BoD Audio – kirjasi äänikirjana

Tarjoamme nyt myös äänikirjojen tuotantoa ja jakelua. Tässä artikkelissa kerromme, miten tämä palvelu toimii.

Haluamme tukea sinua kirjaprojektisi kaikissa vaiheissa: kirjoitusprosessista kirjasi suunnitteluun, julkaisuun, jakeluun ja markkinointiin. Tähän kuuluu nyt myös ammattilaisten lukema ja toteuttama äänikirja.

Mitkä kirjat soveltuvat äänikirjoiksi, miten äänikirjatiedustelu tehdään ja miten tämä prosessi vaihe vaiheelta toimii selviää tässä blogiartikkelissa.

Jos sinulla jäi kysymyksiä koskien äänikirjoja, löydät lisätietoja BoD:n sivuilta.

fsdfs

Mitkä kirjat soveltuvat äänikirjoiksi?

Aivan kuten väritys- ja askartelukirjat eivät sovellu e-kirjoiksi, eivät kaikki kirjat valitettavasti sovellu myöskään äänikirjoiksi.

Lähtökohtaisesti äänikirjoiksi soveltuvien kirjojen on välitettävä koko sisältö ainoastaan ääneen luettavan tekstin avulla. Kirjat, jotka edellyttävät täydennyksiä tekstiin, eivät sovellu äänikirjaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi monimutkaiset tietokirjat ja opaskirjat, jotka sisältävät taulukoita, tärkeää grafiikkaa ja alaviitteitä. Myös kuvakirjat ja matkaoppaat, joissa kuvilla on tärkeä merkitys ja jotka sisältävät vain vähän tekstiä kuuluvat tähän ryhmään – väritys- ja askartelukirjat sekä kalenterit mukaan lukien.

Runokirjat ovat erikoistapaus. Niille voidaan valita vain tietyt lukijat, sillä optimaalisen kuuntelukokemuksen luomiseksi tekstin painotus ja merkitys on runojen kohdalla tärkeämpää kuin muiden tekstien kohdalla. Runokirjoista onkin hyvä tehdä tiedustelu erikseen. Jos haluat tehdä runokirjastasi äänikirjan, lähetä meille sähköpostiviesti osoitteeseen info@bod.fi.

Äänikirjoiksi erityisen sopivia kirjoja ovat kaikenlaiset romaanit, lasten- ja nuortenkirjat – kirjat, jotka pääasiassa koostuvat tekstistä. Tähän lukeutuu myös enimmäkseen tekstiä sisältävät tietokirjat ja opaskirjat.

Huom: Vaikka kirja ensi silmäyksellä vaikuttaisi soveltuvan äänikirjaksi, on silti otettava muutama asia huomioon. Esimerkiksi tekstejä, joissa on paljon oikeinkirjoitus-, kielioppi- tai loogisia virheitä, ei voida lukea sujuvasti ääneen. Tästä syystä suosittelemme kustannustoimitus- ja korjauslukupalvelun tilaamista ennen äänikirjatiedustelun tekemistä. Varmistaaksemme, että kirja erottuu jatkuvasti kasvavilla äänikirjamarkkinoilla, kiinnitämme huomiota myös siihen, onko kirjalla ammattimainen kansi ja huomiota herättävä esittelyteksti. Siksi tarkistamme äänikirjatiedustelut ennen toteutusta ja pidätämme oikeuden tiedustelun hylkäämiseen.

Äänikirjapalvelun tilaaminen on mahdollista vain kirjakauppamyyntiin julkaistuille, painetuille kirjoille.

fsdfsfsddf

Näin teet äänikirjatiedustelun

Äänikirjatiedustelu vaihe 1: valitse kirja

Jos uskot, että kirjasi soveltuu hyvin äänikirjaksi, voit aloittaa tiedustelun tekemisen myBod-tilisi kautta.

Ensimmäisessä vaiheessa valitset kirjan, josta haluat tehdä äänikirjatiedustelun. Näet luettelossa vain kirjakauppamyyntiin julkaistut painetut kirjat, sillä tarjoamme äänikirjapalvelua vain näille kirjoille.

dsasdasd

Äänikirjatiedustelu vaihe 2: valitse ääni, kerro erityispiirteistä ja valitse suositushinta

Voit nyt valita monien vaihtoehtojen joukosta kirjallesi sopivan lukijan. Mietithän huolellisesti jo etukäteen, millainen ääni kirjallesi sopii. Kirjallisuuslajista, kerronnan tyylistä tai päähenkilöstä riippuen joihinkin kirjoihin sopii paremmin nais- tai miesääni tai nuorekkaalta tai iäkkäämmältä kuulostava ääni. Täällä voit myös tutustua eri lukijoiden tuntihintoihin.

asdasd

Hintaesimerkkejä voit käyttää saadaksesi käsityksen siitä, kuinka paljon äänikirjasi todennäköisesti tulee maksamaan. Äänikirjasi tarkka hinta löytyy tekemästämme äänikirjatarjouksesta.

Seuraavaksi sinulla on mahdollisuus antaa ääntämisvinkkejä ja lukuohjeita tekstisi ääneen lukemista varten. Tutustu kirjaasi perusteellisesti ja tarvittaessa ota yhteyttä kustannustoimittajaan tai koelukijoihin löytääksesi mahdolliset ilmaisut, joiden oikea ääntäminen saattaa olla epäselvää. Erityisesti nimet, paikat, esineet ja symbolit voidaan ääntää monella eri tavalla: äännetäänkö ”Stephen” Stieven, Schteffen vai Steffen? Pitäisikö tekstiviestissä oleva ”OMG” lukea ouh-em-djie, oo-äm-gee vai kenties oh-my-god? Erityisesti fantasiakirjoissa nimet ja käsitteet ovat usein epätavanomaisia, erikoisia ja/tai itse keksittyjä. Varsinkin näissä tapauksissa lukija tarvitsee selkeät ja tarkat ääntämisohjeet.

Äänityksen aikana tai äänikirjan valmistumisen jälkeen, äänikirjaan ei enää voida tehdä muutoksia.

asdasad

Kerrothan myös, mitä muuta aineistoa (päätekstin, julkaisutietojen ja nimen lisäksi) tekstissäsi esiintyy ja tuleeko ne sisällyttää äänikirjaan. Mahdollisen sisältövaroituksen tai viittauksen siihen tulisi olla osa äänikirjaa. Omistuskirjoitus ja kiitokset äänitetään joskus, joskus taas ei – voit itse päättää, haluatko ne äänikirjaasi vai et. Soittolistan, sanaston, lähdeluettelon tai sukupuun kaltaista sisältöä ei yleensä sisällytetä äänikirjaan.

asdadsada

Onko sinulla jo ajatus mihin hintaan äänikirjaasi tulisi myydä? Valitessasi äänikirjallesi suositushintaa, kannattaa vertailla kirjaasi muihin samaan kirjallisuuslajiin kuuluviin kirjoihin. Voit myös vertailla, mitä muut äänikirjat, joiden painettu versio on samanpituinen kuin kirjasi, maksavat. Huomaathan, että jakelukanavat voivat tarjota äänikirjaasi itse päättämillään hinnoillaan. Lisäksi suoratoistopalveluissa äänikirjan hintaa ei näy ollenkaan.

asdadad

Äänikirjatiedustelu vaihe 3: Tilausvahvistus

Ennen kuin lähetät äänikirjatiedustelun, tarkista vielä kaikki antamasi tiedot. Et voi enää myöhemmin tehdä niihin muutoksia.

asdasda

Kun olet lähettänyt tiedustelun, tarkistamme kirjasi. Pidätämme oikeuden hylätä äänikirjatiedusteluja. Mahdollisia syitä voivat olla esimerkiksi kirjotusvirheiden suuri määrä, jonka vuoksi emme voi taata kirjallesi mahdollisimman hyvää tulosta ääneen luettuna. Tai kirjasi saattaa sisältää esimerkiksi liikaa sisällön kannalta tärkeitä grafiikoita ja taulukoita.

Joka tapauksessa ilmoitamme sinulle mahdollisimman pian sähköpostilla sekä myBod-käyttäjätilillä hyväksymmekö vai hylkäämmekö tiedustelusi.

dedwdsd

Hyväksyimme tiedustelusi! Näin äänikirjaprojekti jatkuu

Äänikirjavaraus vaihe 1: tarjouksen yhteenveto

Tarkistettuamme, että kirjasi soveltuu äänikirjaksi, saat meiltä sitovan tarjouksen sen valmistuksesta ja jakelusta. Tarjouksen hintaan sisältyy prosessin kaikki vaiheet sekä kopio äänikirjastasi MP3-tiedostona.

fsdsdfsfsdf

Äänikirjavaraus vaihe 2: kannen valinta

Jotta eri jakelukanavat voivat näyttää äänikirjasi oikein, kannen on oltava nykyisten äänikirjastandardien mukainen. Valitse kirjasi kannelle sopivat kehykset ja kehyksen värin, jonka jälkeen teemme puolestasi äänikirjasi kannen.

Jos kuitenkin haluat muokata äänikirjasi kannen itse, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@bod.fi niin voimme sopia asiasta kanssasi.

sdfsfsfsf

Äänikirjavaraus vaihe 3: maksutapa

Varauksen vaiheessa 3 näet, miten tarjouksemme hinta määriytyy. Maksu suoritetaan valitsemallasi maksutavalla.

Tarjouksen hyväksymisen jälkeen tulee maksettavaksi puolet äänikirjasi kokonaishinnasta. Loput kokonaishinnasta tulee maksettavaksi äänikirjasi valmistumisen jälkeen

effsdff

Äänikirjavaraus vaihe 4: yleiskatsaus

Olet melkein valmis! Tarkista tietosi vielä kerran ja, jos kaikki tiedot ovat oikein, tilaa äänikirjasi.

fwfff

Valmis!

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Aloitamme äänikirjasi valmistamisen mahdollisimman pian. Valmistamme kannen, varaamme äänikirjallesi ISBN-tunnuksen, sekä lähetämme laskun ensimmäisen osan. Äänikirjan valmistuksessa kestää n. 4-6 viikkoa. Kun äänikirjasi on valmis, saat sen meiltä MP3-tiedostona henkilökohtaiseen käyttöösi sekä kirjasi markkinointiin. Tässä vaiheessa lähetämme sinulle myös laskun toisen osan.

Äänikirjasi on nyt toimitettu useille eri äänikirja-alustoille. Kuuden viikon kuluttua kirjasi on ostettavissa, ladattavissa tai suoratoistettavissa Spotifyssa, BookBeatissa, Audiblessa, Deezerissä, Storytelissä, Googlessa, Applessa ja monissa muissa verkkokaupoissa.

Kirjoittanut

Susanna Heussner

vastaa BoD:n markkinoinnista ja viestinnästä Suomessa ja kirjoittaa blogiimme artikkeleita yleisesti kirjan julkaisemiseen, kirja-alaan sekä markkinointiin liittyen.

lisää artikkeleita

Kommenttia

 • Hei,

  Kysyisin, onko mahdollista itse lukea oma kirja ja lähettää se valmiina MP3-tiedostona teille? Jos on, mitä äänikirjan julkaiseminen silloin maksaisi?

  Yst. terv. Kirsti K.

  • Hei Kirsti,
   valitettavasti ainakaan toistaiseksi äänikirjaa ei ole mahdollista lukea itse.
   Ystävällisin terveisin
   Susanna/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät