirjoittamisenkin ongelmiin yhdessä, palautteen, kokeilujen ja uusien näkökulmien avulla.

23.-24.2. Elämäkertakirjoittamisen valmennuskurssi, Kuopio

Kansalaisfoorumin Elämäkertakirjoittamisen valmennuskurssilla herätetään kirjoitusintoa ja vapaudutaan kirjoittamisen esteistä sekä harjoitellaan omasta elämästä ja muistoista kirjoittamista.

28.2.2019 asti Nova-kirjoituskilpailu

Turun Science Fiction -seura järjestää aloitteleville kirjoittajille suunnatun tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailun jo 20. kerran.

28.2.2019 asti Kyläillään -kirjoituskilpailu

Valtakunnalliseen, kaikille avoimeen kirjoituskilpailuun kyläilemisestä voi osallistua niin tosipohjaisella kuin kaunokirjallisellakin tekstillä. Kilpailun järjestävät mm. Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Kotiseutuliitto.

Maaliskuu

4.-9.3.2019 Kirjakekkerit, Karjaa

Koko perheelle suunnattu kirjallisuusfestivaali järjestetään tänä vuonna teemalla ”Kulttuuri – yhteinen kielemme”.

9.3.2019 Roihuvuoren Kirjamessut, Helsinki

Roihuvuoren kirjamessut on avoin ja maksuton kirjallisuustapahtuma, joka tuo yhteen kirjallisuuden tekijät ja lukijat yhteisöllisellä ja rennolla otteella.

14.-17.3.2019 Vaasa LittFest, Vaasa

17. kertaa järjestettävän kirjallisuusfestivaalin teemana on tällä kertaa Ääni – Rösten.

20.-24.3.2019 Tampere Kuplii, Tampere

Monipäiväisen sarjakuvafestivaalin teemana on Murros. Tampere-talolla luetaan, koetaan ja keskustellaan sarjakuvista.

21.-25.3.2019 Mariehamns litteraturdagar, Maarianhamina

Maarianhaminan kaupunginkirjastossa järjestettävillä kirjallisuuspäivillä on mukana monia kirjailijavieraita.

31.3.2019 asti Tarinan viemää -kirjoituskilpailu

WSOY ja Prisma järjestävät yhteistyössä kirjoituskilpailun, jossa etsitään viihteellistä romaania.

31.3. asti J.H. Erkon kirjoituskilpailu 2019

J.H. Erkon kirjoituskilpailu alle 30-vuotiaille kirjoittajille, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan. Kilpailulajina tänä vuonna runous.

Huhtikuu

6.-7.4. KauhuCon 2019, Helsinki

KauhuCon 2019 on kaikille kauhukulttuurista kiinnostuneille suunnattu avoin tapahtuma, joka tarjoilee kattauksen esitelmiä, luentoja, paneeleita, näyttelyjä ja myyntialueen.

22.-28.4. Lukuviikko, koko Suomi

Lukuviikko on Lukukeskuksen vuosittain järjestämä valtakunnallinen tapahtuma, jonka aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista mm. erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla.

27.4.-9.6. Lumotut sanat, Oulu

Lumotut sanat -lasten ja nuorten sanataideviikot on moniviikkoinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä sanataiteen ympärille kietoutuva festivaali, johon liittyy kirjallisuuslähtöinen näyttely.

30.4. asti Möllärimestari-kirjoituskilpailu

Harrastajakirjoittajille tarkoitetussa Möllärimestari-kilpailussa palkitaan omakustanteita.

Toukokuu

4.5. Esikoiset esiin, Helsinki

Nuoren voiman liiton järjestämässä Esikoiset esiin -tapahtumassa puhutaan kirjailijan työstä ja kirjailijaksi tulemisesta.

4.-5.5. Elämäkertakirjoittamisen valmennuskurssu, Mikkeli

Kansalaisfoorumin Elämäkertakirjoittamisen valmennuskurssilla herätetään kirjoitusintoa ja vapaudutaan kirjoittamisen esteistä sekä harjoitellaan omasta elämästä ja muistoista kirjoittamista.

