Tässä artikkelissa annamme vinkkejä takakannen tekstin laatimiseen käyttäen esimerkkinä BoD-kirjailija Sara Medbergin historiallista rakkausromaania Holhokki.
8 tärkeää vinkkiä kirjan takakannen tekstin laatimiseen
Orpo neiti Desideria Sparw, joka asuu rauhallisessa kartanossa Pohjanmaalla, on kauhuissaan kun hänen uusi aristokraattinen holhoojansa Tukholmasta ilmestyy paikalle. Kreivi Dominic Lindswärd ei lainkaan pidä holhokkinsa itsenäistymispyrkimyksistä, pelkkä ajatus riippumattomasta naisesta on järkyttävä!
Hänen armonsa haluaa mieluummin kasvattaa Desideriasta nöyrän ja myöntyväisen nuoren neidon, joka ajan kuluessa menee hyviin naimisiin. Päähenkilöt tempautuvat mukaan seikkailuun, joka kiidättää heidät kustavilaisen ajan Suomen ja Ruotsin ylellisten tanssiaissalien ja salaperäisten linnojen halki. Mutta kumpi heistä saa tahtonsa läpi?
Romantiikkaa ja jännitystä Jane Austenin ajan Suomessa ja Ruotsissa.
Kirjailija Sara Medberg on teologian maisteri ja kirkkohistorian tohtoriopiskelija. Hänen romaaninsa käsittelevät Medbergin tulevan väitöskirjan tutkimusaihetta – tyttöjen kasvatusta 1700- ja 1800-luvuilla – kaunokirjallisesta näkökulmasta.Kirjan takakannen teksti on sama, kuin mikä näkyy kirjakaupoissa esittelytekstinä. Kirjakauppojen esittelytekstissä on otettu myös huomioon takakannen päätekstin lisäksi myös sen alla näkyvä sitaatti sekä kirjailijan ja hänen teostensa aiheiden esittely.
1
Aloitus
Ensimmäset sekunnit ovat ratkaisevia. Jo ensimmäisessä lauseessa pitäisi siis olla kiteytettynä oleellisin osa, joka herättää lukijan mielenkiinnon. Esimerkkitekstissä kirjailija kuvailee ensin päähenkilöä ja avainsanat kuten ”neiti”, ”kartano” ja ”aristokraattinen” paljastavat, että kyse on historiallisesta romaanista. Kirjallisuuden lajin voi esitellä joko käyttäen sitä kuvailevia sanoja tai konkreettisesti – sen pitäisi joka tapauksessa tulla jollain tapaa heti alussa esille.
2
Oikea määrä tietoa ja sopiva tunnelma
Lukija saa ensimmäisiä tietoja päähenkilöiden elämäntilanteesta, luonteesta ja siitä, miten he tapaavat. Neiti Desideria Sparw on ajalle epätyypilliseen tapaan itsenäinen nainen ja kreivi Dominic Lindswärd taas omaa konservatiivisia arvoja. Jo päähenkilöiden vastakkaiset luonteenpiirteet herättävät jännitystä, mutta maininta seikkailuista ilman sen tarkempia yksityiskohtia nostavat vielä odotuksia. Sopiva loppu tässä tapauksessa on kysymys, jonka vastaus löytyy vain kirjasta. Takakannen tekstin perusteella lukijalla on jo mitä luultavimmin mieltymys toista päähenkilöä kohtaan ja odottaa jännityksellä lopputulosta. Kysymyksen sijaan tekstin voisi päättää myös pistekolmikkoon päättyvällä lauseella.
3
Kertoja
Riippumatta käsikirjoituksen kertojatyypistä ja aikamuodosta, kirjoitetaan takakannen teksti usein kolmannen persoonan näkökulmasta ja preesens-aikamuodossa. Ulkopuolinen kuvaus kirjasta antaa esittelylle objektiivisuutta ja nostaa tietyllä tavalla uskottavuutta.
4
Lukijaystävällinen takakannen teksti
Yhtä tärkeä, kuin takakannen tekstin sisältö, on sen kirjoitusasu. Riippuen kirjasimesta, kirjan koosta ja ulkoasusta, on suositeltavaa käyttää kirjasinkokoa 8-12. Ota huomioon myös riittävä riviväli ja lisää tarvittaessa kappaleita tai alaotsikoita, jotta kokonaisuus olisi selkeä ja helppolukuinen.
5
Muiden teosten esittely ja arvostelu ostopäätöksen tukemiseksi
Esimerkkinä käyttämämme teos on kirjailijan ensimmäinen romaani, joten takakannessa ei ole mainintaa aiemmin julkaistuista teoksista. Kirjailijan esittely kannen alaosassa antaa kuitenkin ymmärtää, että kirjoja on enemmänkin kuin yksi. Toinen, erityisen tehokas argumentti kirjan ostopäätöksen puolesta ovat lukijoiden ja lehdistön arvostelut. Pyri saamaan kirjallesi vaikuttavia arvosteluja jo ennen sen julkaisua lisätäksesi näitä kirjan takakannen tekstiin. Arvostelut lisäävät lukijan luottamusta ja mielenkiintoa huomattavasti.
6
Totuuden voima
Takakannen tekstin tarkoitus on voittaa mahdolliset lukijat puolellesi, mutta älä missään nimessä anna lukijalle kirjastasi väärää kuvaa. Parhaassa tapauksessa lukijan odotukset toteutuvat täysin, sillä olet kirjoittanut kirjan sisällöstä totuudenmukaisesti niin, ettei siitä voi erehtyä. Kirjailijana hyödyt pitkäjaksoisesti eniten tyytyväisistä lukijoista. Kokeile takakannen tekstin toimivuutta luettamalla se henkilöillä, joille kirjasi sisältö ja aihe eivät ole entuudestaan tuttuja. Saat tällä tavoin varmimmin selville, mitä odotuksia lukijalla on kirjasta takakannen tekstin perusteella.
7
Lyhyempi parempi
Normaalisti takakannen tekstin tulisi olla n. 400-750 merkkiä pitkä (enintään n. 150 sanaa) – esimerkkitekstimme asettuu juuri näiden rajojen sisäpuolelle. Älä jaarittele tai toista itseäsi, vaan mene suoraan asiaan. Liian pitkä teksti takakannessa voi säikäyttää lukijan jo alkumetreillä – lyhyt ja ytimekäs teksti taas parhaassa tapauksessa houkuttelee lukemaan lisää. Aseta itsesi lukijan asemaan ja mieti, mitkä tiedot ovat hänen kannaltaan oleellisempia. Tekstissä tulisi siis esitellä päähenkilöt ja kuvailla tapahtumia niin, että lukija saa selkeän kuvan sisällön tärkeimmistä tapahtumista.
8
Kaikki oikein?
Kielenhuolto ja tekstin paikkansapitävyys ovat tärkeitä sisällön lisäksi myös takakannen tekstissä. On ehdottomasti suositeltavaa, että pyydät ulkopuolisia lukemaan tekstin ennen julkaisua – tämä vinkki pätee tietenkin myös käsikirjoitukselle.
Vinkki
Kuinka muut kirjailijat esittelevät teostaan takakannen tekstin avulla? Miten he saavat kirjansa kuulostamaan ainutlaatuiselta ja mitä voisit oppia heiltä? Lue saman kirjallisuuden lajin teosten takakansien tekstejä saadaksesi kuvan siitä, mitkä muotoilut, sanat ja kirjoitustyylit toimivat parhaiten. Parhaat esimerkit löydät bestseller-listoilta ja kirjoita, joiden kansiin on lisätty arvosteluja – näiden kirjojen kannet ovat selkeästi herättäneet mielenkiintoa!