”Writing about a writer’s block is better than not writing at all.”
– Charles Bukowski
Kirja olisi kirjoitettavana, mutta tekstitiedosto ammottaa tyhjyyttään eikä päässä liiku yhtäkään paperille kelpaavaa ajatusta? Niin sanottu tyhjän paperin pelko tai kirjoittajan blokki turhauttaa ja herättää epävarmuutta. Usein vaikeinta on alkuun pääseminen, joskus puhti taas loppuu kesken kirjoittamisen. Ei kannata kuitenkaan pelästyä, luovuutesi ei varmasti ole tyrehtynyt kesken kaiken!
Inspiraatiota ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, sillä kirjoittamisen makuun pääsee vain kirjoittamalla. Keräsimme viisi vinkkiä, joiden avulla pääset eroon tyhjän paperin kammosta.
1
Mieti, mistä aloittamisen vaikeus johtuu. Seinän tullessa vastaan riippuu ratkaisu siitä, missä kirjoittamisen vaiheessa olet. Jos et ylipäätään tiedä, mistä kirjoittaisit, kirjoitusharjoitukset voivat auttaa: Kirjoita satiiri, kuvaile lottovoittoa, kokeile vapaata kirjoittamista. Tiedätkö mitä haluat sanoa muttet osaa muotoilla sitä oikein? Välillä on aivan sallittua viilata yhtä lausetta koko päivä. Onko tarinasi juoni umpikujassa? Anna sen hautua yön yli, ja jos tarina ei myöhemminkään toimi, voit aina palata taaksepäin ja muuttaa sitä.
2
Jos sinulla on ajatuksia muttet saa niitä paperille, aloita hahmottelemalla ajatuskartta, listaamalla juonen kulkua ranskalaisilla viivoilla tai kirjoittamalla vapaasti lauseiden oikeaoppisuutta ajattelematta. Kun pääset vaikeasta kohdasta yli, helpottuu kirjoittaminenkin. Tekstin voit muotoilla myöhemmin lopulliseen muotoonsa.
3
Tee jotain muuta. Stressaantunut mieli ei ole luova mieli. Jumin iskiessä kannattaa pitää tauko. Kirjaasi liittymätön luova tekeminen kuten maalaaminen tai autotallissa nikkaroiminen voi herätellä luovaa aivopuoliskoasi. Liikkuminen on toinen hyvä tapa tyhjentää mieli, joten käy kävelyllä tai hikijumpassa. Virkistyneenä työn pariin on hyvä palata, eivätkä ajatukset kierrä enää kehää.
4
Kirjoittamisen ajoitus. Mieti, mihin vuorokaudenaikaan olet tuottavimmillasi? Jos luovuutesi on kukkeimmillaan aamulla, ei väsyneenä töiden jälkeen ole välttämättä paras hetki tarttua kynään. Varaa kirjoittamiselle tarpeeksi aikaa ja pidä siitä kiinni – pyykit ehtii pestä myöhemminkin. Varmista että pystyt keskittymään ilman häiriöitä ja pyydä kotona työrauhaa kirjoittamisen ajaksi.
5
Älä pelkää virheitä. Tietty epävarmuus kuuluu luovaan prosessiin, sillä lopputulosta ei voi tarkasti ennustaa. Luota ideoihisi ja annan tekstin virrata: sen ei tarvitse olla heti täydellistä. Muista että ankarin kriitikkosi olet sinä itse.