11.-12-5. Kummacon, Oulu

Kirjallisuus- ja populaarikulttuuritapahtuma, jonka ohjelmassa ovat edustettuina kirjallisuus, cosplay, länsimainen ja japanilainen sarjakuva, science fiction sekä pelit. Tämän vuoden teema on seikkailu.

12.5. asti Luokat- kirjoituskilpailu

Vasemmistonuoret ja Libero järjestävät kirjoituskilpailun luokista. Kilpailuun voi osallistua omavalinteisella ennen julkaisemattomalla tekstilajilla.

17.-18.5. Helsinki Lit, Helsinki

Käännöskirjallisuuteen keskittyvä festivaali järjestetään tänä vuonna 5. kerran.

31.5. asti Rikos 2019 -jännitysromaanikilpailu

Kustannusosakeyhtiö Otavan, Otavan Kirjasäätiön ja tuotantoyhtiö Dionysos Filmsin kirjoituskilpailussa etsitään huippujännäriä, jossa voisi olla potentiaalia myös elokuvaksi tai tv-sarjaksi.

Kesäkuu

7.-8.6. Dekkaripäivät, Kouvola

Dekkaripäiviä vietetään Kouvolassa jo 23. kertaa.

20.6. asti Omankädenoikeus-rikosnovellikilpailu

Dekkarit Festivaali – Rikospaikkana Varkaus järjestää valtakunnallisen rikosaiheisen novellikirjoituskilpailun, jonka aiheena on omankädenoikeus.

28.-29.6. Vanhan kirjallisuuden päivät, Sastamala

Vanhan kirjallisuuden päivien teemana on tänä vuonna Oikeus ja kohtuus.

Kommenttia

 • Hei,

  Mediakasvatuskeskus Metka järjestää nyt jo kolmatta vuotta pohjoismaista Northern Script -elokuvakäsikirjoituskilpailua. Olisiko kilpailu mahdollista lisätä sivustonne Kirjallisia tapahtumia 2019 -artikkeliin?

  Aiempina vuosina kilpailu on osoittautunut erinomaiseksi ponnahduslaudaksi käsikirjoittajan uralle. Kilpailuaikaa on elokuun loppuun saakka. Alla lyhyt esittelyteksti kilpailusta. Lisätietoja kilpailusta saa osoitteesta nosi.fi ja liisa.haapanen@mediametka.fi. Northern Script löytyy myös Facebookista: https://www.facebook.com/northernscript/

  Northern Script kutsuu juuri sinua!

  Oletko 18-25 -vuotias? Kiinnostaako lyhytelokuvien käsikirjoittaminen? Osallistu pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun! Finalistit kutsutaan osallistumaan marraskuussa Oulun kansainväliselle lasten- ja nuortenelokuvien festivaalille ja he pääsevät työstämään käsikirjoituksiaan ammattilaisten ohjauksessa. Kilpailuaikaa on 31.8.2019 asti. Lisätiedot: http://nosi.fi #northernscript

  NORTHERN SCRIPT IS CALLING FOR YOU!

  Are you aged between 18 – 25 and interested in screenwriting? Northern Script competition is your chance! The competition is now calling for new short film scripts related to the theme ’ideal distance’. The competition is open for youngsters living in Finland, Sweden and Norway.

  The finalists will be invited to the workshop held in Oulu at the end of November. The winner of the competition will have a chance to participate in a film workshop in Tromsø Norway in summer 2020.

  Send your own, maximum ten pages script until the end of August! You can participate in without any previous screenwriting experience!

  Check all the details and more information from http://nosi.fi/northern-script-en/

  #northernscript

  • Hei Minea,

   kiitos mielenkiintoisesta vinkistä! Tämä tuli juuri oikeaan aikaan, sillä julkaisemme lähiaikoina kirjallisen tapahtumakalenterin toisen osan loppuvuoden tapahtumista ja lisään mielelläni tämän kilpailun siihen.
   Terveisin Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät