Katsaus kirjamessuille

Helsingin kirjamessut tarjosivat neljä tapahtumarikasta päivää täynnä mielenkiintoisia kohtaamisia ja keskusteluja sekä kirjailijoidemme puheenvuoroja. Jos et päässyt itse paikalle tai haluat palata messupäivien tunnelmiin, tämä…

Helsingin kirjamessut järjestettiin jokavuotiseen tapaan lokakuun lopussa. BoD oli tänä vuonna mukana jo kolmattatoista kertaa.

Oli todella mukavaa, että niin moni kirjailijamme tuli vierailemaan osastollamme. Meistä BoD:lla on ihanaa päästä tutustumaan kirjailijoihimme ja saada tavata kasvokkain kirjailijoita, joista monien kanssa on vaihdettu useampikin sähköposti tai puhuttu puhelimessa. Kävimme monia mielenkiintoisia ja antoisia keskusteluja teidän kanssanne. Moni kirjan julkaisemisesta kiinnostunut tuli kertomaan kirjaideastaan ja hakemaan käytännön vinkkejä ja ohjeita julkaisuun. Lämmin kiitos vielä kaikille messuosaston vierailijoille!

Klikkaamalla viereistä kuvaa ja nuolia pääset katsomaan kuvagalleriasta kirjailijakuvia.

[vc_images_carousel images=”2954,2955,2957,2963,2964,2968,2969,2970,2971,2972,2973,2974,2975,2979,2980,2981,2982,2983″ img_size=”medium” mode=”vertical”]

