Mitä on lainauskorvaus?

Lainauskorvaus saattaa olla monelle omakustantajalle tuntematon käsite, mutta se on mahdollinen tulonlähde, jota ei kannata jättää huomiotta.

Suomessa on kattava kirjastoverkko ja vuosittain kirjastoista saatavilla olevista kirjoista tehdään miljoonia lainauksia. Näin lukijoilla on mahdollisuus lukea kirjoja ostamatta niitä. Lainauskorvauksen tarkoitus on ikään kuin kompensoida tätä: kirjan ostaminenhan merkitsisi tuloa kirjailijalle. Kun kirjoja lainataan, on tekijällä oikeus saada siitä korvausta, jota kutsutaan lainauskorvaukseksi.

Mistä teoksista lainauskorvausta maksetaan?

Lainauskorvausta maksetaan Suomessa yleisistä kirjastoista ja korkeakoulukirjastoista lainattavista kirjoista, joilla on ISBN-tunnus ja jotka ovat lainattavissa fyysisinä kappaleina. Lainauskorvausta ei siis tällä hetkellä makseta e-kirjojen lainasta.


Kuinka paljon lainauskorvausta maksetaan?

Se, kuinka paljon kukin yksittäinen tekijä lainauskorvausta saa, perustuu teosten yhteenlaskettuun lainamäärään. Vuonna 2020 lainauskorvaus oli 26 senttiä per laina. Tilitysraja on 10 euroa. Jos tekijöitä on useampia, korvaussumma jaetaan tekijöiden kesken.

Miten lainauskorvauksen saa?

Lainauskorvausta maksetaan niin kuvittajille, musiikintekijöille kuin kirjailijoille ja eri alojen lainauskorvauksia hallinnoivat eri järjestöt. Tekstin tekijöille, eli esimerkiksi kirjailijoille, se on Sanasto. Lainauskorvausta saat liittymällä Sanaston asiakkaaksi ja rekisteröitymällä Sanaston oma.sanasto.fi-palveluun. Palvelussa voit lisätä teosluetteloosi kirjoittamasi tai kääntämäsi teokset ja näistä teoksista sinulle maksetaan lainauskorvausta. Kun olet liittynyt Sanaston asiakkaaksi ja täydentänyt oman teosluettelosi, lainauskorvaus maksetaan suoraan tilillesi, neljä kertaa vuodessa, sitä ei tarvitse hakea erikseen. Tärkeää on muistaa pitää oma teosluettelo ja pankkitiedot ajan tasalla. Asiakkuus on tekijälle maksuton.


Jos et ole vielä Sanaston jäsen, mutta jo julkaissut kirjan, et ole välttämättä menettänyt mahdollisia korvauksia. Kertyneitä korvauksia tilitetään takautuvasti kolmelta vuodelta.

Mikä Sanasto?

Vuonna 2005 perustettu Sanasto on suomalainen kirjallisuuden alan tekijänoikeusjärjestö. Sanasto tilittää korvauksia kirjallisuuden tekijöille heidän teostensa käytöstä ja palvelee kirjallisuutta käyttäviä tahoja myöntäen lupia kirjallisuuden käyttöön erilaisissa tilanteissa. Sanaston asiakkaaksi voi liittyä tekstintekijä, joka on julkaissut vähintään yhden kirjallisen teoksen.

Sanasto tekee vaikuttamistyötä esimerkiksi edistämällä lainauskorvauksen laajentamista e-kirjoihin ja e-äänikirjoihin. Lisätietoja löydät Sanaston toiminnasta ja asiakkaaksi liittymisestä löydät Sanaston kotisivuilta.

Kirjoittanut

Saara Golombek

on ollut mukana BoD:n matkalla Suomessa alusta alkaen ja tuntee omakustantamisen mitä parhaiten. Saara on vastuussa BoD:n markkinoinnista ja viestinnästä Suomessa ja kirjoittaa blogiimme artikkeleita niin yleisesti kirjan julkaisemiseen, kirja-alaan kuin markkinointiin liittyen.

lisää artikkeleita

Vastaa

*Pakolliset kentät