Kirjallisia tapahtumia 2019 – osa 2

Tehokas tapa saada näkyvyyttä kirjalle on verkostoitua kirja-alalla ja osallistua erilaisiin kirjallisuustapahtumiin. Tähän artikkeliin olemme koonneet tapahtumia, tapaamisia, kursseja ja kilpailuja vuoden 2019 loppupuolella.

Osallistumalla erilaisiin kirjallisuus- ja kirjailijatapaamisiin tai kirjoitustyöpajoihin, sinulla on mahdollisuus tavata muita kirjailijoita ja kirjoittamisesta ja kirjoista kiinnostuneita ja verkostoitua. Alkuvuodesta julkaisimme tapahtumakalenterin alkuvuoden kirjallisuustapahtumista, nyt luomme katsauksen loppuvuoteen.

Kirjoituskilpailut olemme lisänneet kalenteriin sen kuukauden kohdalle, jolloin osallistumisaika umpeutuu ja kirjoittajakurssit siihen ajankohtaan, milloin ne alkavat. Lisää sinulle mielenkiintoiset tapahtumat omaan kalenteriisi ja kommentoi mielellään, mikäli olemme unohtaneet tärkeitä tapahtumia tai hyödyllisiä kursseja listasta.

Kirjastoissa järjestetään usein säännöllisesti kokoontuvia lukupiirejä ja pidetään kirjailijavierailuita. Kirjastojen sivuilta löytyy yleensä tapahtumakalenteri, joten tutustumalla oman lähialueesi kirjaston sivuihin ja tapahtumakalenteriin, voit löytää oman kotikaupunkisi tai lähiseudun kiinnostavia kirjallisia tapahtumia. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kirjastoissa järjestetään paljon lukupiirejä ja kirjallisuusvierailuja, jotka löytyvät Helmet-tapahtumakalenterista, Turun kirjastojen tapahtimakalenteri on täällä ja Päijät-Hämeen Lastu-kirjastojen täältä.

Vinkki: Mikäli haluat järjestää omaan kirjaasi liittyvän tapahtuman, esimerkiksi julkaisutilaisuuden, kirjastot ovat oivallinen kumppani. Lue lisää tästä blogiartikkelistamme. 

Heinäkuu

1.7.-7.7. Päätaloviikko, Taivalkoski

Päätaloviikolla juhlitaan tänä vuonna  Taivalkosken kunnan ja seurakunnan 140-juhlavuosien lisäksi Kalle Päätalon syntymän 100-vuotisjuhlavuotta sekä Päätaloseuran 40-vuotisjuhlavuotta. Ohjelmassa on mm. eri perinnetapahtumia Kalle Päätalon lapsuudenkodissa, Möllärimestari -omakustannekilpailu ja Kalle 100 -näyttely sekä paljon muuta kirjallisuus ja kulttuuriohjelmaa kaiken ikäisille.

3.7.-7.7. Kajaanin runoviikko – Sana ja sävel 2019, Kajaani

Suomen vanhin sanataiteen tapahtuma Kajaanin runoviikko vaalii kainuulaista rikasta sanataiteen perinnettä tuomalla Kajaaniin vuosittain valtakunnallisesti korkeatasoista ohjelmaa, jossa runoa esitetään monin eri keinoin, sanan, sävelen, tanssin ja kuvataiteen keinoin.

5.7.-6.7. Sysmän kirjakyläpäivät, Sysmä

Kirjakyläpäivät järjestetään Sysmän Hyvien ihmisten torilla. Ohjelmassa on Kirjakyläpalkinto, musiikkiesityksiä, kirjailijahaastatteluja ja yhteislaulutilaisuus.

5.7.-7.7. Finncon, Jyväskylä

Suomen suurimmassa science fiction- ja fantasiakirjallisuustapahtumassa Finnconissa on mukana on kirjailijoita, lukijoita, faneja ja tutkijoita ympäri maailman.

10.-14.7. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko, Kustavi

Monitaiteinen kirjallisuustapahtuma juhlii tänä vuonna 20-vuotista taivaltaan. Teemana on ”Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet”. Ohjelmassa on draamallisia runo- ja lausuntaesityksiä, konsertteja ja luentoja.

18.-21.7.2019 Kymi Libri, Myllykoski

Ensimmäistä kertaa järjestettävien Kymi Libri- kirjamessujen päänäyttämö on Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa Myllykoskella. Kymi Libri-messuilla halutaan tarjota mahdollisuus tulla tapaamaan ja kuuntelemaan kiinnostavia kirjailijoita.

24.7.2018 asti Muusa-kirjoituskilpailu

Perinteinen Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalin yhteydessä järjestettävä Muusa-kirjoituskilpailu on avoin kaikille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet tai antologiat eivät ole este. Aiheena tänä vuonna on ”Reunalla”.

28.7.-4.8. Pentinkulman kirjallisuuspäivät, Urjala

Kirjallisuuspäivillä pohditaan lihan iloja. Ohjelmassa on kirjoja, keskustelua ja musiikkia.

31.7. asti Sytytä lukemisen vimma -kirjoituskilpailu

Lastenkirjainstituutti ja Karisto Oy järjestävät kirjoituskilpailun, jossa etsitään erityisesti nuoria poikia kiinnostavia kirjoituksia. Kirjojen tulee olla juonivetoisia, riittävän helppolukuisia ja monipuolisia aiheiltaan. Käsikirjoitus voi olla esim. romaani, sarjakuva tai lyriikkaa.

Elokuu

2.-4.8. Dekkarit-festivaali, Varkaus

Viikonlopun mittainen festivaali kokoaa yhteen dekkarin ystäviä, dekkarikirjailijoita ja muita rikollisen kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen ja hiukan kauempaakin.

15.-25.8. Runokuu-kirjallisuusfestivaali, Helsinki

Runokuu on Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali. Festivaalin päätapahtumapaikka on Kansallisteatterin Lavaklubi, mutta moniaistista ja pääosin maksutonta ohjelmaa järjestetään ympäri Helsinkiä.

16.8. Ideasta tietokirjaksi -valmennus, Helsinki

Kouluttaja ja tietokirjailija Satu Pihlajan suositussa valmennuksessa jokainen työstää oman kirjaideansa konkreettiseksi kirjoitussuunnitelmaksi.  Koulutuksessa käydään mentorointihenkisesti läpi mm. kirjoittamisen prosessia, kohderyhmän valintaa, kustantajan etsimistä ja kirjoittamisapurahojen hakua.

16.-17.8. Puumalan Kirjakemmakat, Puumala

Kirjakemmakoiden ohjelmassa on mielenkiintoisia kirjailijapuheenvuoroja, kirjamyyntiä ja kouluvierailuja.

28.-29.8. Tietokirja.fi, Helsinki

Tietokirjallisuusfestivaali TIETOKIRJA.FI järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä. Tapahtuman teemana on ”Rikottuja rajoja” ja ohjelmassa on erilaisia paneelikeskusteluja ja haastatteluja ajankohtaisista aiheista, kuten maapallon rajoista, tekoälystä, elämäkerran kirjoittamisesta ja faktan ja fiktion rajakäynnistä.

Alkaen 30.8. Daidalos-kirjoittajaryhmä, Helsinki

Nuoren Voiman Liiton Daidalos on suunnattu yli 25-vuotiaille tavoitteellisille kirjoittajille.

31.8. asti, Northern Script -käsikirjoituskilpailu

Jos olet 18 – 25 -vuotias ja kiinnostunut lyhytelokuvien käsikirjoittamisesta, voit osallistua pohjoismaiseen Northern Script -käsikirjoituskilpailuun. Maksimissaan 10 sivun mittaisen käsikirjoituksen tulee olla englanniksi. Kilpailun teemana on tänä vuonna ”ideal distance”.

Syyskuu

Alkaen 2.9. Sanoista kuvia – luovan kirjoittamisen ryhmä, Lahti

Luovan kirjoittamisen ryhmä kokoontuu maanantaisin Lahden pääkirjastossa.

4.-8.9. Raahen kirjamessut, Raahe

Raahen kirjamessut tuovat yhteen kirjailijavieraita, lukijoita, kirjoja ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia.

7.9. Työväenkirjallisuudenpäivä, Tampere

Työväenkirjallisuudenpäivää vietetään Tampereella kymmenettä kertaa, tänä vuonna teemalla ”Mammona”.

7.9. Kirjallisuustapahtuma Sylvi Symposiumi, Pieksämäki

Sylvi Kekkosen nimeä kantava maksuton kirjallisuustapahtuma Pieksämäellä.

