Suomalainen identiteetti

Miltä näyttää suomalainen identiteetti? Monimuotoiselta, ainakin Suomi 100 -juhlavuoden aikana julkaistujen, suomalaisuuteen tai Suomen historiaan liittyvien kirjojen perusteella.

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kirjat ovat aina olleet tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja saavat tänä vuonna erityistä huomiota Kirja-Suomi 2017 -hankkeen avulla. Tarkoitus on edistää lukemista ja kirjallisuuden näkyvyyttä erilaisten tapahtumien ja ohjelmien muodossa.

Joka kuukausi sisältää yhden teemaviikon, jonka aikana käsitellään tiettyyn aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta. Viikon aikana jaetaan tietoa ja lukuvinkkejä ajankohtaisesta kirjallisuudesta. Marraskuun teemana on suomalainen identiteetti.

Tietoa hankkeesta löytyy sen kotisivulta sekä sosiaalisesta mediasta esimerkiksi Facebookissa sekä hashtageilla #kirjasuomi ja #kirjavieköön.

Marjatta Palpola: Varhaisia helsinkiläisiä

Marjatta Parpola on kirjaa valmistaessaan käynyt läpi suuren määrän oman sukunsa ja heidän tuttaviensa kirjeitä, päiväkirjoja ja valokuvia. Näin hän on kartoittanut Suomen ja Helsingin kulttuurihistoriaa ja selvittänyt myös oman sukunsa vaiheita. Kirja käsittelee monimuotoisia aiheita, kuten esimerkiksi muuttoliikettä Helsinkiin 1800-luvulta lähtien, Suomen itsenäistymistä, sisällissotaa, tyttöjen koulutusta ja eri sosiaalisten ryhmien elämää.

Lisätietoja kirjasta ja kirjailijasta

Timo Salonen: Jos

Timo Salonen on hyvinkääläinen kirjailija, jonka toinen teos Jos ilmestyi helmikuussa 2017. Kirja kertoo suomalaisesta perheestä vuonna 1939, kun talvisota syttyy ja perhe kotirintamalla pelkää rakkaidensa puolesta. Tarinan perheen kohtalo ei ole yksittäistapaus, vaan koskettaa monia suomalaisia perheitä. Siksi Saloselle oli erityisen tärkeää, että kirja julkaistaan nyt, kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Salosen sanoin:

Kirja on kunnianosoitus kaikille heille, joiden ansiosta saamme juhlia 100-vuotiasta itsenäistä Suomea vuonna 2017.

Lisätietoja kirjasta ja kirjailijasta

MARJATTA MELTO: SUKU ELI SUOMEN HISTORIAA

Erityisasiantuntija, FM Marjatta Melto kertoo kirjassa Berndt Robert Söderbergin / Pentti Etelävuoren ja Hilda Venäläisen esivanhemmista ja vaiheista itsenäisyyteen. Arkisto- ja asiantuntijalähteisiin pohjautuen kirja kertoo elettyä Suomen historiaa keskiajalta 1800-luvun loppuun asti. Sukuun vaikuttivat Ruotsin valtapyrkimykset, yhteiskunnan ja kirkon kehitys, toistuvat sodat seka vaikeat olot. Vuosisata vuosisadalta osaaminen ja oman arvostaminen vahvistuivat. Sitten oltiinkin jo valmiita itsenäisyyteen.

Lisätietoa kirjasta ja kirjailijasta

Vastaa

*Pakolliset kentät