Nuoruus. Nyt. -kirjoituskilpailun voittajat valittu

BoD:n ja Lukufiilikset kirjoituskilpailussa 13–19-vuotiaita nuoria pyydettiin kertomaan nykypäivän nuoruudesta. Nyt voittajat on valittu 185 tekstin joukosta.

Yhdessä nuorten oman kirjallisuusmedian, verkkojulkaisu Lukufiiliksen kanssa järjestimme kirjoituskilpailun aiheesta ”Nuoruus. Nyt”. Kirjoituskilpailussa pyysimme 13–19-vuotiaita nuoria kertomaan meille, miltä tämän päivän nuoruus näyttää: mikä elämässä on tärkeää ja merkityksellistä, mitä tavoitteita, haasteita ja unelmia nuorilla on. Aihetta sai lähestyä luovasti kirjoittamalla fiktiivisen tarinan, faktaa tai omia kokemuksia, runon tai minkä muotoisen tekstin vaan, joka itsestä luontevalta tuntui.

Tuomaristo

Kilpailun tuomaristossa olivat palkitut kirjailijat Marisha Rasi-Koskinen ja Jyri Paretskoi sekä Lukufiiliksen toimitusavustaja Sofia Blomberg ja BoD:n Saara Golombek. ”Olin erittäin ilahtunut saadessani kutsun raadin jäseneksi, ja osallistujien kirjoittamia tekstejä oli juuri niin innostavaa lukea kuin olin toivonutkin”, Marisha Rasi-Koskinen sanoo.

Tekstit

Kilpailu innosti todella monen nuoren tietokoneen näppäimistön ääreen kirjoittamaan, mikä oli aivan mahtavaa! Saimme luettavaksemme yhteensä 185 tekstiä. Lämmin kiitos vielä kaikille kilpailuun osallistuneille!

Kilpailuun lähetettiin erityyppisiä tekstejä ja niissä tartuttiin moniin nuoria koskeviin ja askarruttaviin aiheisiin. ”Suurimmassa osassa teksteistä oli esseemäinen ote, mutta esseiden lisäksi mukana oli myös runoja ja lyhytproosaa sekä eri lajeja yhdisteleviä tekstejä. Monet kirjoittajat pohtivat nuoruutta käännekohtana. Kirjoitettiin nuoruuden ja lapsuuden sekä nuoruuden ja aikuisuuden välisistä eroista ja ristiriidoista, mutta myös siitä millä tavalla nuoruus nyt eroaa nuoruudesta ennen. Teksteihin suodattui myös nykyhetken ajankohtaisia tapahtumia, esimerkiksi koronapandemian vaikutukset, maailmanpoliittinen tilanne ja ilmastonmuutos mietityttivät kirjoittajia, samoin koulukiusaaminen, vähemmistöihin kuuluminen ja mielenterveyteen liittyvät kysymykset. Myös kaiken ylittävä ystävyys ja sisaruus, tunteiden ristiaallokko sekä silkka villi nuoruuden riemu sävyttivät osaa teksteistä”, Marisha Rasi-Koskinen summaa.

”Kirjoituskilpailun tuomarointi oli mielenkiintoinen ja miellyttävä tehtävä, joskaan ei järin helppo”, toteaa Jyri Paretskoi ja jatkaa: ”Oli hienoa päästä lukemaan tyylillisesti, sisällöltään ja ilmaisutavoiltaan monipuolisia ja vaihtelevia tekstejä. Yhdessä tekstissä räiskyi tunteen palo, toisessa oli älykästä huumoria, jossain puolestaan tarkkasilmäinen analyysi sai lukijan huomaamaan jotain uutta. Oli ilo ja etuoikeus saada lukea nuorten tekstejä ja päästä samalla kurkistamaan nuorten maailmaan sellaisena, jona se heille juuri nyt tässä hetkessä näyttäytyy. Ei ole aina ihan helppoa, se täytyy lukukokemuksen perusteella sanoa.”


Voittajatekstien valitseminen ei ollut helppo tehtävä, sillä tekstien joukossa oli monia ansiokkaita tekstejä. ”Koska tekstien kielellinen taso oli kauttaaltaan vahva, raadin tehtävä oli vaikea ja monta hyvin kirjoitettua tekstiä jäi valittujen ulkopuolelle”, Marisha Rasi-Koskinen sanoo.

”Valitut tekstit ovat mielestäni kattava ja edustava otanta siitä runsaudensarvesta, josta me tuomarit saimme poimia juuri meitä miellyttäviä tekstejä. Samalla on syytä muistaa mainita, että näkemys tekstin hyvyydestä on aina subjektiivinen. Eri lukijoita voivat puhutella erilaiset asiat, ja voi olla, että eri tuomarit olisivat voineet päätyä erilaisiin ratkaisuihin. Siitä olen hyvin iloinen, että minun ja toisen tuomarin, kirjailija Marisha Rasi-Koskisen, näkemykset olivat hyvin yhteneväiset”, toteaa Jyri Paretskoi.

Kilpailun voittajat

Lopullisen valinnan kirjaan tulevista parhaista teksteistä sekä voittajat valitsivat Marisha Rasi-Koskinen ja Jyri Paretskoi. He painottivat valinnoissaan tekstien omaäänisyyttä ja valitsivat tekstien joukosta 15 parasta tekstiä ja kaksi voittajaa. Näistä yhteensä seitsemästätoista tekstistä kootaan kirja, joka julkaistaan kevään aikana BoD:n kautta. Kirjan tuotto ohjataan nuorten Lukufiilis-lehden toimintaan.


”Vaikka kaikki valitut tekstit olivat jokainen omalla tavallaan erinomaisia, kaksi niistä puhutteli meitä erityisesti”, kertoo Jyri Paretskoi. Kilpailun voittajiksi valittiin 16-vuotiaan nurmijärveläisen Noora Helston runo ”Nuoruusiän kriisi” ja 17-vuotiaan tamperelaisen Otto Rantasen essee ”Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi kiertää – nuoruudesta täytyy mennä lävitse”. Sen lisäksi, että voittajatekstit ilmestyvät kokoelmateoksessa, kaksi voittajaa saavat lisäksi julkaista oman kirjansa BoD:n kautta.

”Otto Rantasen essee on eräänlainen pienoistutkielma, jossa kertoja asettuu sekä tarkastelijaksi että tarkasteltavaksi, ja suhtautuu nuoruuteen ja nuoreen itseensä sekä ankarasti että humoristisella hellyydellä. Kertoja toteaa yrittäneensä hallita nuoruutta rationaalisesti, mutta päätyy esseen edetessä hyväksymään, että nuoruus ”hajoaa käsiin, kun siihen tarttuu”. Esseen muoto palvelee sisältöä, kun alun kontrolloidumpi kerronta ryöpsähtää lopussa villiin lentoon ja viimeisessä virkkeessä heittäydytään jo sateen kasteltavaksi.

Noora Helston runo tarkentaa hetkeen ja ajattelun oikukkaita lakeja noudattaen hypähtelee nykyhetkestä edelliskesään, reaalimaailmasta 70-luvun nuortenkirjoihin ja lähiasemalta toisenlaiseen tulevaisuuskuvitelmaan. Runo tavoittaa jotain tunnistettavaa ja ajatonta nuoruudesta itsessään, nyt ja aikaisemmin, mutta samalla se on viiltävä kuvaus nuoruudesta juuri tässä hetkessä, koronarajoitusten kurimuksessa, ”Kun ainoa puistonpenkki on lumen alla / Ja kirjastoihin ei saa mennä””, Marisha Rasi-Koskinen kommentoi voittajatekstejä.

