Tuoteluokka – nyt mennään yksityiskohtiin

Dekkari, rakkausromaani tai tietokirja – mitä tarkemmin kirjan tuoteluokka on määritelty, sitä helpompi lukijan ja kirjakauppiaan on löytää se. Uusi luokittelujärjestelmä Thema tuo BoD-kirjailijoille uusia…

Hyviä uutisia BoD-kirjailijoille: BoD on siirtynyt käyttämään kansainvälistä, standardisoitua Thema-tuoteluokitusjärjestelmää, jonka avulla kirjailijamme voivat nyt määritellä tarkemmin kirjansa aiheen ja kohderyhmän. Etenkin kaunokirjallisuuden kohdalla Thema mahdollistaa aiempaan järjestelmään verrattuna hyvin yksityiskohtaisen tuoteluokan määrittelyn, mikä auttaa lukijoita ja kirjakauppiaita löytämään kirjan.

 

Tuotetietojen merkitys

Omakustanteet myydään useimmiten verkkokirjakaupan kautta. Tuotetiedoilla on tässä oleellisen tärkeä merkitys, sillä niiden avulla mahdollinen lukija löytää kirjasi. Kirjan tuotetiedolla tarkoitetaan tietoa kirjan sisällöstä, toteutustavasta, osuvaa kirjan nimeä ja mahdollista alanimeä, puhuttelevaa kantta sekä oikein valittua tuoteluokkaa eli kirjallisuuden lajia. Tuotetiedot täydennät toteuttaessasi kirjaprojektiasi myBoD-käyttäjätilillä ja ne välitetään eteenpäin kirjakaupoille, verkkokirjakaupoille sekä kirjastoille. Mitä tarkemmat ja osuvammat tuotetiedot ovat, sitä todennäköisemmin lukija löytää sen verkosta ja verkkokirjakaupasta, toisaalta myös kivijalkakirjakaupoissa neuvotaan ja etsitään asiakkaille kirjoja tuotetietokannoista, joihin kirjasi tuotetiedot lähetetään. Hyvä tuotetieto siis auttaa myymään kirjaasi.

Maakohtaiset luokittelujärjestelmät tunnetaan yleensä vain paikallisilla markkinoilla ja ne ovat usein hyvin sidottuja paikallisiin olosuhteisiin ja kieleen. Kansainvälinen EDItEUR-järjestö, joka koordinoi digitaalisia standardeja kirja-alalle, päätti kehittää yhtenäisen, maailmanlaajuisen ja kielestä riippumattoman luettelointijärjestelmän. Näin syntyi Thema, joka on käytössä useissa eri maissa. Yhtenäinen tuoteluokitus helpottaa kirjan luokittelua myös kansainvälisesti.

Oikean tuoteluokan valinta

Toteuttaessasi kirjaprojektia myBoD-tilillä valitset tuoteluokan vaiheessa kolme. Tähän asti myBoD:ssa on ollut mahdollista valita kirjalle vain yksi tuoteluokka. Themassa voit halutessasi valita kaksi tuoteluokkaa, joista toinen on pääkategoria. Mieti kuitenkin tarkkaan, onko kahden luokan valitseminen tarpeellista. Usein yksi tuoteluokka riittää, kaksi tuoteluokkaa voi myös hämätä lukijaa tai sekoittaa kirjakaupan algoritmeja niin, ettei kirjasi tule näkyviin missään kategoriassa.

Tuoteluokka valitaan kaunokirjallisuudesta, lasten- ja nuortenkirjoista, tietokirjoista tai opaskirjoista. Kannattaa tutustua rauhassa niiden sisältämiin eri tuoteluokkiin ja miettiä, mikä tuoteluokka on omalle kirjalle sopivin. On tärkeää, että valitset kirjasi aihepiiriä vastaavan kategorian. Theman suuri etu on mahdollisuus luokitella kaunokirjallisia teoksia hyvin tarkasti genren perusteella. Verkkokirjakaupat käyttävät luokittelua kirjojen esittelyyn, eikä jännittävien kauhuromaanien lukija etsi uutta luettavaa rakkausromaanien joukosta.

Jos esimerkiksi olet kirjoittanut historiallisen dekkarin, jonka tapahtumat sijoittuvat Ranskaan, Lorraineen, voit valita Kaunokirjallisuus > Dekkarit > Historialliset dekkarit.

Lisää tarkkuutta määritelmillä

Lisäksi voit valita määritelmiä, jotka määrittävät kirjasi sisältöä tarkemmin. Lisämäärite voi määrittää paikkaa, aikaa tai kohderyhmää.

Esimerkkitapauksessamme, jonka tapahtumat sijoittuvat Ranskan Lorraineen, voit valita lisämääritteen paikasta. Thema-määritelmissä on laaja valikoima paikkoja, voit valita myös paikkakuntia Suomesta. Lisämääritelmä voi myös liittyä aikaan tai kohderyhmään (ikäsuositus, jos kyseessä on lasten -tai nuortenkirja). Historiallisen dekkarin kohdalla olisi suositeltavaa valita lisämääreeksi aika, johon tapahtumat sijoittuvat.
Lopuksi vahvistat valintasi klikkaamalla ”Vahvista valinta”. Näet sen jälkeen valitsemasi tuoteluokan ja määritteet. Halutessasi voit vielä lisätä toisen tuoteluokan ja määritteitä klikkaamalla kohtaa ”Lisää määritelmä” tai ”Lisää tuoteluokka”. Jo tekemäsi valinnat voit halutessasi poistaa klikkaamalla minusmerkkiä tekemäsi valinnan perässä.

Kommenttia

    • Hei Jussi,
      kiitos kommentistasi. Matkailukirjat löytyvät kohdasta Tietokirja > Elämäntapa, harrastukset ja vapaa-aika > Matkustus ja lomat. Matka- ja lomaoppaista löytyy luokka ”Seikkailulomat” ja ”Matkakertomukset” on omana luokkanaan. Themassa voit valita kaksi tuoteluokkaa. T. Saara/BoD

    • Hei Iiri,
      jos olet epävarma mikä tietoluokka sopii parhaiten teoksellesi, voit toki yrittää etsiä mihin luokkaan vastaavia teoksia on luokiteltu. Tietenkin myös asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään eteenpäin. Olethan meihin yhteydessä esim. kirjoittamalla osoitteeseen info@bod.fi. Terveisin Susanna / BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät