Mitä tapahtuu, kun joukko omakustantajia kokoontuu päiväksi samaan paikkaan? Iloista puheensorinaa, ajatusten ja ideoiden vaihtoa, keskittynyttä kuuntelua, uusia oppeja ja kontakteja sekä inspiraation saantia omiin kirjaprojekteihin. Tunnelma oli jälleen kerran loistava, puheenvuorot uskomattoman mielenkiintoisia ja täynnä tietoa ja järjestäjät todella tyytyväisiä positiiviseen vastaanottoon ja palautteeseen.
Olemme koonneet kaikki päivän puheenvuorot tähän artikkeliin, josta jokainen voi käydä hakemassa itselleen tärkeimmät opit. Linkit esityksiin löytyy aina kyseisen puheenvuoron esittelystä alla.
Sanataideopettaja, kirjallisuusterapiaohjaaja, kustannustoimittaja, vapaa kirjoittaja ja esiintyvä runoilija Jenni Hurmerinta käsitteli laajasti aihetta Kirjoittaminen. Kuten Jennin taustasta näkyy, on hänellä kokemusta ja osaamista luovasta kirjoittamisesta ja tekstin tuottamisesta sekä kirjoittamisen ja kirjallisuuden käyttämisestä terapian muotona. Puheenvuorossaan hän kävi läpi mm. syitä kirjoittamiseen, kirjoittamisen vaiheita ja kirjoitusblokin selättämistä. Jos tarvitset ohjausta kirjoittamiseen tai esimerkiksi editointi- tai arvostelupalvelua, on Jenni etsimäsi henkilö!
Oili Sivula on Espoon kaupunginkirjaston kirjastotoimen johtaja ja monipuolinen osaaja kirjallisuusalalla. Perinteisen kirjastotyön lisäksi hän on aktiivinen kirjaston järjestämissä työpajoissa, jotka tukevat kirjoittamista ja oman kirjan julkaisua. Omakustantajapäivässä hän kertoi mm. siitä, miten kirjastot voivat olla kirjailijan kumppaneita muutenkin, kun lainauspalvelun avulla. Digitalisoitumisen myötä myös kirjastot jakavat monenlaista sisältöä verkossa mm. sosiaalisen median ja kotisivujensa kautta ja yhteistyömahdollisuuksia näiden saralla on monia. Lisäksi kirjastoilla on yleisiä tiloja, joissa voi järjestää esimerkiksi lukutilaisuuksia.
Aihe, joka kiinnostaa kirjailijoita vuodesta vuoteen on kustannustoimitus. Hyvä niin, sillä pilkun viilaus on todella tärkeä osa kirjoitusprosessia. Kustannustoimittaja ja kirjailija Hanna Matilainen antoi puheenvuorossaan konkreettisia ja välillä todella hauskojakin esimerkkejä siitä, missä tapauksissa kirjailijat usein tekevät virheitä ja miten omaa tekstiään voi parantaa. Omien sanojensa mukaan hän olisi voinut pitää aiheesta vaikka koko päivän esitelmän ja tämä jos mikä vahvistaa aiheen monipuolisuuden ja sen, että paraskin käsikirjoitus tarvitsee toisen silmäparin tarkistukseen.
BoD-kirjailija Anne Meretmaa julkaisi kirjansa Kosketettu syksyllä 2017 ja kirjaa on myyty kirjailijan oman aktiivisuuden ansiosta paljon. Kirjaprojekti valmistui yhteistyössä kirjoitusvalmentaja ja kustannustoimittaja Piritta Maavuoren kanssa, joka tuki ja ohjasi Annea kirjoitusvaiheessa siihen saakka, kunnes teksti oli julkaisuvalmis. Omakustantajapäivässä Anne ja Piritta kertoivat yhteistyöstä ja siitä, miten he etenivät projektissa: kuinka he tapasivat, miltä tapaamiset näyttivät ja miten he yhdessä päättivät, että kirja on nyt valmis. Oli hienoa nähdä ja kuulla, miten he saivat kirjan yhdessä valmiiksi ja keskustelusta kävi selkeästi esille, että yhteistyön kautta heidän välilleen muodostui työsuhteen lisäksi myös ystävyys. Koska kyseessä oli keskustelu, ei julkaistavaa materiaalia tässä vaiheessa ole – pysykää kuitenkin kuulolla, sillä julkaisemme kevään aikana blogissa erikseen artikkelin aiheesta!
BoD tarjosi tänä vuonna tietoa kirjaprojektin vaiheisiin ja markkinointiin liittyen. Kirjaprojektia on helpompi lähteä työstämään, kun projektin vaiheet ovat etukäteen selvillä ja kirjailijan on helpompi tehdä itselleen työsuunnitelma etukäteen. Olemme jakaneet projektin neljään vaiheeseen: kirjoittaminen, toteutus, julkaisu ja markkinointi. Markkinoinnissa perustana toimivat kohderyhmän ja oman kirjan ainutlaatuisuuden määritys, joiden avulla kirjaa voi markkinoida tehokkaasti oikeiden kanavien kautta.
Vuoden 2017 Omakustantajapäivän puheenvuorojen sisällöt löydät täältä.