Kirjoitusprosessin 10 askelta

Sanataideohjaaja Jenni Hurmerinta tietää, miksi ja miten kirjoittamista kannattaa lähestyä. Artikkelissa hän jakaa parhaat neuvonsa kirjoitusprosessiin.

15.06.2018 · BoD Kirjailijat · Kirjoittaminen · Yleinen

Ihana, kamala kirjoitusprosessi – parhaimmillaan kirjoitusflow tuottaa tekstiä sivun toisensa perään, välillä taas jumittaa niin, että tekisi mieli poistaa koko tekstitiedosto ja unohtaa kirjoitusprojekti kokonaan. Nämä ääripäät ja kaikki tältä väliltä sisältyvät jokaisen kirjoittajan arkeen. Kirjoittajan kannattaa pitää mielessä, ettei ole tilanteen kanssa yksin: on aina olemassa muita, joilta voi saada vinkkejä, neuvoja ja tukea projektin aikana.

Jenni Hurmerinta on helsinkiläinen sanataideopettaja, kirjallisuusterapiaohjaaja, kustannustoimittaja, vapaa kirjoittaja ja esiintyvä runoilija. Hurmerinta on työskennellyt luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden kentällä vuodesta 2009 alkaen varsin vaihtelevien yleisöjen ja erilaisten erityisryhmien kanssa. Yrityksensä Sanatun kautta Hurmerinta tarjoaa asiakkailleen kirjoituskoulutusta, kirjallisuusterapiaohjausta, kustannustoimitusta ja sisällöntuotantoa.

Tekstin tuottaminen on Jennin erikoisalaa ja hän tuntee kaikki kirjoittamisen vaiheet läpikotaisin, on kokenut ne itse sekä ohjannut toisia kirjoittajia omissa projekteissaan. Omakustantajapäivässä maaliskuussa 2018 hän inspiroi kuulijoita ja nyt saamme jakaa hänen tärkeimmät vinkkinsä kirjoitusprosessin kulkuun.

bokidé, skoljuridik
 

Jenni Hurmerinta

Yleisen kirjallisuustieteen FM, sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja, kustannustoimittaja, luovan kirjoittamisen opettaja, vapaa kirjoittaja ja toimittaja.

Lue lisää Jennistä ja palveluista Sanattu-sivustolta.


1

Aloita kirjoittaminen (ilman turhan kriittistä otetta).
Monet kirjoittajat ovat itsensä suurin este, sillä itsesensuuri tukahduttaa tekstin jo ennen kuin sitä ehtii edes syntyä. Yritä unohtaa itsesi tai muiden asettamat vaatimukset sekä odotukset, jotka lannistavat sinua tai saavat sinut pelkäämään epäonnistumista. Kirjoitusprosessin alussa voit kirjoittaa vain ja ainoastaan itsellesi.


2

Anna tekstin tulla – editoi vasta sitten.
Kirjoita, tuota tekstiä ja anna sen virrata vapaasti. On huomattavasti helpompaa työstää olemassa olevaa materiaalia kuin olematonta käsikirjoitusta.


3

Muodosta kirjoittamisesta rutiini ja elämäntapa.
Omaksu kirjoittaminen osaksi elämääsi ja kirjoittajuus identiteettiäsi. Tämä ei tarkoita, että sinun olisi kirjoitettava kaiken päivää tai toitottaa asiaa kaikille. Tärkeintä on, että teet itsellesi selväksi, kuinka tärkeä asia kirjoittaminen sinulle on. Kirjoitusrutiini pysyy niin ikään yllä kunhan varaat sille vaikkapa 10–15 minuuttia päivittäin.


4

Syvennä aiempaa tietämystäsi ja ammenna uusista vaikutteista.
Tutustu sinulle mieluisten ja ominaisten teosten ohella myös vieraampiin aiheisiin, teemoihin taikka lajityyppeihin. Lue, katso, haista, maista ja aisti ympäristöäsi. Ole läsnä. Eri vaikutteiden hyödyntäminen rikastuttaa väistämättä luovaa ilmaisuasi.


5

Älä vertaa itseäsi äläkä yritä miellyttää kaikkia.
Iloitse siitä tiedosta, että kukaan muu maailmassa ei voi kirjoittaa kuten sinä. Näin ollen ainoa kirjoittaja, jonka kanssa voit kilpailla, on sinä itse. Jos olet itse tyytyväinen ja uskot tekstiisi, sitä useampi lukijakin samaistuu siihen.


6

Muista leikkiä, irrotella ja hullutella!
Luovuus ei synny järkeilystä, vaan se vaatii perspektiivin vaihtoa, heittäytymistä ja sääntöjen unohtamista. Kirjoittamisessa ei ole oikeita vastauksia, joten kokeile rohkeasti villejäkin ideoitasi.


7

Älä aliarvioi lukijaa.
Useimmille lukijoille on luotaantyöntävää lukea tekstiä, jossa asioita toistetaan ja alleviivataan. Luota lukijaan ja muista, että se mitä jää rivien väleihin voi toisinaan olla olennaisinta. Toisin sanoen: näytä, älä selitä.


8

Jaa tekstiäsi muiden kanssa ja hyödynnä rakentavaa kritiikkiä.
Jos huomaat sokaistuneesi tekstikokonaisuudellesi, anna teksti luotettavan henkilön luettavaksi. Oman kirjoituksen jakaminen voi tuntua aluksi pelottavalta, mutta se on tosi asiassa äärimmäisen palkitsevaa. Myös itsekseen ääneen lukeminen voi hahmottaa kokonaisuutta uudessa valossa.


9

Opettele rajaamaan ja päästämään irti.
Tekstikokonaisuuden rajaaminen ja valmiiksi julistaminen on monelle haastavaa. Totuus kuitenkin on, että jokaista tekstiä voisi jatkaa, laajentaa ja editoida loputtomiin, jopa pilalle saakka. Teksti kannattaakin jättää rauhaan mahdollisimman pitkäksi toviksi, jotta sitä voi tarkastella uusin silmin.


10

Muista olla ylpeä suorituksistasi, edistymisestäsi ja välietapeista.
Kirjoittaminen on prosessi, joka ei koskaan lopu. Koita nähdä tämä seikka esteen sijasta innoituksen lähteenä. Tällä tavoin voit kehittyä loputtomasti kirjoittajana, vaikka olisitkin jo kuinka kyvykäs. Jokainen kirjoitettu sana harjoittaa sinua paremmaksi kirjoittajaksi ja jokainen sivu on onnistuminen.

Kommenttia

  • Kiitos näistä kymmenestä askeleesta. On hienoa, kun joku kiteyttää nämä asiat ja antaa uskoa tulevaisuuteen. Kirjoittajalla on usein jokin aihe ja palo saada kirja toteutetuksi, mutta rohkeutta ei aina riitä. Itsellänikin on ollut sellaista sisäistä toteuttamisen tarvetta, mutta into lopahtaa, kun huomaa, ettei se juttu nyt luistanutkaan. Usein törmää vaikeuksiin siinä vaiheessa, kun kirjoitus on valmis. Kaikki kimurantit kanavat julkaisemiseen asti ovatkin suurin este. Tietotekniikkakin on pelottavan vaikeaa. Kustantajien hidas vastaaminen ja odottaminen vie mehut. Kun vihdoin päädytään omakustanne ratkaisuun, onkin se helpoin reitti usein siinä. Siinä on taas rahalla oma roolinsa. Kannattaako satsata ja kantaako uurastus hedelmää jää nähtäväksi.

  • Minä tarvitsen kirjoitelmalleni lukijan joka arvostelisi ja antaisi palautetta.
    Hänen pitäisi olla jonkin asteinen ammattilainen.
    Mutta sellaisia ei ole.

Vastaa

*Pakolliset kentät