Neljä tapaa tehdä kirjan kansi

Kansi on kirjasi käyntikortti ja omakustantajana olet itse vastuussa sen onnistumisesta. Miten siis toteuttaa puhutteleva ja ammattimainen kansi?

Kannella on ratkaiseva merkitys lukijan mielenkiinnon heräämiselle ja siksi sen suunnitteluun kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Omakustantajana huolehdit itse kannen toteutuksesta. Tässä blogiartikkelissa kerromme, mitä vaihtoehtoja sinulla BoD:lla on kirjasi kannen toteutukseen.

Huolehdit itse kannen toteutuksesta

Itse tehty kansi

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää ammattimaisia taitto-ohjelmia ja kokemusta graafisesta suunnittelusta, voit tehdä kannen itse alusta loppuun. Kotisivujemme kansilaskurin avulla voit laskea oikeat mitat kannellesi. Laskurista näet myös, kuinka paljon leikkuuvaraa sinun tulee jättää ja kuinka leveä kirjan selkä on. Muistathan myös lisätä kanteen viivakoodin ja ISBN-tunnuksen. Viivakoodin tulee olla hyvin luettavissa, noin 4 cm leveä ja 3 cm korkea. myBoD-tilillä voit kätevästi luoda oikean kokoisen viivakoodin.

Tietenkin voit käyttää myös ulkopuolista apua, kuten vapaata graafikkoa tai ehkä tuttavapiirissäsi on alan ammattilainen, joka voi auttaa sinua. Vinkkejä ja inspiraatiota suunnitteluun löytyy esimerkiksi tästä blogiartikkelista.

kansi easyCover-työkalun avulla

BoD:n maksuttoman easyCover-työkalun avulla voit helposti toteuttaa ammattimaisen kannen ilman taitto- tai grafiikkaohjelmia. Voit valita 24 eri kansimallista mieleisesi, jokaisesta mallista on myös neljä eri värivaihtoehtoa. Kansimallista riippuen kanteen voi liittää valokuvan tai se toteutetaan täysin typografisin keinoin. Tietenkin voit liittää kanteen myös takakansitekstin ja jos selkä on tarpeeksi leveä, myös selkätekstin. Ohjelma mitoittaa kannen automaattisesti ja elementtien paikat ovat kiinteät, niin etteivät tekstit esimerkiksi voi vahingossa leikkautua pois ja selkäteksti on aina oikealla paikalla.

Me teemme kirjasi kannen

Jos et halua itse toteuttaa kantta, suunnittelemme sinulle mielellämme kannen kirjailijapalveluidemme puitteissa. Voit valita kahdesta eri palvelusta.

BoD:n Basic-kansi

Basic-kansipalvelussa voit valita yli kolmestakymmenestä kansipohjasta mieleisesi. Kansipohjat on jaoteltu eri kirjallisuuslajien mukaan, mutta nämä ovat tietenkin vain suosituksia, valinta on loppujen lopuksi sinun. Lisäksi voit valita kannellesi yhden tai kaksi 26 taustaväristä, riippuen siitä, montako eri väriä valitsemassasi kansimallissa on.

Taittajamme mitoittaa kannen kirjaprojektiisi sopivaksi, muokkaa värit toiveidesi mukaan ja liittää kanteen tekstit ja mahdolliset kuvat. Saat valmiista kannesta vedoksen tai esikatselun nähtäväksesi ennen kuin kirja menee painoon.

BoD:n Premium-kansi

Premium-kansipalvelussa graafikkomme suunnittelee kannen täysin yksilöllisesti juuri sinun kirjaasi varten ja kohderyhmääsi ajatellen. Voit toimittaa meille kuvamateriaalia kantta varten ja omat toiveesi otetaan tietenkin kannen suunnittelussa huomioon. Graafikkomme tekee sinulle kaksi ehdotusta, joista voit valita mieleisesi. Tietenkin myös Premium-kannesta saat sen valmistuttua painetun vedoksen tai esikatselun ennen kirjasi painoa.

Kommenttia

 • Hei, tämä näyttää kivalta ja helpolta.

  Kysyisin seuraavaa: Jos kirjan tulostaa mustavalkoisena, tuleeko myös kannen teksti mustavalkoisena? Tämä siis, vaikka kirjan kannen teksti näyttää ohjelmassa värilliseltä.

  • Hei Kirsti,

   kirjan kansi painetaan aina värillisenä, vaikka sisus olisikin mustavalkoinen.
   Terveisin, Saara/BoD

 • Ainakin käsitääkseni painatus vastuullisen paperin käyttölogon kanteen miten se sijoittuu jotta voin huomioida?

  • Hei Juha-Pekka, FSC-logo painetaan kirjan sisukseen julkaisutietosivun yläosaan, yleensä tämä on sivu 4. Kanteen FSC-logoa ei paineta.
   t. Saara/BoD

  • Hei Lauri,
   kiitos kommentistasi. Tarkoitat varmasti easyCover-ohjelmaa. Se löytyy myBoD-käyttäjätililtä kirjaprojektista. Siinä vaiheessa kun lataat tiedostot, voit valita kannen toteutuksen easyCover-työkalun avulla. Onnea ja menestystä kirjaprojektillesi!
   T. Saara/BoD

 • Hei
  Voiko kirjan kannen suunnitella Wordilla? Kuva kanteen lisättäisiin tietokoneelta jpg- muodossa. Lopuksi muutettaisiin pdf-muotoon.
  T. Juhani

  • Hei Juhani,
   Word on ennen kaikkea tekstinkäsittelytyökalu, emme suosittele sitä kannen suunnitteluun. Kannen mitoitus, selkätekstin ja muiden kannen elementtien asettelu Wordilla ei ole helppoa, kansi ei todennäköisesti antaisi kovin ammattimaista vaikutelmaa mahdolliselle lukijalle. Jos sinulla ei ole käytössä grafiikkaohjelmaa etkä halua antaa kantta ammattilaisen suunniteltavaksi, suosittelemme käyttämään easyCover-kansipohjia. Ne ovat maksuttomia ja löydät ne myBoD-käyttäjätililtä, kansipohjissa on useita vaihtoehtoja. Useimpiin kansipohjiin voit myös liittää kuvan omalta tietokoneeltasi. Kansityökalu mitoittaa kannen automaattisesti oikein kirjasi tietojen perusteella ja liittää takakanteen tarvittavan viivakoodin. Terveisin Saara/BoD

 • Jos haluan tehdä easyCover-kannen, minne BoDin sivulle minun on mentävä aloittaakseni kannen teon. Minulla on valmiiksi suunniteltu kirjan etu- ja takakansi ja kirjan selkä samassa – kuvineen ja teksteineen.

  • Hei Jussi, jos sinulla on jo täysin valmis kansitiedosto, sinun ei tarvitse käyttää easyCover-työkalua, vaan voit ladata myBoD-käyttäjätilillä projektiisi suoraan oman valmiin kantesi. Tärkeää on, että kansi on oikein mitoitettu (www.bod.fi/kansilaskuri) ja että olet lisännyt siihen viivakoodin. t. Saara/BoD

Vastaa

*Pakolliset kentät