Tervetuloa kirjamessuille

Helsingin kirjamessut lähestyvät vinhaa vauhtia ja kuten aiempinakin vuosina, mielenkiintoista ohjelmaa on luvassa niin messujen lavoilla kuin osastoillakin – myös BoD:n osastolla.

Helsingin kirjamessut avaavat jälleen ovensa torstaina 25.10.2018 ja luvassa on neljä messupäivää täynnä mielenkiintoisia kirjoja, kirjailijoita ja ohjelmaa laidasta laitaan. BoD on tietenkin mukana messuilla ja olet tervetullut osastollemme 6 g 41, olitpa sitten uusi kirjailija tai jo julkaissut kirjasi. Osastollamme on esillä valikoima BoD:n kautta julkaistuja kirjoja ja ohjelmaa niin yleisesti kirjan julkaisuun ja markkinointiin liittyen, sekä muun muassa BoD-kirjailijoita kertomassa omista kirjaprojekteistaan.

Olemme tietenkin paikalla myös ohjelma-aikojen ulkopuolella torstaista sunnuntaihin ja olet tervetullut osastollemme, halusitpa sitten neuvoja uuden kirjasi toteutukseen ja julkaisuun liittyen, hakea inspiraatiota kirjasi markkinointiin tai tulla tutustumaan BoD-kirjoihin ja tiimiimme.

 

Messuohjelma BoD:n osastolla

Perjantaina 26.10.

18.30 – 19.45 Kirjailija- ja runoilijahaastatteluja

Filosofi-kustantaja Jarkko S. Tuusvuori haastattelee ntamo-kustantamon kirjailijoita ja runoilijoita.

18.30 UUTTA PROOSAA
Henna Raatikainen: Tehtävät
Jouni Tossavainen: Kuoharit

18.45 UUTTA ASIAA
Sami Pihlström: Ota elämä vakavasti

19.00 UUTTA RUNOA
Hannimari Heino: Syklejä. Herbaario
Hannu Kankaanpää: Maisema, ikkuna, peili
Leena Kellosalo: Hevosenpääsumussa

19.15 UUSINTA ASIAA
Markku Eskelinen & Maria Matinmikko: Suo, kuokka ja diversiteetti

19.30 UUSINTA RUNOA
Vappu Kannas: Morsian
Iiro Laukola: Yö on käärme
Maria Savela: Pari kolme valoa paikoille

Lauantai 27.10.2018

12.00 – 12.30 BoD:n osasto: Unelma omasta kirjasta – näin omakustantaminen toimii

Mikä on omakustanne ja miten sellainen julkaistaan? BoD:n työntekijät kertovat omakustanteiden julkaisusta ja antavat vinkkejä kaikkiin julkaisun vaiheisiin ideasta markkinointiin.

12.30 – 13.00 BoD:n osasto: Kirjailija Susanna Widjeskog kertoo teoksestaan ”Juhani Linnovaara – Luovuus on satumainen lahja” 

Susanna Widjeskog on porvoolainen taidehistorioitsija ja tietokirjailija. Susannan taiteilija Juhani Linnovaarasta kirjoittama elämäkertateos ”Juhani Linnovaara – Luovuus on satumainen lahja” on syntynyt useiden vuosien ahkeran tutkimus- ja kirjoitustyön seurauksena. Osastollamme Susanna kertoo julkaisun eri vaiheista ja kirjansa markkinoinnista.

15.00 – 15.30 Kirjan markkinoinnin mahdollisuuksia

Kun kirja on julkaistu, on aika saada se lukijoiden tietoisuuteen. Mutta miten? Vaikka kirjan ja itsensä mainostaminen voi tuntua hankalalta, on se  välttämätöntä, jotta lukijat löytävät teoksen. Vaihtoehtoja on lukuisia ja on loppujen lopuksi kirjailijan päätös, mitä näistä haluaa käyttää oman kirjansa markkinointiin. Markkinointivastaavamme Saara Golombek esittelee mahdollisuuksia ja antaa inspiraatiota seuraavia markkinointitoimenpiteitä varten.

15.30 – 16.00 Yhteistyön voima kirjan toteutuksessa – keskustelussa kirjailija ja kustannustoimittaja

Anne Meretmaa on tehnyt elämäntyönsä kehitysmaakasvatuksen ja -koulutuksen parissa. Työn keskeisin kohde on Nepal, jossa Anne on vieraillut useasti ja sinne sijoittuvat romaanin ”Kosketettu” tapahtumat. Piritta Maavuori on tehnyt pitkän uran kirjallisuustoimittajana ja kustannusalalla. Hän on myös opettanut luovaa kirjoittamista sekä kehittänyt ja tuottanut kirjoittamisen koulutuksen media- ja taiteen alan opistossa.

Anne ja Piritta tekivät yhteistyötä koko kirjaprojektin ajan ja he jakavat osastollamme kokemuksiaan kirjailijan ja kustannustoimittajan toimivasta yhteistyöstä.

sunnuntai 28.10.2018

11.00 – 11.30 Oili Sivula: Kirjastojen monipuoliset mahdollisuudet omakustantajalle

Kirjastot ovat rakastettuja ja suosittuja kohtaamispaikkoja ja erinomainen kumppani omakustantajalle. Espoon kaupunginkirjaston kirjastopalveluiden johtaja Oili Sivula antaa hyödyllisiä vinkkejä ja tietoa muun muassa siitä, miten kirjastot tekevät hankintapäätöksiä ja miten kirjastoja kannattaa lähestyä, jos haluaa tarjota omaa kirjaansa hyllyyn sekä antaa vinkkejä, miten omaa kirjaa voi markkinoida kirjastossa.

11.30 – 12.00 BoD:n osasto: Unelma omasta kirjasta – näin omakustantaminen toimii

Mikä on omakustanne ja miten sellainen julkaistaan? BoD:n työntekijät kertovat omakustanteiden julkaisusta ja antavat vinkkejä kaikkiin julkaisun vaiheisiin ideasta markkinointiin.

14.00 – 14.30 Ideasta (tieto)kirjaksi – Tavoitteellisuus kirjoittamisessa

Satu Pihlaja, bestseller-tietokirjan ”Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi” tänä vuonna julkaissut psykoterapeutti ja valmentaja kertoo oman tarinansa siitä, miten kirjaideasta tuli tietokirja. Hän kertoo, miten ajatus kirjasta syntyi ja miten kirjoittamisprosessi lähti liikkeelle, mikä auttoi kirjoittamisprosessia ja millaisia apukeinoja hän kirjaprojektin aikana käytti. Satu kertoo myös, millaisia kompastuskiviä matkan varrella oli ja miten pääsi niiden yli. Hän kertoo myös vinkkejä Ideasta tietokirjaksi -kursseilta, joista muut kirjoittajat ovat hyötyneet.

14.30 – 15.00 Kirjailija Arvo Myllymäki: Punamultamies

Arvo Myllymäki on Tampereen yliopiston emeritusprofessori, joka on ehtinyt julkaista jo useamman teoksen, niin tietokirjoja kuin kaunokirjallisia teoksia. Tänä vuonna hän julkaisi uusimman teoksensa, Uuno Hannulasta kertovan tietokirjan ”Punamultamies – Uuno Hannula lehtimiehenä, kansanedustajana ja maaherrana” ja kertoo osastollamme omista kokemuksistaan kirjan työstämiseen, julkaisemiseen sekä markkinointiin liittyen. Arvo jakaa myös omia vinkkejään kirjan julkaisua suunnitteleville.

Muuta mielenkiintoista ohjelmaa kirjoittajille kirjamessuilla

Kirjamessut tarjoavat useilla eri lavoillaan satoja ohjelmanumeroita, joista olemme tähän koonneet muutamia vinkkejä, etenkin kirjoittajan näkökulmasta.

Jos kirjoitat fantasiaa, kannattaa torstaina 25.10. kello 15.00 suunnistaa Punavuori-lavalle, missä Maria Turtschaninoff ja Salla Simukka keskustelevat, mistä aineksista laadukkaat fantasiatarinat koostuvat.

Puoli tuntia myöhemmin samalla lavalla pohditaan ”Kauhua lapsille ja nuorille” -keskustelussa lasten- ja nuortenkirjojen jännittäviä ja mukaansatempaavia juonikuviota, jotka ovat lasten- ja nuortenkirjojen suola – myös lapsien mielestä. Suositut lasten- ja nuortenkirjailijat Paula Noronen, Jari Mäkipää ja Salla Simukka kertovat, mitä elementtejä lapsille suunnatut kirjat tarvitsevat.

Fiskehamnin ruotsinkielisessä ”Varför gå på skrivarkurs?” -keskustelussa pohditaan kello 13.00 miksi kannattaa mennä kirjoittajakurssille, keskustelemassa on niin kirjoituskurssin vetäjiä kuin kurssille osallistuneita ja kello 17.00 samalla lavalla kolme esikoiskirjailijaa keskustelee muun muassa kirjoittajan roolista keskustelussa ”Att komma ut ur skrivbordslådan”.

 

Jos harkinnut esimerkiksi väitöskirjasi tai opinnäytetyösi julkaisua tietokirjana suurelle yleisölle, kannattaa perjantaina 26.10. kello 11.00 suunnata Kruununhaka-lavalla, kuuntelemaan miten tutkimus muutetaan yleistajuiseksi teokseksi, suurelle yleisölle.

Perjantaina iltapäivällä Töölö-lavalla on ohjelmaa kirjoittamiseen liittyen. Muun muassa kello 15.30 otsikolla ”Kirjailijan unelmia vai keskiluokan haaveita?” keskustellaan siitä, kuka saa unelmoida ja mistä ja onko haave kirjailijuudesta sidottu myös luokka-asemaan. Kirjailijan omien kokemusten antia luovassa työssä pohditaan kello 17.00 ohjelmassa ”Omaelämäkerrallinen kaunokirjallisuus nyt”.

 

Lauantaina 27.10. vietetään dekkarilauantaita ja Punavuori-lavalla on mielenkiintoista ohjelmaa dekkareihin ja niiden kirjoittamiseen liittyen pitkin päivää. Esimerkiksi kello 11.00 ”Poliisi hoitaa homman” -keskustelussa kerrotaan, miten luodaan uskottava poliisipäähenkilö, kello 16.00 ”Dekkarin arkkitehdit” eli kokeneet dekkaristit paljastavat oman mielipiteensä toimivan dekkarin aineksista ja 17.00 ”Jännityksen taitajat” kertovat, miten saavat kirjoihinsa jännitystä.

Suomen kirjailijaliitto puolestaan järjestää lauantaina Töölö-lavalla useita ohjelmanumeroita, joissa pohditaan niin käytännön kysymyksiä kuten myös erilaisia kirjoittamiseen liittyviä teemoja. Kello 11.30 puhutaan rahasta ja 14.30 kirjailijan työtilasta. Kirjoittamiseen liittyviä aiheita ovat muun muassa ”Kirjailija salakuuntelijana” (11.00), ”Pseudonyymin takana” (12.30), ”Työn alla novelli?” (17.30) ja ”Moninaiset kirjailijat, moninaiset hahmot” (18.30).

 

Sunnuntaina 28.10. Töölö-lavalla on useita ohjelmanumeroita Runoilijat kohtaavat -teemalla, ja näissä keskusteluissa runoilijat kertovat ja keskustelevat teoksistaan. Kello 13.30 esimerkiksi esillä on  ”Uusinta runoutta” ja lavalla kohtaa joukko esikoisrunoilijoita. Muut teeman ohjelmanumerot löytyvät kirjamessujen kotisivuilta.

Messujen päätteeksi voi vielä pohtia, ”Voiko kirjoilla muuttaa maailmaa?” Kallio-lavalla kello 16.00.

Kommenttia

  • Kiitos infosta!
    Olen tulossa huomenna, lauantaina, messuille. Oma kirjaprojektini on jo hyvässä vauhdissa. Olen saanut teiltä tarjouksen, aika hyvän!
    Huomenna saan varmasti lisää infoa, vaikka s-postiliikenne onkin toiminut välillämme nopeasti.

    Tavataan huomenissa

Vastaa

*Pakolliset kentät