Kurkistus BoD:n kulisseihin, osa 1

Yli 35 000 kirjailijaa on julkaissut teoksensa BoD:lla myBoD-tilin kautta. Mutta mitä tapahtuu siinä vaiheessa, kun toimeksianto lähetetään tililtä? Laaduntarkastus, luettelointi, e-kirjan konvertointi – BoD…

Olet viimeistellyt käsikirjoituksesi ja haluat nyt julkaista sen kirjana? BoD:lla ammattimainen kirjan ja e-kirjan julkaisu onnistuu helposti ja muutamassa askeleessa. Jos tarkkoja ollaan, on askeleita tasan kuusi myBoD-rekisteröitymisen ja teoksen julkaisun välillä – kirjailijalle. BoD:n työ kirjasi julkaisun valmistelussa alkaa taustalla siinä vaiheessa, kun klikkaat myBoD-tililläsi kohtaa ”Aloita uusi kirjaprojekti”. Tässä vaiheessa BoD:n toimenpiteet ovat sinulle näkymättömiä.

Kaksiosaisessa sarjassamme näytämme sinulle, mitä BoD:lla tapahtuu kulissien takana koko kirjaprojektisi ajan. Ensimmäisessä osassa kerromme esimerkiksi, mitä BoD:n päässä tehdään toimeksiannon lähetyksen ja kirjan kirjakauppaan ilmestymisen välillä ja miten painotiedostojen laatu varmistetaan. Toisessa osassa keskitymme kirjan print-on-demand -painoprosessiin: mitä tapahtuu, kun kirjasta tehdään tilaus joko myBoD-tilin kautta tai kirjakaupassa.

rekisteröitymisestä toimeksiantoon

Palvelun valinnasta toimeksiannon lähetykseen käyt myBoD-tililläsi läpi kuusi askelta. Askeleita ei siis ole kovin montaa, mutta ne pitäisi käydä läpi sitäkin huolellisemmin. Tiedoista, jotka syötät kirjaprojektiisi, rakentuvat kirjasi julkaisun ja menestyksen peruspilarit. Alla näet kaikki kirjaprojektin vaiheet myBoD-tilillä sekä lisätietoa ja vinkkejä jokaiselle askeleelle.

1. askel

Kirjaprojektin aloitus ja palvelun valinta

Painetun kirjan ja e-kirjan julkaisua varten valittavanasi on myBoD-tilillä palvelut BoD Classic ja BoD Comfort. Valitse jokin palveluista aloittaaksesi kirjaprojektin.

2. askel

Kirjan tiedot: nimi, myyntihinta ja ISBN-tunnus

Lisää tässä askeleessa kirjasi nimi ja, jos julkaiset painetun kirjan, määritä sen toteutustapa. Sivumäärä, kirjan koko, paperilaatu ja kansityyppi: valittavanasi on useita vaihtoehtoja kirjasi toteutukseen. Lisää myös kirjasi myyntihinta, joka vaikuttaa suoraan sinulle maksettavaan kirjailijapalkkioon. E-kirjallesi voit lisätä tietylle ajalle kampanjahinnan ja aloittaa sen myynnin edullisemmalla hinnalla markkinointia varten. Sekä painetulla kirjalla että e-kirjalla pitää olla ISBN-tunnus. Kun rekisteröidyt käyttäjäksi kirjailijana, saat tunnukset BoD:lta. Viivakoodin voit ladata kuvatiedostona tässä askeleessa ja lisätä sen kansitiedostoon.

3. askel

Luettelointi: tavoita lukijat tarkoilla metatiedoilla

Tässä kirjaprojektin askeleessa lisäät hyvin suunnitellut luettelointitiedot kirjallesi, jotta sen löydettävyys kirjakaupoissa olisi mahdollisimman hyvä. Luettelointitiedot antavat myös lukijalle tietoja kirjastasi ja houkuttelevat parhaassa tapauksessa ostoon. Laadi luettelointitiedot siis ajan kanssa ja harkiten.

Takakannen teksti/kirjan esittelyteksti sekä kirjailijan esittely antavat lukijalle tärkeimmät tiedot sekä teoksesta että sen kirjoittajasta. Myös tuoteluokka ja hakusanat kannattaa valita huolella.

Kirjasi on tilattavissa lähes kaikissa suomalaisissa kirjakaupoissa, verkkokirjakaupoissa ja kirjastoissa. Halutessa voit valita kirjallesi myös kansainvälisen myynnin, jolloin se on saatavilla myös englanninkielisillä markkinoilla. E-kirjallesi voit myynnin lisäksi valita myös e-kirjalainauksen.

4. askel

Tiedostojen lataus ja tarkistus

Kirjaprojektisi on loppusuoralla. Painettua kirjaa julkaistaessa sinua pyydetään nyt lataamaan kirjasi sisus- ja kansitiedostot tilillesi. Voit ladata kirjan sisustiedoston joko suoraan valmiina PDF-tiedostona.

Oletko jo valmistanut kirjan kannen? Myös sen voit ladata PDF-tiedostona suoraan tilillesi. Tärkeää: kansitiedoston tulee olla oikein mitoitettu ja sisältää kaikki kannen osat, eli takakannen, selän ja etukannen (paitsi jos olet valinnut rengaskirjan). Muista myös lisätä kannelle leikkuuvarat ja asettaa elementit tarpeeksi kauas reunoista. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa kannen maksuttomalla easyCover-kansityökalulla.

Latauksen jälkeen tarvitset hieman kärsivällisyyttä. BoD tarkistaa ladatut tiedostot ja riippuen tiedoston sisällöstä ja koosta, tarkistuksessa voi kestää useampi minuutti. Jos lataamasi tiedostot eivät täytä teknisiä vaatimuksiamme, saat virheilmoituksen, joka sisältää tarkan kuvauksen ongelmasta. Kun olet korjannut virheet, ladannut sekä sisus- että kansitiedoston onnistuneesti tilillesi sekä tarkistanut ja hyväksynyt niiden esikatselut, voit siirtyä askeleeseen 5.

5. ja 6. askel

Viimeiset askeleet: maksutiedot ja sopimusten hyväksyminen

Nyt sinun täytyy enää hoitaa muodollisuudet, jotta voit lähettää meille toimeksiannon kirjastasi. Lisää maksutiedot palkkion maksua varten sekä lue ja hyväksy sopimukset. Kun olet lähettänyt meille toimeksiannon kirjaprojektistasi, viedään se vielä muutaman askeleen läpi BoD:n puolella ja on pian saatavilla kirjakaupoissa.

4. askel: tiedostojen tarkistus

Latausvaiheessa tarkistamme, ovatko tiedostosi painokelvollisia vai tuleeko niihin vielä tehdä korjauksia. Seuraavien kriteereiden perusteella tiedostosi joko latautuvat tilillesi tai, jos tiedostoissasi jokin ei täsmää, saat virheilmoituksen:

 • Vastaako tiedostosi koko niitä kirjan tietoja, jotka olet tallentanut askeleessa 2?
 • Onko fontit upotettu?
 • Vastaako sivumäärä antamiasi tietoja ja onko sivumäärä neljällä jaollinen? Jaollisuus on painoteknisistä syistä välttämätöntä ja lisäämme tarpeen vaatiessa sisustiedoston loppuun tyhjiä sivuja.
 • Onko kuvat profiloitu? Jos eivät ole, profiloimme kuvat sRGB-väriprofiililla ja poistamme tarvittaessa läpinäkyvyydet yhtenäisen painotuloksen saavuttamiseksi.

Tiedostojen tarkistuksen esivaiheessa käytetään tiettyä systeemiä, jonka avulla BoD tarkastaa jokaisen kirjatiedoston painokelvollisuuden monien eri kriteerien avulla.

toimeksiannosta julkaisuun

Olet nyt käynyt läpi jokaisen myBoD-kirjaprojektin askeleen onnistuneesti ja lähettänyt meille toimeksiannon kirjastasi. Kirjasi käsitellään BoD:lla seuraavan kahden päivän aikana ja sen tiedot toimitetaan kirjakauppoihin. Mitä tapahtuu toimeksiannon lähetyksen ja julkaisun välillä? BoD:n tiimi ottaa nyt hoidettavakseen muutaman tehtävän, ennen kuin kirja on lopullisesti julkaistu. Tarkistamme esimerkiksi jokaisen teoksen yksitellen, lähetämme luettelointitiedot tukkukauppiaille ja konvertoimme painotiedoston e-kirjamuotoon. Alla kerromme tarkemmin, mitä kaikkea me täällä päässä oikein kirjallesi teemme ja miten.

ensimmäinen manuaalinen tarkistus

Toimeksiannon yhteydessä toimittamasi kirjatiedostot tarkistetaan manuaalisesti BoD:lla. Käymme läpi mm. seuraavat kohdat:

 • Sisältääkö kirja julkaisutiedot?
 • Onko ISBN-tunnus oikein?
 • Onko kirjan ja kirjailijan nimi kannessa kirjoitettu oikein?
 • Ovatko kirjan etu- ja takakansi oikeassa järjestyksessä?
 • Onko kirjan takakanteen lisätty viivakoodi? Jos tämä puuttuu, lisäämme sen kanteen ennen julkaisua.

Kirja tarkistetaan mm. laittomien, loukkaavien tai poliittisten ja uskonnollisten äärimielipiteiden varalta. Tarkistus on kaksiosainen prosessi: samanaikaisesti, kuin BoD:n työntekijät käyvät tekstiä ja kuvia manuaalisesti läpi, tarkistaa BoD:n valmistama hakukone tekstejä automaattisesti. Hakukone sisältää todella laajan hakusanavalikoiman, joka auttaa löytämään mahdollisia julkaisukelvottomia sisältöjä. Hakusanavalikoimaa päivitetään jatkuvasti. Kiistanalaisia teoksia varten BoD on koonnut toimikunnan, joka käy kyseiset teokset vielä erikseen läpi, arvioi ne ja päättää niiden julkaisusta tai hylkäämisestä.

toinen manuaalinen tarkistus ja kirjan toimitus kirjakauppaluetteloon

Kun kirja on onnistuneesti tarkistettu ensimmäisessä tarkistusvaiheessa, käymme vielä läpi sen luettelointitiedot. Tiedoilla on suuri merkitys sille, miten kirjakaupat katalogisoivat kirjasi valikoimaansa.

 • Onko kirjalle lisätty esittelyteksti?
 • Onko tuoteluokka valittu oikein? Tarvittaessa korjaamme tämän.
 • Onko kirjan myyntihinta määritelty niin, että se kattaa painokustannukset ja sisältää kirjailijapalkkion?

Jos luettelointitiedot ovat kunnossa, julkaisemme kirjan ja lähetämme sen tiedot tukkukauppiaille, joista tieto välitetään edelleen lähes kaikkien kirjakauppojen ja kirjastojen tuoteluetteloon. Muutaman päivän sisällä tästä kirjasi on näkyvissä verkkokaupoissa ja lukijoiden tilattavissa.

e-kirjan konvertointi ja laaduntarkistus

Oletko valinnut BoD Classic- tai BoD Comfort -palvelun yhteydessä myös e-kirjan julkaisun? Konvertoimme painetun kirjasi tiedoston siinä tapauksessa sähköiseen muotoon. Tavallisin muoto on ePub-formaatti. Silloin kirjan sisältöä muokataan niin, että se mukautuu aina käytetyn lukulaitteen kokoon ja muotoon sopivaksi. Lukija voi myös halutessaan itse suurentaa tai pienentää tekstiä. Painetun kirjan ominaisuudet kuten nimiösivut ja sivunumerot poistetaan silloin kokonaan, mutta e-kirjaan lisätään sen sijaan monia muita käytännöllisiä toimintoja. Näin lukija voi esimerkiksi siirtyä haluttuun lukuun suoraan sisällysluetteloa klikkaamalla, etsiä tiettyjä tekstikohtia haku-toiminnon avulla tai siirtyä verkkosivuille tekstiin lisättyjen linkkien kautta.

Konvertoinnin jälkeen e-kirjasi tarkistetaan BoD:n e-kirjaosastolla manuaalisesti ja perusteellisesti, ottaen huomioon erityisesti lukijaystävällisyyden ja ulkoasun. Esimerkiksi tarkistamme:

 • Onko kirjan sisällysluettelo oikein ja linkitetty kaikkiin lukuihin?
 • Toimiiko tekstin haku?
 • Toimivatko kaikki e-kirjan sisältämät linkit?
 • Sisältääkö e-kirja mainoslinkkejä?

Hyvä tietää: Verkkokaupat, kuten Apple iBooks tai Amazon, eivät hyväksy e-kirjojen sisällössä linkkejä verkkokauppoihin tai e-kirjan hintatietoja.

Nyt painettu kirjasi on luetteloitu kirjakauppojen valikoimaan ja ensimmäinen kirjatilaus kirjasta saapuu BoD:lle. Entä nyt? Lue sarjan toisesta osasta, mitä tapahtuu kirjatilauksen saavuttua aina siihen saakka, kunnes se lähetetään lukijalle.

Kommenttia

 • Tämä osio on mielenkiintoinen. Nyt selvisi, miten monta erilaista vaihetta kirjan kirjoittamisesta lähtien siihen asti, kun kirja on vihdoin myytävänä. Julkaisusta kauppoihin ja e-versiokin kokee monta vaihetta. Ennen kuin kirja on myynnissä on siis monia vaiheita, se on hyvä ymmärtää, ettei kaikki asiat mene tuosta vain…kiitos hyvästä informaatiosta.

Vastaa

*Pakolliset kentät