Kieliopin tärkeys – miksi pilkkua kannattaa viilata?

Ajatuksen kanssa toteutettu oikeinkirjoitus tekee tekstistäsi sujuvaa ja helppolukuista. Tilaamalla käsikirjoituksellesi ammattimaisen kustannustoimituksen sekä esittelytekstin saat lukijat kiinnostumaan kirjastasi sekunneissa.

Teksti: Mirka Rahunen

Käsikirjoitus on kirjoitettu – mitä tapahtuu seuraavaksi? Ideoita ja mahdollisuuksia kirjan ammattimaiseen toteutukseen sekä lukijoiden mielenkiinnon herättämiseen kannattaa kartoittaa huolella. Ammattimainen kielenhuolto ja lukijoita puhutteleva esittelyteksti antavat kirjastasi hyvän ensivaikutelman ja luovat tukevan perustan sen myynnille ja markkinoinnille.

Virheetön teksti luo lukumukavuutta

Kirjailijan tärkein tehtävä on käsikirjoituksen kirjoittaminen. Tarinan saattaminen paperille on kirjan kirjoituksen ensimmäinen ja ehdottomasti tärkein vaihe. Tämän jälkeen on lähes yhtä tärkeää, että valmis käsikirjoitus on virheetön, johdonmukainen ja lukijaystävällinen. Korjauksien teko voi olla väsyttävää ja omille virheilleen helposti sokeutuu. Suosittelemmekin, että annat käsikirjoituksesi luettavaksi ainakin kahdelle eri silmäparille sekä kirjoitusvirheiden havaitsemiseksi että arvokkaan palautteen saamiseksi. Puolueettoman palautteen saamiseksi sekä virheiden korjaukseen sopii parhaiten ammattimainen kustannustoimitus. Palautetta käsikirjoituksesta voi ja kannattaakin pyytää myös ystäviltä ja tutuilta, tai voit hyödyntää myös esimerkiksi erilaisia betalukupalveluita.

Esimerkki kustannustoimitetusta tekstistä. Klikkaa kuvaa suurentaaksesi sitä.
Esittelyteksti näkyy verkkokirjakaupassa kirjasi yhteydessä sekä kirjan takakannessa.

Esittelyteksti on kirjasi mainosteksti

Jotta lukija tarttuu kirjaasi, on esittelytekstin vakuutettava hänet ensisilmäyksellä. Houkutteleva esittelyteksti sekä kirjakaupassa että takakannessa on yksi tärkeimmistä kirjasi markkinointivälineistä ja se kannattaa muotoilla huolella ja ajan kanssa, ottaen huomioon sekä kirjan sisällön, kohderyhmän että myyntiaspektin. Myös takakannen tekstin muotoilun voi antaa ammattilaisen käsiin, jos lyhyen ja napakan, mutta informatiivisen tekstin valmistus tuntuu hankalalta. Mikäli haluat toteuttaa sen itse, löydät vinkkejä onnistuneen esittelytekstin toteutukseen blogistamme.

Huolella toteutettu käsikirjoitus sekä kiinnostava esittelyteksti antavat kirjastasi ammattimaisen vaikutelman ja takaavat lukijaystävällisen ulkoasun. Tarkoin valmistettu, virheetön teos saa lukijoilta varmemmin positiivista palautetta ja suosituksia, kuin kirjoitusvirheitä vilisevä, epälooginen tarina.

BoD-kirjailija Kaija-Riitta Grönholmin ajatuksia kielenhuollosta

Puolueettoman palautteen saanti oli tärkeää myös BoD-kirjailija Kaija-Riitta Grönholmille hänen toteuttaessaan teostaan Tillipolku – keltainen alue. Kaija-Riitta kääntyi ammattilaisen puoleen niin käsikirjoituksen kustannustoimituksessa kuin esittelytekstin toteutuksessa ja kertoo näin kokemuksistaan:

Kustannustoimittajan läpikäynti tekstissä on ensiarvoisen tärkeää. En voisi kuvitella julkaisevani jatkossa yhtään kirjaa ilman kustannustoimituspalvelua. Kun on uppoutunut tarinan kerrontaan, niin sanajärjestys ja kielioppiasiat jäävät taka-alalle. Loppujen lopuksi itse sukeltaa tekstiinsä niin syvälle, ettei erota mahdollisia epäloogisuuksia. Kustannustoimittaja palauttaa ikään kuin maanpinnalle, ja huomauttaa epäkohdista. Samalla hän viilaa pilkut ja pisteet kohdilleen. Tekstin vahvuudet hän nosti esille, joka taas palvelee kirjoittamistani jatkossa.

Rakenteesta sain myös tärkeää palautetta, josta hyvänä esimerkkinä on sisällysluettelo. Jätin sen kertaalleen jo pois, mutta lopullisessa versiossa se on. Vinkistä olen kustannustoimittajalle erittäin kiitollinen.

Takakannen tekstin kanssa päätin heti, että kustannustoimittaja saa sen laatia. Itse olisin kenties jaaritellut siinä liikaa tai kopioinut suoraa sisältöä. Se miten sokaistuneena omaa kirjaa esittelee, ei välttämättä riitä herättämään mielenkiintoa uudessa lukijassa. Onhan tiedossa, että etukansi herättää lukijan kiinnostuksen, mutta heti seuraavassa vaiheessa hän kääntää kirjan ympäri lukeakseen esittelytekstin muodostaen mielikuvan kirjasta. En halunnut riskeerata kirjani esittelyä epäonnistuneella takakannen tekstillä. Esimerkiksi kirjallisuuslajin esille tuominen ei välttämättä olisi tullut mieleeni, vaikka sillä on suuri merkitys kirjaa valittaessa. Tavallaan myös annoin itselleni luvan tässä kohtaa ottaa jo rennommin ja luotin asiantuntijaan.”

Mitä BoD:n kirjailijapalvelut sisältävät?

Kustannustoimituksessa käsikirjoituksesi käydään kokonaisvaltaisesti läpi ammattilaisen toimesta. Kustannustoimittaja korjaa kielioppi- ja kirjoitusvirheet sekä rakenteelliset ongelmat sekä laatii sinulle tekstin perusteella muistion, joka sisältää palautetta käsikirjoituksen sisällöstä. Palaute koostuu yleensä niin tekstin tyylistä kuin myös kirjan henkilöhahmoista sekä tarinan loogisuudesta.

Esittelytekstillä on kirjallesi suuri merkitys. Se on kirjasi mainosteksti, jonka tarkoitus on herättää lukijan mielenkiinto muutamassa sekunnissa. Nyrkkisääntönä on hyvä pitää mielessä, että tekstin tulisi olla lukijaystävällinen, antaa oikea määrä tietoa kirjasta, mutta silti olla lyhyt ja ytimekäs. Esittelytekstin toteutuksessa otetaan huomioon kirjan kohderyhmä, minkä avulla voidaan taata kirjan löydettävyys.


Tilaa kirjallesi kustannustoimitus ja maksuton esittelyteksti

BoD järjestää maaliskuussa kampanjan, jossa kustannustoimituksen tilaajat saavat kirjalleen ammattimaisesti laaditun esittelytekstin kaupan päälle. Lähetä meille valmis käsikirjoituksesi Word-muodossa sähköpostitse osoitteeseen info@bod.fi, niin teemme sinulle henkilökohtaisen tarjouksen kustannustoimituksesta. Kampanja on voimassa 13.4.2018 saakka.

Vastaa

*Pakolliset kentät