Sopiva paperi jokaiselle kirjalle

Onnistuneen kirjan ulkoasuun kuuluu muutakin kuin puhutteleva kansi ja harmonisesti taitettu sisus – myös toteutustavalla on merkitystä ihanteellisen lukukokemuksen takaamiseksi. BoD:n uusi 120 gramman paperi…

Niin tärkeä kuin kirjan sisältö onkin, myös ulkoisilla seikoilla on väliä: kansi antaa mahdolliselle lukijalle tärkeän ensivaikutelman, selkeä ja harmoninen taitto takaa miellyttävän lukukokemuksen. Mutta myös kirjan toteutustavalla on merkitystä – oikein valittu sidontatapa ja sopiva paperilaatu tukevat omalta osaltaan kirjasi ammattimaista ulkomuotoa. BoD tarjoaa nyt uuden, 120 gramman mattavalokuvapaperin, joka soveltuu erityisesti korkealaatuisiin kuvateoksiin.

Yleiskatsaus BoD:n paperilaatuihin

Valkoinen 90 g – puhtaanvalkoista tekstille ja kuville

Valkoinen paperi on yleensä paras vaihtoehto tieto- ja opaskirjoille. Tietokirjoissa on usein kuvia, grafiikoita, taulukoita tai piirroksia, olivatpa ne sitten mustavalkoisia tai värillisiä. Mitä valkoisempi tausta on, sitä paremmin värit ja grafiikat toistuvat. 90 gramman valkoista paperia käytetään eniten pehmeä- ja kovakantisissa (myös lankasidotuissa) kirjoissa sekä vihkoissa, mutta se käy myös rengaskirjoihin. 90 gramman paperi on tukevaa ja lähes läpinäkymätöntä, mutta kuitenkin niin ohutta, että siitä voidaan tehdä jopa 700-sivuisia pehmeä- ja kovakantisia kirjoja.

Kermanvalkoinen 90 g – miellyttävään lukemiseen

Dekkari, rakkausromaani tai fantasia – kaunokirjallisissa teoksissa on useimmiten vain tekstiä tai vain vähän kuvia. Tällaisiin kirjoihin suosittelemme kermanvalkoista paperia. Etuna vitivalkoiseen paperiin on, että kontrasti tekstin ja taustan eli paperin välillä on pienempi ja se parantaa lukumukavuutta. Kermanvalkoinen paperi on tyypillisin ja yleisin valinta kaunokirjallisiin kirjoihin. Kermanvalkoinen paperi on sävyltään lämpimän kellertävä, sitä ei siis tule sekoittaa harmahtavaan kierrätyspaperiin. Kuten valkoinen 90 gramman paperi, myös kermanvalkoinen paperi voidaan yhdistää kaikkiin kansivaihtoehtoihin.

UUTTA: Mattakuva 120 g – kultainen keskitie

Uuden 120 gramman mattakuvapaperin voit valita Premium-painon yhteydessä. Se soveltuu erinomaisesti esimerkiksi opas- ja tietokirjoille, kuten keittokirjoille tai lastenkirjoille, eli teoksiin, joissa usein yhdistetään kuvia ja tekstiä. Kuvien värit toistuvat painossa erityisen hyvin ja tarkasti juuri tällaisella mattapintaisella paperilla. Paperi on paksumpaa ja läpinäkymättömämpää kuin 90 gramman paperi. Sitä voidaan käyttää vihkoa lukuun ottamatta kaikkiin kansivaihtoehtoihin.

Loistokuva 200 g – kiiltoa kuville

Valkoinen ja kiiltävä 200 gramman loistokuvapaperi on täydellinen valinta kuvakirjoille ja muille teoksille, joissa on paljon kuvia, sillä tällä paperilla värikuvat pääsevät parhaalla mahdollisella tavalla oikeuksiinsa. 200 gramman paperi on paksuin BoD:n tarjoamista papereista, minkä ansiosta se on erityisen kestävää ja soveltuu erinomaisesti esimerkiksi lasten- ja keittokirjoihin. Loistokuvapaperin voi valita Premium-painon yhteydessä sekä pehmeä- ja kovakantisiin että rengaskirjoihin.

Hyvä tietää:

BoD-kirjailijat voivat valita paperin kirjaansa kolmesta eri painoluokasta: 90 g, 120 g ja 200 g. Paino viittaa paperin ”paksuuteen” ja se lasketaan painosta per neliömetri. Pehmeä- ja kovakantiset kirjat on mahdollista toteuttaa alkaen 24 sivusta jopa 700 sivuun, rengaskirjan laajuus voi olla 24 – 400 sivua ja vihkon 4 – 48 sivua. Kaikki BoD:n käyttämät paperit ovat FSC-sertifioituja eli peräisin vastuullisesta metsänhoidosta.

Sopiva toteutustapa jokaiselle kirjalle

Kirjan sisältö ja ulkoinen toteutus vaikuttavat osaltaan toteutustavan valintaan. Tietyt formaatit ovat esimerkiksi tyypillisiä kaunokirjallisille teoksille, paperin valintaan taas vaikuttaa tekstien ja kuvien määrä sekä kirjan laajuus ylipäätään. Loppujen lopuksi jokainen kirja on ainutkertainen ja näin myös sen toteutustapa on BoD:lla kirjailijan oma päätös. Valittavanasi on laaja valikoima erilaisia toteutustapavaihtoehtoja.

Kommenttia

  • Hei!
    Onko netissä nähtävissä näiden eri paparilaatujen lopputuloksia vertailemalla esim samoja valokuvia eri väreissa eri paperilaaduilla.

    Tai onko näitä tuotteita nähtävissä jossain helsingissä. Lähinnä kiinnostaa 90gr ja 120 gr ero väri ja mustavalkokuvilla.

    Terv Timo Honkala

    • Hei Timo! Kotisivuillamme ei ole vertailukuvaa, mutta lähetä sähköpostia asiakaspalveluumme osoitteeseen info@bod.fi, niin löydämme ratkaisun, miten pääset vertaamaan paperilaatuja. Terveisin, Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät