Kuten edellisinäkin vuosina, paistoi aurinko taivaan täydeltä, kun Omakustantajapäivä järjestettiin. Siitä huolimatta Korjaamon Vintti-sali oli täynnä omakustanteen julkaisusta kiinnostuneita kirjailijoita. Tänä vuonna tapahtuma erosi edellisvuosista siinä, että liput oli myyty loppuun. Kello 10 alkavaan tapahtumaan saapui muutama osallistuja jo yhdeksältä siinä toivossa, että lippuja olisi vielä saatavilla. Olimme onneksi varautuneet tähän varaamalla vielä muutaman lipun ovelle, eikä ketään tarvinnut käännyttää pois. Pitäisiköhän ensi vuodelle varata suurempi tila?
Vintti-salissa on kauniit, suuret ikkunat, jotka päästävät valoa läpi värillisistä ruuduistaan. Näin saimme kaikki nauttia auringosta myös sisätiloissa ja lisäksi vielä todella mielenkiintoisista ja inspiroivista esiintymisistä.
Ensimmäisenä vuorossa oli kirjabloggaaja Tiina Pasanen. Kirjabloggaajien määrä on kasvanut Suomessa suuresti viime vuosien aikana. Yle uutisoi aiheesta alkuvuodesta ja artikkelista käy ilmi kirjabloggaajien merkitys sekä kirjailijoille että kustantajille. Kirjabloggaajan rehellisillä kirja-arvosteluilla on vaikutusta sekä muiden bloggaajien että lukijoiden luku- ja ostopäätöksiin – ja tästä syystä heidän arvostelunsa ovat myös kirjailijoiden suosiossa. Kaikkea bloggaaja ei kuitenkaan ehdi lukea, joten yhteydenotto kannattaa valmistella ja järjestää hyvin. Tiina kertoi, mitä kannattaa pitää mielessä yhtedenottoa suunniteltaessa.
Tiinan jälkeen lavalle astui markkinoinnin ja viestinnän asiantuntija Virpi Kotro. Virpillä on paljon kokemusta etenkin kirjamarkkinoinnista, hän oli mukana perustamassa Suomen ensimmäisiä e-kirjamessuja vuonna 2014 ja lisäksi työn alla on tällä hetkellä opinnäytetyö digiajan mahdollisuuksista omakustantajille. Näin ollen Virpillä on paljon tietoa ja taitoa sekä markkinoinnista, julkaisusta että omakustanteista ja on hienoa, että hän halusi jakaa näitä kanssamme. Aiheena tapahtumassa oli sisältömarkkinointi ja se, miten kirjailija voi luoda vetovoimaa omaa kirjaansa kohtaan julkaisemalla kohderyhmää houkuttelevia sisältöjä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Virpin omia ajatuksia Omakustantajapäivästä voit lukea täällä.
Aamupäivän aikana uutta tietoa tuli paljon ja lounas oli oiva ajoitus tauolle. Ruoan lisäksi osallistujat saivat mahdollisuuden sulatella kaikkea uuttaa oppimaansa ja keskustella aiheista pöytänaapureiden kanssa. Oli ilo kuulla, millainen puheensorina kävi tauon aikana. Kun on yhteinen kiinnostuksen aihe, ei puheesta malta tulla loppua!
Lounaan jälkeen oli kuitenkin taas aika hiljentyä ja siirtyä seuraavaan teemaan. Aamupäivänä aiheena oli kirjan markkinointi ja nyt siirryttiin kirjoitusvaiheeseen. Monta teosta julkaissut, tuttu suomalainen kirjailija Juha Itkonen antoi kirjoitusvinkkejä omien kokemuksiensa perusteella. Useaan otteeseen kuulijat remahtivat iloiseen nauruun ja nyökkäilivät – selkeästi kirjailijoiden kokemukset kirjoituksen parissa seuraavat samantyylistä kaavaa. Jokainen on käynyt läpi kirjoitusprosessinsa aikana sekä onnistumisia että ongelmia ja Juha puki nämä tunteet ja kokemukset hyvin sanoiksi.
Kirjoitusvinkkien jälkeen kustannustoimittaja Risto Träff kertoi kielenhuollon tärkeydestä erilaisia esimerkkejä käyttäen, joihin on törmännyt uransa aikana. Risto on käsitellyt toista tuhatta käsikirjoitusta monelle eri kustantajalle, opettanut kansanopiston viestintälinjalla, suomentanut yli 100 teosta ja ollut n. 20 tietokirjan toimituskunnassa – muutaman esimerkin mainitaksemme. Hänellä on siis monipuolista kokemusta käsikirjoituksien työstämisestä, korjaamisesta, tekstin käsittelystä ja muokkauksesta ja näin ollen hänen oppinsa kannattaa pitää mielessä. Kirjoitus- ja kielioppivirheet kirjassa häiritsevät lukemista ja antavat epäammattimaisen vaikutelman, eikä kielen huoltoa kannata ohittaa omassa kirjaprojektissaan.
Päivän päätti paneelikeskustelu kolmen kokeneen omakustannekirjailijan kesken. BoD-kirjailijat Oili Valkila, Jussi Huhtala ja Aku-Petteri Korhonen kertoivat omista kokemuksistaan omakustantamisessa ja esimerkiksi siitä, miten idea kirjan julkaisusta syntyi. Oili on puhe- ja viestintäkonsultti ja kirjat Loista puhujana ja Loista kirjailijana ovat hänen ammattinsa tuotteita. Jussi taas on julkaissut lastenkirjan Paarmamies, joka sai alkunsa kummipojan kanssa mökillä keksitystä tarinasta. Vuoristovaellusta eri puolilla Eurooppaa harrastava juristi Aku-Petteri taas aloitti kirjoittamisen matkapäiväkirjan muodossa ja päätti koota näistä oppaat muilla vaelluksesta kiinnostuneille. Omakustanteita julkaistaan siis todella erilaisilla motiiveilla ja monesta eri aiheesta – ja jokainen näistä aiheista on kirjan arvoinen.
Suuri kiitos kaikille osallistujille, esiintyjille ja paneelikeskustelijoille! Teidän ansiostanne tapahtuma oli täydellisen onnistunut ja olemme todella iloisia siitä, että omakustanteen julkaisu kiinnostaa näin monia. Nähdään taas ensi vuonna!
Hei!
Messut vaikuttavat mielenkiintoisilta. Itse en mukaan päässyt töiden takia. Onko vastaavia messuja, edes pienimuotoisempina, jossain tämän vuoden aikana, johon voisi osallistua?
Olen ensimmäistä runokirjaa jossain vaiheessa julkaisemassa ja kaikenlaista apuahan sitä tarvitsisi näin vasta-alkajana, kirjoittanut olen koko ikäni.
Iloisin ja aurinkoisin terveisin
Eeva-Maria Järvinen.
Hei Eeva-Maria!
Harmi, ettet päässyt paikan päälle.
Ihan vastaavaa tapahtumaa ei ole suunnitteilla, järjestämme Omakustantajapäivän tosiaan vain kerran vuodessa.
Suunnitelmissa on kuitenkin muita tapahtumia, joista kerromme tarkemmin niiden varmistuttua. Suosittelen tilaamaan uutiskirjeemme, jossa ilmoitamme aina ajankohtaisista asioista!
Voit tilata uutiskirjeen täällä: https://www.bod.fi/newsletter-fi.html.
Hyvää kevättä!
Terveisin,
Vera
BoD-tiimi