Tapahtui messuosastolla

Kirjan kirjoittaminen on yleensä yksinäistä puuhaa, omakustantaja myös huolehtii itse kirjan toteutuksesta ja markkinoinnista. Moni kirjailijamme kertoo, että olisi joskus mukavaa vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia toisten kirjailijoiden kanssa, niin kirjoittamisesta kuin käsikirjoituksen hiomisesta, kirjan toteutuksesta, julkaisemisesta kuin markkinoinnistakin. Niinpä päätimme tarjota tänä vuonna messuilla puitteet mukavalle tapaamiselle kirjailijoiden kesken. Perjantai-iltana kokoonnuttiin siis vapaamuotoiseen omakustantajien verkostoitumisiltaan. Oli mukavaa nähdä, miten esimerkiksi kokeneemmat kirjailijat antoivat vinkkejä aloitusvaiheessa oleville kanssakirjailijoilleen tai samaa kirjallisuudenlajia kirjoittavat kirjailijat vaihtoivat omia kokemuksiaan. Aika kului kuin siivillä loistavassa seurassa!
Viikonloppuna ääneen pääsivät kirjailijamme. Lauantaina kirjailijamme E. E. Leivo kertoi viikinkiaikaan sijoittuvan kirjasarjansa julkaisusta ja markkinoinnista. Hän on saattanut teoksiaan lukijoiden tietoisuuteen muun muassa järjestämällä kirjajulkkarit, lähettämällä lehdistötiedotteen ja osallistumalla oman paikkakuntansa myyjäistapahtumiin. Koska kirjailija on ollut mukana järjestämässä myös Suomen ensimmäistä pop up-kirjakauppaa, osasi hän kertoa myös kirjan myynnistä kauppiaan näkökulmasta – muun muassa siitä, mikä merkitys kannella on kirjan myyntiin, nimittäin olennainen. Pop up-kirjakaupan asiakkaita kiinnostivat eniten kirjat, joiden kansi on erityisen ammattitaitoisesti ja kauniisti toteutettu.
Verkkokaupan asiantuntija Kari Wikholm julkaisi kesällä tietokirjan Verkkokaupan käsikirja 2019 ja markkinoinut sitä tehokkaasti eri kanavien kautta, muun muassa kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Akateemisessa kirjakaupassa. Haastattelussamme Kari korosti, että tärkeää on aloittaa kirjan markkinointi jo hyvissä ajoin ja jatkaa sitä pitkäjänteisesti kirjan ilmestyttyä. Hän itse kirjoittaa myös esimerkiksi blogia kirjan aihepiiriin liittyen ja on aktiivinen sosiaalisen median eri kanavissa.
Iltapäivällä päästiin myös keskustelemaan fantasian ja scifin julkaisemisesta omakustanteena. Paikalla oli kolme loistavaa BoD:n omaa kirjailijaa, Skessa Kaukamaa, Inna Airola ja Raita Jauhiainen (kuvassa vasemmalta oikealle). Keskustelussa todettiin muun muassa scifin ja fantasian julkaiseminen omakustanteena lisääntyneen huomattavasti viime vuosina, minkä ansiosta yhä useampi kirjailija saa äänensä kuuluviin. Fantasian ja scifin lukijoiden myös koettiin tarttuvan ennakkoluulottomasti myös omakustanteisiin, ehkä myös siksi, että niitä julkaistaan melko vähän suomeksi.
Sunnuntaina esiintynyt kirjailija Anna Tiitta on julkaissut jo kolme kirjaa BoD:n kautta. Hän kertoi kirjansa julkaisusta ja markkinoinnista omien kokemustensa kautta. Anna on hyödyntänyt markkinoinnissa paljon paikallismedioita. Mediaa kiinnostaa usein kirja, kun sen kirjoittaja on paikallinen tai kirjan tarina sijoittuu alueelle. Anna kiersi toisen romaaninsa Älä jätä minua kanssa Suomea etelästä pohjoiseen pitämässä lukutilaisuuksia esimerkiksi kirjastoissa ja otti kirjansa tiimoilta yhteyttä paikallismedioihin, mistä poiki haastatteluja ja kirja-arvosteluja, jotka toivat kirjalle toivottua näkyvyyttä. Anna halusi myös rohkaista kaikkia kirjoittajia julkaisemaan tekstejään, eikä jättää niitä pöytälaatikkoon pölyttymään.
Syksyllä erikoisromaaninsa Kohtalon hyppy julkaissut Julian Rauhaniemi hyödynsi kirjansa toteutusvaiheessa BoD:n kirjailijapalveluita, kirjan sisuksen taittoi ja kannen suunnitteli BoD:n graafikko. Kirjailijapalveluiden käytön Julian koki helppona ja vaivattomana vaihtoehtona, tarjouksen tekemisestä julkaisuun asti kaikki sujui nopeasti ja helposti. Koska hänen ei tarvinnut keskittyä toteutukseen, hän aikaa keskittyä kirjan markkinoinnin suunnitteluun. Julian aloitti kirjansa markkinoinnin jo hyvissä ajoin, muun muassa ottamalla yhteyttä lehdistöön.
Liisa Heikkinen sai fibromyalgiadiagnoosin 26 vuotta sitten. Liisa perehtyi haasteelliseen sairauteen vuosien ajan, kävi erilaisissa koulutuksissa ja sai omat oireensa kuriin. Siitä nousi tarve jakaa tietoa muille diagnoosin saaneille. Liisa ajatteli, että kirja tavoittaisi kohderyhmän parhaiten ja ryhtyi heti kirjoittamaan. Hän päätyi julkaisemaan teoksensa omakustanteena, koska ei halunnut joutua odottamaan kustantamoiden päätöksiä. Kirjan aihe vaatii myös tietynlaista asiantuntijuutta, jota ei kustantamosta välttämättä löydy. Kirjaa on ollut helppo markkinoida esimerkiksi sosiaalisen media kautta, sillä kohderyhmä on niin selkeä.
Sellaiset olivat tämän vuoden kirjamessut! Mikä oli sinun kohokohtasi kirjamessuilla? Olisitko toivonut jotain muuta ohjelmaa esimerkiksi BoD:n osastolle? Jätä mielellään kommentti, niin autat meitä ensi vuoden messujen suunnittelussa.

Kommenttia

  • Kiinnostavaa ohjelmaa on ollut, harmi kun en päässyt paikalle. Mukava kun muistitte meitä poisjääneitä näin jälkikäteen. Olen julkaissut yhden kirjan BoD:lla (Vanha nainen Espanjassa 2017). Sen ansiosta minut on hyväksytty Suomen tietokirjailijat ry:n jäseneksi syksyllä 2019. Toisen kirjani julkaisen tammikuussa ja otan siihen sen koko paketin, eli taiton ja kannen ym. Jännityksellä odotan, miltä kirjani näyttää ammattillaisten tekemänä.

    • Hei Sirkku,
      kiitos kommentistasi, on mukavaa kuulla, että artikkelista oli hyötyä 🙂 Ehkä ensi vuonna pääset messuille, järjestämme varmasti taas ohjelmaa. Hienoa, että olet tekemässä uutta kirjaa, olemme iloisia, että saamme auttaa toteutuksessa. t. Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät