Julkaisun monipuoliset mahdollisuudet

Kaunokirjallisen teoksen julkaisu sekä omakustanteena BoD:lla että perinteisen kustantamon kautta on Sara Medbergille tuttua. Artikkelissa hän kertoo omista kokemuksistaan ja ajatuksistaan eri julkaisumuodoista.

Itseilmaisu ja tarinoiden jakaminen on yleistä internetin aikakaudella sosiaalisen median ja blogien kautta. Tämän myötä myös kirjan julkaisu on helpottunut, kun verkossa tarjotaan mahdollisuuksia oman tarinan jakamiseen kirjan muodossa. Perinteisen kustantamoiden kautta julkaisu ei kuitenkaan ole menettänyt suosiotaan, vaan eri julkaisumuodot elävät rinta rinnan ja tarjoavat kirjailijoille erilaisia mahdollisuuksia. Julkaisumuodot eivät siis missään nimessä sulje toisiaan pois ja on myös täysin mahdollista käyttää molempia. Kirjailijoita, jotka hyödyntävät molempia julkaisutapoja kutsutaan usein hybridikirjailijoiksi.

Yksi esimerkki hybridikirjailijasta on kirjailija Sara Medberg. Hän julkaisi kaksi ensimmäistä historiallista romaaniaan Holhokki (ruotsinkielinen teos Myndlingen)  ja Kreivin käsivarsilla BoD:n kautta omakustanteina, kolmas teos Kultaportin kaunottaret julkaistiin maaliskuussa Otavan kautta.

Sara Medberg

Julkaisut:

Myndlingen (BoD, 2015)
Holhokki (BoD, 2015)
Kreivin käsivarsilla (BoD, 2016)
Kultaportin kaunottaret (Otava, 2018)

Kuinka pitkä ensimmäisen kirjan julkaisuprosessi oli ideasta julkaisuun?

Olen aina ollut kiinnostunut historiallisista tarinoista, ritarillisista herrasmiehistä ja naisista kauniissa puvuissa. Yliopistossa sain opiskelun yhteydessä mahdollisuuden kirjoittaa maisterintyöni tyttöjen kasvatuksesta 1800-luvulla ja sille tielle jäin.

Kun sain romaani-ideani vuonna 2010 kirjoitin vapaa-ajallani ja käsikirjoitus valmistui vuonna 2014. Samaan aikaan sain stipendin julkaisua varten Pohjanmaan ruotsalaiselta yhteisöltä. Myndligen julkaistiin vuonna 2015 BoD:n avulla sekä Ruotsissa että Suomessa (Holhokki) ja julkaisumuoto sopi minulle täydellisesti! On ollut jännittävää ja opettavaista olla mukana jokaisessa julkaisun vaiheessa.

Rahallisen avustuksen saaminen on kirjailijalle usein tärkeä avustus julkaisun mahdollistamiseen. Mitä vinkkejä antaisin kirjailijoille?

Olen onnekseni saanut stipendin sekä tohtorinväitöskirjaani että romaanin julkaisua varten. On olemassa monia säätiöitä ja rahastoja, jotka tukevat kirjailijoita ja suosittelen ehdottomasti hakemaan stipendiä tai apurahaa julkaisua varten. Hakemukseen kannattaa ehdottomasti panostaa ja sen tulee olla selkeä sekä hyvin motivoitu.

bokidé, skoljuridik
 

Sara Medberg

Sara Medberg on teologian maisteri ja kirkkohistorian tohtoriopiskelija. Hänen historialliset romaaninsa käsittelevät Medbergin akateemista tutkimusaihetta - tyttöjen kasvatusta 1700- ja 1800-luvuilla - kaunokirjallisesta näkökulmasta.

Saran kirjailijablogi
Tarkka julkaisuaikataulu sekä budjettisuunnitelma ovat tärkeitä. Tuo esille kirjasi erikoisuus. Kerro tärkeimmät faktat ja ole asiallinen, vältä vaikeita termejä ja epäselviä ilmauksia, pidä teksti kompaktina ja informatiivisena.

Kun kyse on kirjoituskilpailuista, on tärkeintä huolellinen editointi ja se, että teksti on kilpailun aiheen mukainen. Ensimmäinen ja viimeinen luku ovat ratkaisevat: ensimmäisen kappaleen on herätettävä lukijan huomio ja viimeisen sidottava yhteen kaikki tarinan langat. Yhdistä taiteellinen inspiraatio virheettömään tekstiin ja hyvin suunniteltuun rakenteeseen.

Miksi valitsit alun perin omakustantamisen?

Ensimmäisen romaanini Myndlingenin käsikirjoitusta ei hyväksytty ruotsalaisissa kustantamoissa julkaistavaksi, joten päätin julkaista sen itse. Julkaisuprosessi meni niin hyvin, että kirjan suomeksi käännettyäni nimellä Holhokki en edes lähettänyt sitä kotimaisille kustantamoille vaan julkaisin teoksen suoraan BoD:n kautta. Seuraavan kirjan eli Kreivin käsivarsilla kohdalla jatkoin samaan tapaan. Vasta kolmannen romaanin Kultaportin kaunottaret käsikirjoituksen valmistuttua mieleeni tuli, että voisin lähettää sen muutamille kustantamoille Suomessa ja yllätyksekseni ja ilokseni se herätti kiinnostusta.

Kirjailijalle on tärkeää jo kirjoitusvaiheessa tietää, että teksti voidaan tavalla tai toisella saattaa lukijoiden ulottuville. On ihanaa, että BoD aina tarjoaa tähän mahdollisuuden.

Miten eri julkaisumuodot eroavat toisistaan ja mitkä ovat niiden suurimmat hyödyt?

 BoD:n kautta julkaiseminen on nopeaa ja kätevää, on erinomaista että henkilökohtaista neuvontaa sekä erilaisia palvelupaketteja oikoluvusta kannen suunnitteluun on tarjolla. Koska päätin tehdä esimerkiksi kaksi viimeksi mainittua pääosin itse, oli julkaiseminen toisaalta tarkkuutta ja suurta työmäärää vaativaa.

Luova työ kuten kannen suunnittelu on kuitenkin minusta hauskaa, ja tekniset kykyni ovat kasvaneet BoD:n kautta julkaisemisen myötä. On myös hienoa, että kirjoista saa juuri omannäköiset! Kustantamon kautta julkaiseminen taas oli minulle aivan uusi kokemus, ja siinä on vahvuutena mm. kustantamon ammattimainen koneisto. Yksi isoimmista eroista on se, että ei itse tarvitse pohtia vaikkapa kirjan markkinointia joka on jokaiselle omakustantajalle suuri haaste. Toinen positiivinen seikka on kustannustoimittaja, jonka kanssa tekstiä yhdessä hiotaan.

Aiotko jatkaa omakustantamista tulevaisuudessa?

On hyvin mahdollista että jatkan myös omakustantamista, mielessäni on jo pari siihen mahdollisesti sopivaa projektia.

Mitä neuvoja sinulla on tarjota omakustannekirjailijoille?

Kirjoittaminen on inspiroivaa ja hauskaa, mutta erityisesti omakustannekirjailijana on tärkeää työskennellä kurinalaisesti. Päämääränä on saattaa teksti huolellisesti päätökseen ja valmistaa hiottu tuote. Itselleni romaanin kirjoituksessa on ollut tärkeää hahmottaa kokonaisuus ja sen jälkeen työstä osa kerrallaan. Säilytä dialogin ja kertomuksen välinen tasapaino ja vie tarinaa kokoa ajan eteenpäin. Älä unohda editointia ja kustannustoimitusta. Panosta myös kannen suunnitteluun, sen tulee antaa lukijalle heti ensi silmäyksellä hyvä vaikutelma kirjan sisällöstä. Holhokki-kirjani kansikuva on muotijuliste naistenlehdestä, jota julkaistiin 1800-luvun alussa. Jos pidät kirjoittamisesta, älä anna epäilyksen tai kritiikin estää sinua vaan ota oppia hyvistä neuvoista. Jos sinulla on hyvä idea, jonka haluat toteuttaa, anna palaa!

Vastaa

*Pakolliset kentät