Miten kirja painetaan?

Digitaalisesta tiedostosta painetuksi kirjaksi kirjakauppaan – miten se onnistuu? Kerromme sinulle, miten kirjan painatus BoD:lla toimii ja mitä tapahtuu painossamme, kun kirja tilataan tarvepainatuksella.

19.10.2018 · Vera Wunderlich Kirja-ala · Yleinen

Kirjapaino on vanha taitolaji, joka on kehittynyt valtavasti teknologian myötä. Painettujen kirjojen lukeminen on edelleen suosiossa ja kirjoja painetaan jatkuvalla syötöllä varastoihin ja kirjakauppojen hyllyihin, joista ne päätyvät lukijoille. Teknologia on mahdollistanut myös ympäristöystävällisen tavan painattaa kirjoja niin, etteivät ne vie ylimääräisiä resursseja varastoinnin ja materiaalin kannalta. Tarvepainatus eli print on demand on digitaalinen painomenetelmä, jonka avulla kirjoja voidaan painattaa haluttu määrä – vaikka vain yksi kappale kerrallaan – aina tarpeen mukaan.
Kirjailijoille digitaalipaino ja print on demand luovat erinomaisen mahdollisuuden kirjojen painatukseen ja julkaisuun omakustanteina. Tarvepainatus on riskitön ja matalakustanteinen tapa saattaa oma kirjansa markkinoille, kun kirjoja ei tarvitse painattaa etukäteen suuria määriä, vaan painatus tapahtuu vasta tilauksesta. BoD:n kautta kirjan voi julkaista kirjakauppamyyntiin edulliseen hintaan, jolloin lukija voi tilata kirjan suoraan kaupasta, kirjoja voi tietenkin painattaa myös (vain) omaan käyttöön yhdestä kappaleesta lähtien.

Offsetpaino vs. digitaalipaino

Perinteisesti kirjoja painetaan kustantajan toimesta arvioidun menekin mukaisesti satoja, tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia kappaleita kerrallaan. Kirjojen myyntiluvut arvioidaan kirjallisuuden lajin ja kirjailijan mukaan – joidenkin kirjojen kohdalla menekki on arvioitua suurempi, jolloin painetaan toinen painos uuden arvion mukaisesti, toiset taas jäävät varastoon pölyttymään ja jossain vaiheessa ne hävitetään. Kun kyse on kirjoista, joiden menekki on taattu ja joita painetaan tuhansia kappaleita, on offsetpaino pitkällä tähtäimellä taloudellisesti kannattavampi vaihtoehto. Offsetpaino on suurille painomäärille suosituin ja ns. epäsuora painometelmä, jossa sisältö painetaan ensin kumisylinterille ja siitä paperille.

Uudempi teknologia kuitenkin on tuonut markkinoille tavan painattaa pienempiä määriä kirjoja kustannustehokkaasti. Kirjan painaminen yhdestä kappaleesta lähtien on kannattavaa teoksille, joiden menekistä ei ole varmuutta – esimerkiksi esikoiskirjailijan julkaisut tai loppuunmyydyt kirjat. Omakustantajille tarvepainatus on loistava mahdollisuus saattaa oma kirjansa markkinoille ilman taloudellista riskiä, kun kirjoja ei tarvitse painattaa varastoon. Digitaalipainossa kirjat painetaan digitaalisten tiedostojen (usein PDF-muodossa) avulla suoraan paperille, mikä mahdollistaa painatuksen nopeasti ja pienissä erissä.

Tarvepainatus käytännössä

Tarvepainatus tarkoittaa nimensä mukaisesta painatusta tarpeen mukaan. Kansainvälisesti tätä painomenetelmää kutsutaan nimellä print on demand. Tästä on myös BoD – Books on Demand saanut alunperin nimensä (lisätietoa BoD:sta), kun tarvepainatusmenetelmää alettiin käyttämään uuden painoteknologian myötä myös kirjojen painatukseen.

BoD on digitaalipainon markkinajohtata manner-Euroopassa ja on toiminut alalla jo 20 vuotta. Näiden vuosien aikana tuotantoa on kehitetty huomattavasti niin tekniikan kuin painokapasiteetin osalta: käytössä ovat uusimmat digitaalipainokoneet ja painokapasiteetti on tällä hetkellä jopa 20 000 kirjaa vuorokaudessa. BoD harjoittaa ainoastaan ns. puhdasta tarvepainatusta: kun kirjaa tilataan, sitä painetaan haluttu määrä ja lähetetään tilaajalle. Tilaaja itse päättää, kuinka monta kappaletta painetaan – alkaen yhdestä kirjasta. Samaa kirjaa voi myös tilata monessa erässä eri määriä, aina kysynnän mukaan. Kirjavarastoa BoD:lla ei ole ollenkaan, paitsi digitaalisessa muodossa painotiedostoina.


Painokustannukset 200-sivuiselle, mustavalkoiselle A5-kokoiselle kirjalle pehmeillä kansilla:


1 – 24 kirjaa: 10,76 €
25 – 49 kirjaa: 6,60 €
50 – 99 kirjaa: 6,14 €
100 – 199 kirjaa: 5,68 €
alkaen 200 kirjaa: 4,75 €

Modernien digitaalpainokoneiden teknologia mahdollistaa sen, että jopa yhden kirjan voi painattaa edullisesti. BoD:lla painokustannukset ovat porrastetut ja kirjan kappalehinta alenee entisestään, mitä useamman kirjan tilaa. Yhden tai muutaman kappaleen tilaus kannattaa, kun kirjasta haluaa kappaleen omaan hyllyynsä tai sen haluaa antaa lahjaksi. Omaa julkaistua kirjaansa kannattaa myös aina pitää pari kappalettaa valmiina esimerkiksi tapahtumia tai muita tilainteita varten, joissa voi kohdata mahdollisia uusia lukijoita.

Kirjailija päättää kirjan toteutuksesta

Kirjailija itse päättää, miltä kirjan sisällön ja kannen tulee näyttää. BoD mahdollistaa tämän tarjoamalla useita eri toteutusvaihtoehtoja, joista voi vapaasti valita omalle kirjalleen sopivimmat. Kirjan voi painattaa pehmeillä tai kovilla kansilla, kovakantisen kirjan joko suojapaperilla tai ilman. Kokovaihtoehtoja on yhteensä kymmenen välillä 12 x 19 cm – A4. Paperin valinta riippuu suurelta osin kirjallisuuden lajista ja vaihtoehtoina ovat 90 g valkoinen ja kermanvalkoinen, 120 g mattapintainen sekä 200 g valokuvapaperi. Päätettävissä on myös kirjan kannen tyyli, joka voi olla matta, kiiltävä tai kohokuvioitu, sekä kovakantisille kirjoille suora tai pyöristetty selkä. Lisätietoja eri toteutustavoista löydät kotisivultamme.

Kirjan painatus tapahtuu joko käyttämällä paperirullaa tai yksittäisiä paperiarkkeja. Myös kirjan painatustavan voi kirjailija päättää itse valitsemalla joko Standard- tai Premium-painolaadun. Standard-painossa kirja painetaan suurelta paperirullalta, joka mahdollistaa monen kirjatilauksen painattamisen peräkkäin yhdellä kertaa. Tämä nopea ja tehokas painatusmenetelmä on edullinen vaihtoehto kirjan painatukseen ja sopii erityisesti mustavalkoisille teoksille. Premium-painolaatu taas on hyvä vaihtoehto kirjoille, joissa värillisellä sisällöllä on suuri merkitys. Kirjan sivut painetaan yksitellen värimusteella ja painon jälkeen sisus on pino yksittäisiä sivuja, jotka liimataan myöhemmin yhteen.

BoD:n tarjoamat palvelut

Riippumatta siitä, haluatko julkaista kirjasi kirjakauppamyyntiin vai painattaa sitä vain omaan käyttöön, löytyy BoD:lta sopiva ratkaisu sinun kirjallesi. BoD toimii sekä omakustanne- että tarvepainatuspalveluna ja tarjoaa haluttaessa kokonaisvaltaisen ratkaisun kirjasi julkaisuun, painatukseen ja myyntiin.

BoD Classic ja BoD Comfort ovat julkaisupalveluita, joiden avulla saatat kirjasi omakustanteena kirjakauppamyyntiin niin Suomessa kuin kansainvälisesti, sekä painettuna kirjana että e-kirjana. Näiden palveluiden yhteydessä voit myös tilata kirjaa itsellesi aina yhdestä kappaleesta lähtien.

Omaa kirjaa ei tarvitse julkaista kirjakauppaan, vaan kirjoja voi painattaa myös ainoastaa omaan käyttöön BoD Fun -palvelun kautta. Tällöin kirjasi ei ole yleisesti saatavilla ja voit itse tehdä siitä tilauksia tarpeen mukaan. Palvelun yhteydessä tilaat haluamasi määrän kirjoja – vaikka vain yhden – ja maksat painokustannukset jokaisesta tilaamastasi kirjasta. BoD:lla kirjasi painetaan tilauksesta ja toimitetaan haluamaasi toimitusosoitteeseen.

Digitaalisesta tiedostosta lukijan käteen

BoD:n tuotantohallissa, joka sijaitsee Norderstedtissa, Hampurin lähellä Saksassa, painetaan jopa 20 000 kirja vuorokaudessa. Keskimääräinen painosmäärä on 1,5 kirjaa per nimeke. Painokoneet ovat käynnissä kellon ympäri ja töitä tehdään kolmessa vuorossa tuotannon eri osastoilla, esimerkiksi painokoneiden luona, liimauksessa, kansituotannossa, leikkauksessa, viimeistelyssä ja pakkauksessa. Useimmat kirjan toteutuksen vaiheista ovat täysin automatisoituja ja standardisoituja, mikä on välttämätöntä suurien määrien painamiseen mahdollisimman nopeasti ja edullisesti. Kirjat ohjataan liukuhihnoilla yhdestä vaiheesta seuraavaan ja tiedostoihin liitettyjen tuotenumeroiden avulla koneet osaavat mm. valita oikeat tiedostot painoa varten sekä leikata kirjat niille määrättyyn kokoon. Jotta kaikki kirjan painatuksen vaiheet saadaan sujumaan mahdollisimman joustavasti ja ongelmitta, on alkuperäisten painotiedostojen täytettävä tiettyjä toteutus- ja laatuvaatimuksia.

Tiedostojen tarkat vaatimukset

Usein kirjan painatuksen ja julkaisun yhteydessä BoD:lle toimitettavien tiedostojen tarkat asetukset herättävät ihmetystä ja vaikuttavat ensikertalaisen korvissa ehkä monimutkaisilta. Vaatimusten asettaminen on kuitenkin välttämätöntä, sillä täysin automatisoidussa painoprosessissa ei ole mahdollisuutta yksittäisten tiedostojen hienosäätöön. Näin ollen painoon on toimitettava täysin painokelpoiset ja vaatimusten mukaiset tiedostot.

Tärkeimpiä painotiedostoille asetettuja vaatimuksia ovat

  • neljällä jaollinen sivumäärä, sillä kirjojen sidonta tapahtuu neljän sivun arkeissa. Jos tiedostosi sivumäärä ei ole neljällä jaollinen, lisätään painossa loppuun tyhjiä sivuja.
  • oikea tiedostokoko, jonka on oltava juuri kirjalle valittuun kokoon mitoitettu. Esimerkiksi koossa 12 x 19 cm painettavan kirjan sisustiedoston on oltava vastaavassa koossa 12 x 19 cm tai 13 x 20 cm, riippuen siitä, tuleeko sivuille kuvien takia leikkuuvarat vai ei, kansitiedoston tarkat mitat voi laskea kansilaskurissa.
  • fonttien upotus, jotta kirjainten, tekstin ja kuvien paikat säilyvät täysin samoina tekstitiedostosta painovalmiiseen tiedostoon (PDF) muunnettaessa.
  • viivakoodin lisäys takakanteen. Viivakoodiin on tallennettu tärkeimmät kirjan painotiedot ja niitä tarvitaan tuotannon eri vaiheissa.

On sekä kirjailijan että BoD:n tuotantotoiminnan etujen mukaista, että kirjailijoiden meille toimittamat painotiedostot vastaavat asetettuja vaatimuksia, jotta kirjaprojektin kulku on molemmille osapuolille nopea ja vaivaton. Tästä syystä BoD auttaa kirjailijoita monipuolisesti tiedostojen toteutusvaiheessa: kotisivuiltamme löytyy tarkkoja askel askeleelta ohjeita tiedostojen asetuksiin liittyen, kansilaskuri mitoittaa kirjasi kannen, mallipohjat Word-tiedostoille ovat aseteltuina valmiiksi oikeisiin painokokoihin. Voimme mielellämme myös huolehtia tiedostojen valmistuksesta puolestasi: ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin selvitämme tarvittavat tiedot ja seuraavat projektin askeleet yhdessä.
Kirjan toteutus ja painatus aloitetaan sisustiedoston painamisella aiemmin mainitun painatusmenetelmän mukaisesti (Standard/Premium), eli joko suurelta paperirullalta tai yksittäisiä  paperiarkkeja käyttäen. Sisuksen valmistuttua painetaan kirjan kansi: pehmeäkantisten kirjojen kannet voidaan painattaa painokoneella heti sisukseen liitettäväksi, kovakantisten kirjojen kansipaperi liimataan tukevaan kartonkiin erillisessä manuaalisessa työvaiheessa. Sisukset ja kannet lajitellaan ensin omiin laatikoihin, joista ne yhdistetään toisiinsa kannen viivakoodin sisältämien tietojen avulla. Painettu sisus ja kansi liimataan yhteen ja jäähdytyksen jälkeen kirjan kolme avointa reunaa leikataan tälle työvaiheelle varatussa koneessa tasaisiksi. Leikkauksen jälkeen kirja on saavuttanut oikean, lopullisen kokonsa ja se voidaan suojata muovilla toimitusta varten. Kun painetut kirjat ovat täysin lähetysvalmiit, lajitellaan ne päämäärän mukaisesti ja paketoidaan niin, että kaikki saman tilauksen kirjat lähtevät yhtä aikaa matkaan lukijoiden luo.

Haluatko lukea yksityiskohtaisesti, mitä BoD:n kulisseissa tapahtuu tietojen tarkistuksesta aina kirjojen toimitukseen saakka?


Kaksiosainen artikkelisarjamme selvittää sinulle jokaisen askeleen kirjan tuotantoketjussa.

Kommenttia

  • Voiko tuon muovilla suojaamisen kieltää? En ymmärrä, miksi sellaista ylipäätään tehdään.

    • Hei Marika, kiitos kommentistasi. Ymmärrämme oikein hyvin, että moni haluaisi luopua kirjojen muovituksesta. Toistaiseksi käytämme sitä suojataksemme kirjaa kuljetuksen ja mahdollisen varastoinnin aikana. Ilman suojaa (tällä hetkellä muovista) kirjat saattavat vahingoittua kuljetuksen aikana, etenkin koska suurin osa kirjoista painetaan yhden kappaleen painoksina ja lähetetään kirjakaupoille laatikoissa muiden, usein erikokoisten kirjojen kanssa. Tällä hetkellä meillä ei ole mahdollisuutta jättää yksittäisiä kirjoja muovittamatta, mutta etsimme tähän ratkaisua, niin että voisimme tulevaisuudessa tarjota kirjailijoillemme mahdollisuuden valita, muovitetaanko heidän kirjansa vai ei. Terveisin Saara/BoD

  • Yrittäkää kovemmin.
    Minun kirjojani ei ainakaan painateta BoD:lla niin kauan kuin ne siellä pakataan muoviin. Suoraan sanoen olen kauhuissani moisesta käytännöstä.

Vastaa

*Pakolliset kentät