”Teinivuosiensa ehtoopuolta elävä Otto Rantanen pudottelee sanoja pötköön mestarillisesti. Ei liikaa eikä liian vähän vaan juuri sopivan annoksen saadakseen sanottua sen, mitä moni ajattelee, mutta vain harva osaa pukea niin kauniiseen palttooseen. Rantasen kuivahko mutta maaliinsa luikerteleva huumori sykähdyttää minua erityisen paljon. Hän osaa myös yllättää, sillä tekstin alkupuolen rauhallisesta ja analyyttisesta tarkkailijasta kuoriutuu lopulta heittäytyvä ja hurmioituva hetkessä eläjä. Nuori lahjakkuus käyttää tuoreita ja osuvia vertauskuvia ja tekee tarkkoja havaintoja maailmasta, jossa me kaikki elämme mutta jonka kaikkiin hienoihin vivahteisiin emme aina osaa hänen tapaansa kiinnittää huomiotamme. Jos minä olisin suuren, keskisuuren tai edes pienen sanomalehden päätoimittaja, kiinnittäisin Otto Rantasen välittömästi viikoittaiseksi pakinoitsijaksi. Joka tapauksessa uskon, että Otto Rantasesta kuullaan vielä. Toivottavasti pian.

Noora Helstolla on taito, jota suuresti ihailen. Hän osaa sanoa vähillä sanoilla paljon. Hän saa yhteen pieneen säkeeseen mahdutettua suuria tunteita ja tunnelmia, jotka monilta muilta haihtuvat ja lipeävät otteesta, vaikka kuinka sulkisi silmät, keskittyisi ja yrittäisi kovasti muistaa ja muistella ohikiitäviä hetkiä. Helsto törmäyttää unelmat ja kylmän realismin niin että jäljelle jää arki ja tavallisuus, joiden alla kuitenkin kuohuu ja kuplii. Tekstistä tekevät erityisen kiinnostavan ne sanat, jotka jäävät sanomatta mutta joista lukija kuitenkin aavistaa ainakin häivähdyksen. Rytmi vaihtuu tunnelman mukaan, sanat soivat päässä. Tällaista lukisin mielelläni enemmänkin”, summaa Jyri Paretskoi voittajateksteistä.

Parhaiksi valituista teksteistä kootaan kirja, jonka BoD julkaisee kevään aikana. Kirja on saatavilla myös kirjakaupoista ja sen tuotto ohjataan nuorten oman Lukufiilis-verkkolehden toimintaan.

Kirjoituskilpailun järjestäjät

BoD
BoD tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden julkaista oma kirjansa sekä painettuna että e-kirjana ja huolehtii välityksestä kirjakaupoille ja kirjastoille. Kaikki kirjat painetaan digitaalisesti tarvepainatuksena, yhdestä kappaleesta alkaen. Kirjailijalla on vapaus päättää itse kirjan sisällöstä, toteutustavasta ja hinnasta. BoD tarjoaa kirjan toteutukseen myös ammattimaisia palveluita kuten kannen suunnittelu, sisuksen taitto ja kustannustoimitus.

Lukufiilis
Lukufiilis on kirjallisuusmedia nuorille, jotka lukevat. Lukufiilistä tekevät 13-19-vuotiaat avustajat ympäri Suomea. Lukufiilis julkaisee nuorten tekemiä kirjallisuusarvosteluja ja -vinkkejä, sekä haastatteluja ja artikkeleja nuortenkirjallisuuden ilmiöistä ja tekijöistä. Yli 20 vuotta julkaistu lehti on ilmestynyt verkkolehtenä vuodesta 2016 asti. Lukufiilistä julkaisee Lukukeskus.

Kirjoittanut

Saara Golombek

on ollut mukana BoD:n matkalla Suomessa alusta alkaen ja tuntee omakustantamisen mitä parhaiten. Saara on vastuussa BoD:n markkinoinnista ja viestinnästä Suomessa ja kirjoittaa blogiimme artikkeleita niin yleisesti kirjan julkaisemiseen, kirja-alaan kuin markkinointiin liittyen.

lisää artikkeleita

Vastaa

*Pakolliset kentät