7.-8.9. Helsingin Sarjakuvafestivaali, Helsinki

Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestetään kolmatta kertaa Suvilahdessa, Kattilahallissa, ja osana sarjakuvan superviikonloppua nähdään jälleen Tiivistämöllä suosittu omakustannetapahtuma Zine Fest. Sarjakuvafestivaalien teemat ovat tänä vuonna ympäristö, vaikuttava sarjakuva sekä pohjoinen.

alkaen 9.9. Kirjoittajaryhmä yli 18-vuotiaille aloitteleville kirjoittajille

Nuoren Voiman Liiton aloittelevien kirjoittajien ryhmä on uusi, yli 18-vuotiaille suunnattu kirjoittajaryhmä, joka tarjoaa säännöllisen paikan, ajan, ohjauksen sekä yhteisön kirjoittajille, jotka ovat kiinnostuneita astumaan luovan kirjoittamisen ja sanataiteen maailmaan.

13.-15.9. Joensuun kirjallisuustapahtuma, Joensuu

20 vuotta täyttävä Joensuun kirjallisuustapahtuma on avoin, keskusteleva yleisötilaisuus, jonka esiintyjinä on suomalaisia tunnettuja ja arvostettuja kirjailijoita sekä tutkijoita. Tapahtumaan liittyy myös oheisohjelmaa, kuten runokaraoke, jamit ja elokuva- tai teatteriesityksiä.

alkaen 16.9. Runon kirjoittajapiiri, Turku

Kirjan talossa Kirjoittajapiirissä yksittäisten runojen, kokoelmamuodon ja kirjoittamisenkin ongelmiin haetaan ratkaisuja yhdessä, palautteen, kokeilujen ja uusien näkökulmien avulla. Runon ilmaisukeinoja ja mahdollisuuksia käydään läpi osallistujien omien tekstien kautta, kunkin henkilökohtaiset tavoitteet huomioiden.

alkaen 26.9. Ikaros-kirjoittajaryhmä, Helsinki

Nuoren Voiman Liiton Ikaros on suunnattu 18-25 -vuotiaille tavoitteellisille kirjoittajille.

30.9. asti Kirjoituskilpailu Ilmasto ja lapset

Vihreä Elämänsuojelun Liitto ry ja Ilmastovanhemmat ry järjestävät yhdessä kaikille avoimen kirjoituskilpailun, jonka teemoina ovat ilmastonmuutos, ekokatastrofi, vanhemmuus ja lapset.

Lokakuu

4.-6.10. Turun Kirjamessut, Turku

Suomen vanhin kirjallisuuden messutapahtuma kerää vuosittain satoja esiintyjiä, ohjelmanumeroita ja näytteilleasettajia. Vuoden 2019 messuteemoina ovat teatteri, ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito.

Alkaen 7.10. Proosan kirjoittajapiiri, Turku

Kirjan Talossa Proosapiirin tapaamisissa käydään läpi kirjoitusvinkkejä muun muassa henkilöhahmojen ja tarinan rakentamiseen. Lisäksi tehdään kirjoitusharjoituksia kotona.

19.-20.10 Luovan kirjoittamisen viikonloppu, Kajaani

Kansalaisfoorumin kurssilla tutustutaan kirjoittamisen eri laji-, muoto- ja tyyliseikkoihin. Kurssi sopii sekä proosan ja lyriikan kirjoittajille että elämäkerrallisille ja mielikuvitusten maailmoissa viihtyville. Kurssilla käsitellään myös kirjoittamisen ajankohtaisia asioita ja tutustutaan eri julkaisumahdollisuuksiin.

24.-27.10. Helsingin kirjamessut, Helsinki

Helsingin kirjamessut on Suomen kirja-alan suurin ja merkittävin tapahtuma, jossa neljän päivän aikana  kohtaavat kaikki kirjoista kiinnostuneet, niin lukijat kuin kirjalijat, kustantajat ja lehdistö. Niin useilla esiintymislavoilla että messuosastoilla on lukemattomia mielenkiintoisia ohjelmanumeroita.  Vuoden 2019 teemamaa on Ranska. Messujen ohjelma julkaistaan syyskuussa.

Marraskuu

14.-16.11. Kirjahyrrä, Naantali

Naantalin lastenkirjallisuusfestivaali haluaa vahvistaa lapsille ja nuorille suunnatun kirjallisuuden arvostusta ja asemaa Suomessa. Tapahtuma kokoaa yhteen lastenkirjallisuuden tekijöitä ja lukijoita, niin kirjallisuuden kuin lastenkulttuurinkin parissa työskenteleviä toimijoita sekä kotimaasta että ulkomailta.

22.-24.11. Kirja, ruoka & viini, Jyväskylä

Jyväskylän Kirja, ruoka & viini- tapahtumassa esitellään syksyn uutuuskirjat ja kiinnostavimmat kirjailijat. Luvassa on keskusteluja, haastatteluja, mielenkiintoisia tapaamisia sekä kaupallisia kohtaamisia.

Joulukuu

22.12. asti, Sata sanaa seudulta -kirjoituskilpailu

100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Salon Seudun Sanomat järjestää kaikille avoimen Sata sanaa seudulta -kirjoituskilpailun.

Unohtuiko meiltä jotain? Lähetä meille mielellään sähköpostia info@bod.fi tai kommentoi artikkelia, niin täydennämme tapahtumakalenteriamme!

Kommenttia

    • Hei Saila,
      kiitos vinkistä! Lisäsimme tapahtuman listaukseen. Terveisin Saara/BoD

  • Tere!
    Mieleni minun tekevi
    aivoni ajattelevi
    lähteä nyt kirjoittamaan
    kirjaa omasti kustantamaa.
    Vaan apua siihen tarvitsen
    kertomuksia keinoista noista.
    Mitäpä minä teen
    kirjan kirjoitan¨kannet sille haluan
    ja kaupaksikin saada soisin.

    Mutta ja iso mutta, miten sen alkuun saisi sen kustannuksen? Sopimukset ja painot ka kaienmaailman häröilyt ja hötöilyt mitä se vaatii?
    Ensinnäkin raha. Kuinka suuria summia pitää itsellä olla täppiä kasassa jos ja kun esim. teidän kanssa tekee kontrahdin
    Minulla on yksi runokirja julkaistuna ja siihen joitakin lisäyksiä tulisi. Lasten satukirjaa olen tehnyt, tarinoista joita tyttärelle keksin, kun paikallisen kirjaston kirjat hän osasi ulkoa. Se on vielä hieman vaiheessa, mutta siskoni on luvannut se saattaa loppuun. Taiton ja kuvituksen osalta.
    Nyt olisi näin Huru-ukkona aikaa kirjoitella ja kenties lasteni kärttämiä ”mustelmiakin” väsätä.
    Oisin kiitollinen jos ja kun vastaattte, tämmöisenä selkokielisenä a mahdollisimman helposti saavutettavana. Kas kun en olen mikään NS. tietokonenörtti. Häthätää saan sähköpostin kasattua ja tosiaan niitä juttujakin jonkinlaisia suhrattua.
    Useamman ajast-ajan olen tätä teidän systeemiänne miettinyt, vaan en ole oikein jyvälle päässyt, tai muulle siemenelle.
    Jään odottamaan yhteydenottoanne. Jospa tämä tästä.

    t. Pauli

    • Hei Pauli,
      kiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla, että olet kiinnostunut kirjan julkaisusta. Julkaisukustannukset riippuvat siitä, kuinka paljon apua tarvitset kirjan toteutuksessa. Tarjoamme esim. BoD Ideal-pakettia, johon sisältyy kirjan sisuksen taitto,kannen suunnittelu ja BoD Comfort-julkaisupaketti (eli kirjasi saa ISBN-tunnuksen ja huolehdimme sen välityksestä kirjakaupoille ja kirjastoille) maksaa 849 €, pakettiin sisältyy suunnittelun ja julkaisun lisäksi 5 painettua kirjaa. Koska kaikki kirjamme painetaan tilauksesta, ei sinulla kirjailijana ole tilauspakkoa eikä näin painosriskiä. Halutessasi voit toki tilata omaa kirjaasi painokulujen hintaan. Lähetä mielellään sähköpostia asiakaspalveluumme info@bod.di tai soita meillä numeroon 09-2516 6349 niin neuvomme sinua henkillökohtaisesti.
      Ystävällisin terveisin Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät