Kirjan sisuksen rakenne

Kirjan rakenteen suunnittelu on makuasia, ja BoD antaa sinulle siinä suhteessa täysin vapaat kädet. Noudata kuitenkin muutamia yksinkertaisia perussääntöjä, jotta lukija saa kirjastasi heti hyvän…

Kirjan rakenteen suunnittelu

Kirjan nimiösivut sisältävät kirjan viisi ensimmäistä sivua, eli ne sivut, jotka ovat kirjassa ennen varsinaisen tekstin alkua: Tyhjän sivun etupuoli, tyhjän sivun kääntöpuoli, nimiösivu sekä julkaisutietosivu. Näille sivuille ei lisätä sivunumeroa.

1. sivu: Tyhjän sivun etupuoli

Tämä sivu on etukannen sisäpuolen vieressä oikealla ja on kirjasi sisustiedoston ensimmäinen sivu. Usein sivulle painetaan kirjan nimi pienillä kirjaimilla, sen voi tosin myös jättää tyhjäksi. Vaikka tyhjä sivu onkin kirjan sivunumeroinnin ensimmäinen sivu, numeroa ei merkitä. Kannen sisäsivua ei lisätä kirjan sisustiedostoon.

2. sivu: Tyhjän sivun kääntöpuoli

Tämän sivun voi myös jättää tyhjäksi. Voit lisätä myös lyhyen, kirjailijaa tai kirjaa koskevan tekstin tai omistuskirjoituksen. Tieteellisissä julkaisusarjoissa tyhjän sivun kääntöpuolelle kirjoitetaan usein tutkielmasarjan nimi ja julkaisija. Myöskään tätä sivua ei numeroida.

3. sivu: Nimiösivu

Tänne merkitään kirjailijan nimi, teoksen nimi ja alanimi, mieluiten yhtenä ryhmänä. Myöskään nimiösivua ei numeroida.

4. sivu: Julkaisutiedot

Nimiösivun kääntöpuolelle merkitään julkaisutiedot, yleensä vasempaan alanurkkaan. Myöskään julkaisutietoja sisältävää sivua ei numeroida.

Julkaisutietojen alkuun lisätään tekijänoikeusmerkintä, jonka täytyy sisältää julkaisuvuosi ja oikeuksien omistajan nimi, eli esim. © 2019 Kirsti Kirjailija (muutetaan kussakin tapauksessa sopivaksi).

Jos kirjasi on saanut ISBN-tunnuksen BoD:lta, lisäät julkaisutiedot seuraavalla tavalla:

© 2019 Kirsti Kirjailija
Kustantaja: BoD – Books on Demand, Helsinki, Suomi
Valmistaja: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Saksa
ISBN: 978-952-80-xxxx-x

Mikäli käytät omaa ISBN-tunnusta, lisää oma kustantamosi BoD:n tilalle kustantajaksi ja tietysti oma ISBN-tunnuksesi. Muut tiedot säilyvät samana.

Lisäksi voidaan mainita kaikki tekijänoikeusksilla suojattu materiaali, kuten kannen suunnittelu, taitto jne.

5. sivu: Sisällysluettelo

Sisällysluettelo on kirjan ovi. Juuri siksi onkin tärkeää laatia selkeä sisällysluettelo, joka saa viedä tarvittaessa enemmän tilaakin. Kirjan sivujen numerointi voidaan aloittaa tältä sivulta.

Tekstin alku

Sisällysluettelon jälkeen alkaa varsinainen teksti. Huolehdi siitä, että teksti alkaa oikeanpuoleiselta sivulta. Lisää väliin tarvittaessa vaikka tyhjä sivu. Koko tekstialueelle tehdään sivunumerointi, tyhjiltä sivuilta sivunumerointi tosin yleensä puuttuu. Word-sovelluksessa sivunumerointi voidaan piilottaa asettamalla sivunumeroinnin päälle tekstikehys.

Kappaleen alku

Erityisesti kaunokirjallisuudessa uudet kappaleet alkavat aina oikeanpuoleiselta sivulta. Tarvittaessa jätetään vasemmalle tyhjä sivu, jossa ei näy sivunumeroa. Näin ei tehdä, jos kirjan kappaleet ovat hyvin lyhyitä tai niitä on suuri määrä.


Vinkki:

BoD:n Word-mallipohjat kirjan taittoon säästävät sinulta aikaa ja työtä. Voit avata Word-mallin siinä koossa, jonka olet valinnut kirjallesi ja lisätä tiedostoon oman käsikirjoituksesi. Mallipohjan sivuilta löydät ohjeita siihen, mitä millekin sivulle tulisi lisätä. Muista poistaa nämä ohjetekstit ennen oman tekstin liittämistä ja aloita kirjasi taitto ensimmäiseltä sivulta. Löydät mallipohjat Apua-osiostamme.

Jos sinulla on kysymyksiä kirjan rakenteeseen liittyen, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme!

Kommenttia

 • Miten yleensä toimitaan sisällysluottelon kanssa romaaneissa?Mihin kohtaan kirjaa se tulee?

  • Hei Janne,

   sisällysluettelo lisätää usein sivulle 5, jolloin se jää aukeaman oikealle puolelle. Tällöin leipätekstin voi aloittaa sivulta 7. Oman kirjahyllyn teokset toimivat usein hyvänä esimerkkinä, kun suunnittelee sisuksen asetuksia!

   Terveisin,
   Vera/BoD

 • Hei, jos teen runokokoelmaa ja haluan, että vain oikeanpuolimmaisella sivulla on tekstiä, tuleeko minun jättää joka toinen sivu tyhjäksi?

  • Hei Niko,
   jos haluat, että painetussa kirjassa on tyhjiä sivuja, täytyy ne jättää tyhjäksi myös painotiedostossa. T. Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät