Kustannustoimitus – viimeisteltyä tekstiä

Kustannustoimitus ja korjausluku ovat kirjailijalle oivallinen keino saada palautetta omasta tekstistä ja muokata sitä vielä paremmaksi ja luettavammaksi.

Kun käsikirjoitus on valmis, on aika viimeistellä teksti. Useimmiten kirjailija on itse hionut ja käynyt tekstiään läpi useamman kerran, mutta jossain vaiheessa omalle tekstilleen sokeutuu. Perinteisessä kustantamossa käsikirjoituksen yleensä käy läpi kustannustoimittaja, ennen kuin kirja julkaistaan. Omakustantaja huolehtii itse kirjan julkaisun kaikista vaiheista ja on itse vastuussa tekstistään ja sen hiomisesta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että omakustantaja olisi yksin, sillä apua on saatavilla, jos sitä haluaa! Suosittelemme, että annat ulkopuolisen käydä tekstisi läpi ennen sen julkaisua, käytitpä sitten BoD:n palveluita tai omia kontaktejasi.

BoD tarjoaa tekstin hiomiseen kahta erilaista palvelua: korjauslukua eli oikolukua, jossa korjataan tekstin oikeinkirjoitus ja oikeakielisyys, esimerkiksi välimerkit sekä kokonaisvaltaista kustannustoimitusta, jossa ammattilainen ei ainoastaan korjaa kielioppi- ja kirjoitusvirheitä vaan myös rakenteellisia ongelmia, esimerkiksi epäloogisuuksia tekstissä ja antaa palautetta tekstistä kokonaisuutena.

Tekstin sisällön ja tyylin lisäksi kustannustoimittaja voi kommentoida esimerkiksi henkilöhahmojen uskottavuutta ja tarinan loogisuutta.

Editoidessasi omaa tekstiäsi voi käydä niin, että tekstiä karsiessasi erehdyksessä poistat jonkun tärkeän tiedon, eikä tarina sen takia enää avaudu lukijalle loogisesti. Koska tapahtumien kulku ovat sinulla selkeästi mielessä, voit myös tahtomattasi jättää oleellista tietoa kertomatta – lukija ei kuitenkaan osaa lukea ajatuksiasi! Toisaalta kustannustoimittaja voi auttaa napakoittamaan tekstiä ja poistamaan turhaa toistoa. Kirjailijalle voi myös helposti muodostua erilaisia maneereita, joita hän ei huomaa, mutta kustannustoimittaja kyllä.

BoD:n kustannustoimituksessa kustannustoimittaja tekee muutokset ja korjaukset niin, että ne ovat tekstitiedostossa selkeästi näkyvissä. Saat kustannustoimituksen valmistuttua tiedoston, jossa kaikki muutokset ovat näkyvissä, joten voit itse päättää, mitkä näistä haluat toteuttaa.

Kokemuksia kustannustoimituksesta

Janne Piiroisen hiljattain BoD:lla ilmestynyt Suuruus sinussa on matkaopas myönteisten mahdollisuuksien maailmaan. Jannelle oli alusta asti selvää, että hän antaisi käsikirjoituksen ennen julkaisua kustannustoimittajan käsiin. ”Kustannustoimitus on tärkeää tekstin luettavuuden kannalta ja mielestäni siinä onnistuttiin mainiosti. Kustannustoimittajalta tuli varsinaisten muokkausten lisäksi listaus tehdyistä muutoksista ja nostot kohdista, joita hän ehdotti vielä muokkaamaan ja ne kävin järjestelmällisesti läpi.”

Janne arvosti kustannustoimittajan antamaa yleistä palautetta käsikirjoituksesta. ”Kustannustoimittajalta tulleessa dokumentissa oli palautetta tekstistä myös yleisemmällä tasolla. Arvostan sitä kovasti ja koin sen erittäin hyödyllisenä, sillä tämä palaute rohkaisi ja vahvisti minua kirjoittajana. Kustannustoimittaja löysi myös vahvan argumentin kirjan markkinointia varten. Olen todella tyytyväinen kustannustoimitukseen ja suosittelen lämpimästi BoD:n kustannustoimitusta kaikille kirjan julkaisua harkitseville”, Janne summaa kokemuksiaan.

Kustannustoimituskampaja

BoD:n syksyn tarjouskampanjan aikana 8.9.2020 – 30.10.2020 saat 20% alennuksen kustannustoimituksen hinnasta. Näin se käy: lähetä meille käsikirjoituksesi Word-tiedostona sähköpostin liitteenä ja kirjoita viestiin, että haluat tarjouksen kustannustoimituksesta. Tietenkin voimme halutessasi sisällyttää tarjoukseen myös muita palveluita, kuten kirjan sisuksen taiton ja kannen suunnittelun. Lähetämme sinulle muutaman päivän sisällä henkilökohtaisen tarjouksen. Tarjouksen tekeminen ei sido sinua mitenkään.

Kommenttia

  • Hei Jukka,
   kiitos kommentistasi! Oikoluvun ja kustannustoimituksen hinta riippuu käsikirjoituksen laajuudesta ja tyypistä ja teemme näistä palveluista aina henkilökohtaisen tarjouksen käsikirjoituksen perusteella. Kustannustoimituksen normaalihinta on alkaen 6,50 €/sivu (1500 merkkiä sisältäen välilyönnit) ja lokakuun loppuun siitä annetaan nyt 20 % alennusta.
   Ystävällisin terveisin Saara/BoD

 • Minulta on julkaistu 4 kirjaa aiemmin (Kirjayhtymä, Tammi, WSOY, Perussanoma). Olen pitkään kirjoitellut lehtiin ( mm. KSMLeen ja pienempiin paikallislehtiin, aikoinaan Koulun Aamuun). Nyt suunnittelen omakustannetta. En haluaisi kustannustoimitusta, luotan sen verran omaan tekstiin, koskan olen pitkän linjan kirjoittaja ja opiskellut suomen kieltä myös yliopistossa. Minulla ei ole kokemusta omakustanteiden tekemisestä. Millä hinnalla teiltä saa taiton ja kirjan ulkoasun? Mikä muu mahdollisesti vaikuttaa kustannuksiin?

  • Hei Anita,
   kiitos kommentistasi ja mukavaa kuulla, että olet kiinnostunut julkaisemaan kirjasi BoD:n kautta. Meiltä saa myös apua kirjan taittoon ja kannen suunnitteluun. Suosittu ratkaisu on Ideal-pakettimme, johon sisältyy sisuksen taitto, kannen yksilöllinen suunnittelu sekä kirjan julkaisu BoD Comfort-palvelun puitteissa. Tämä paketti maksaa 849 €. Löydät lisätietoja täältä https://www.bod.fi/kirjailijat/kirjailijapalvelut/ideal-julkaisupaketti.html. Kotisivujemme Kirjailijapalvelut-osiosta löytyvät kaikki vaihtoehdot, mutta asiakaspalvelumme auttaa myös mielellään ja neuvoo sinua henkilökohtaisesti. Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse info@bod.fi tai puhelimitse numeroon 09-2516 6349.
   T. Saara/ BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät