BoD:n kansainväliset kirjailijat

Monet BoD:n suomalaiset kirjailijat ovat tulleet kauttamme jo tutuiksi, mutta miltä näyttävät omakustantajat ja heidän teoksensa Suomen ulkopuolella? Tässä artikkelissa esittelemme teille kirjailijoita muista BoD:n…

Omakustanteiden suosio kasvaa maailmalla vuosi vuodelta ja myös BoD on ollut osaltaan kehittämässä tätä kasvua. Tarjoamme omakustanteen julkaisua nyt jo seitsemässä Euroopan maassa ja joukkoomme kuuluvat Suomen lisäksi Ruotsi, Tanska, Ranska, Saksa, Itävalta ja Sveitsi.

Esittelemme usein BoD:n suomalaisia kirjailijoita ja heidän taustojaan, esimerkiksi miten he ovat päättäneet julkaista omakustanteen ja mistä kirjaideansa on lähtöisin. Mutta kirjailijoidemme joukko on vielä paljon kirjavampi kuin Suomen rajojen sisäpuolella oleva ja uskomme, että BoD-kirjailijamme kaikissa maissa ovat kiinnostuneita siitä, miten ja miksi esimerkiksi ranskalainen Virginie on julkaissut kirjansa itse. Esittelemme teille alla neljän BoD-kirjailijan tien omakustannekirjailijoiksi.

Virginie Bégaudeau, Pariisi, Ranska

Virginie Bégaudeau, 27, julkaisi ensimmäisen omakustanteensa jo 18-vuotiaana. Tämän jälkeen hän on julkaissut useita kirjoja, enimmäkseen historiallisia romaaneja 1800-luvulta, esimerkiksi kirjan Laudanum BoD:lla.

Virginie kuivailee itseään hybridikirjailijaksi. Hän on vakuuttunut omakustannejulkaisusta toimivana julkaisumuotona ja näkee siinä todella paljon hyviä puolia, mutta on julkaissut kirjoja myös perinteisten kustantamoiden kautta. Kuitenkaan eri julkaisumuodot eivät Virginien mukaan sulje toisiaan pois. Omakustanteissa tärkeintä ovat vapaus tekstin ja ulkoasun toteutuksessa.

Virginie käyttää paljon aikaa kirjoittamisen lisäksi myös markkinointiin. Hän on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja jatkuvasti yhteydessä toimittajiin ja bloggaajiin. Tämän myötä hän on luonut itselleen suuren verkoston, jonka kautta hän voi saada apua kirjan toteutuksessa ja markkinoinnissa. Parhaiten markkinointi kuitenkin toimii hänen mielestään esimerkiksi messuilla tai muiden tapahtumien yhteydessä, jolloin hän saa suoran yhteyden lukijoihinsa.

Torbjørn Rafn , Kööpenhamina, Tanska

Torbjørn Rafn on tehnyt töitä esimerkiksi radiossa ja myös ensimmäinen kirja-idea liittyi hänen työhönsä. Dystopinen romaani Den Højeste Dom, joka kertoo tanskalaisen tuomarin tarinan siitä miten hän on joutunut Belgialaiseen vankilaan, oli alun perin tarkoitettu radiossa luettavaksi monologiksi. Tarinasta tuli suosittu, se kasvoi ja laajeni lopulta romaaniksi.

Torbjørnin kirja on saanut Tanskassa todella lämpimän vastaanoton ja seuraavaksi on vuorossa saksankielisen käännöksen julkaisu, myös omakustanteena. Alku on hänen mielestään aina hankalin ja ensimmäisen askeleen ottaminen kaikista tärkeintä. Vaikka romaanin kirjoittaminen on pitkä prosessi, jonka aikana kirjailija tarvitsee sekä kestävyyttä että itsekuria, ovat sekä ensimmäinen askel että kaikki sen jälkeen tulevat kaiken työn arvoisia.

Cherstin Juhlin, Kristianstad, Ruotsi

Cherstin Juhlin on julkaissut BoD:lla dekkaritrilogian ensimmäiset kaksi osaa Anagram ja Bryggan, joiden pääosassa on etsivä Annika Vester. Juhlin on entinen rikospoliisi ja vaikka hänen romaaniensa tarinat ovat fiktiivisiä, kuvailevat ne todenmukaisesti poliisin arkipäivää hänen omien kokemustensa perusteella. Monen vuoden ammattitaito alalla on siis antanut oivalliset puitteet rikosromaanitrilogian kirjoittamiseen. Kun idea kirjoista syntyi, päätti Juhlin julkaista kirjansa omakustanteena, sillä hän halusi pitää koko projektin päätösvallan itsellään. Hänelle on tärkeintä, että kirjojen sisältö on 100 %:sti hänen omaa tuotostaan.

Kirjojaan Juhlin markkinoi esimerkiksi sosiaalisten medioiden ja oman kotisivun kautta, jossa hän myös kirjoittaa säännöllisesti blogia. Vierailut kirjamessuilla sekä itse järjestämät lukutilaisuudet kuuluvat myös markkinointistrategiaan.

Sarah Saxx, Itävalta

Debyyttiromaanillaan Auf Umwegen ins Herz (suom. Kiertoteitä pitkin sydämeen) Sarah Saxx ylsi e-kirjojen bestseller-listalle ja elää siitä lähtien unelmaansa kirjailijana. Hän kirjoittaa rakkausromaaneja synnyinmaassaan Itävallassa.

Suora yhteys suureen lukijakuntaansa on todella tärkeä Sarahille – sekä palautteen että markkinoinnin kannalta. Kirjojen markkinointistrategian hän aloittaa jo hyvissä ajoin ennen kirjan julkaisua ja tekee jokaiselle vaiheelle tarkan suunnitelman. Hyvä ajoitus sekä kattava lukija-, bloggaaja- ja kirjailijaverkosto ovat olennainen osa markkinointia ja käsikirjoituksen, kustannustoimituksen ja kirjan ulkoasun korkea laatu itsestäänselvyyksiä.

Jotta kaikki markkinointiaktiviteetit ja tapaamiset pysyvät järjestyksessä, on Sarahilla seinällä vanha kunnon vuosikalenteri, jonka hän täyttää parhaansa mukaan heti vuoden alusta ja päivittää sitä mukaa, kun suunnitelmat etenevät.

kirjat

Vasemmalta: Cherstin Juhlinin ”Bryggan”, Torbjørn Rafnin ”Den højeste dom”, Virginie Bégaudeaun ”Laudanum” sekä Sarah Saxxin viimeisin julkaisu ”King of Chicago”.

Kaikki suomalaisten BoD-kirjailijoiden haastattelut löydät blogistamme osiosta Kirjailijat.

Vastaa

*Pakolliset kentät