Mikä suojaustapa sopisi parhaiten e -kirjallesi?

Suunnitteletko sähköisen kirjan julkaisua, mutta et ole varma mitä e -kirjan suojaus käytännössä tarkoittaa? Oletko epävarma, mikä suojaustapa sinun pitäisi e -kirjallesi valita? Me kerromme,…

Aina nopeammat laajakaistayhteydet, entistä laajemmat mahdollisuudet verkkopalveluiden käyttöön ajasta ja paikasta riippumatta sekä elektronisten laitteiden yhä entisestään suurenevat tallennustilat ovat huomattavasti lisänneet sähköisten kirjojen menekkiä lukijoiden keskuudessa. E -kirjojen kasvavan suosion osasyynä on myös niiden ostamisen ja mukanaan kuljettamisen vaivattomuus. Sähköisten kirjojen lisääntymisen myötä myös valitettavasti niiden laiton jakaminen ja lataaminen erilaisten piraattisivustojen kautta on lisääntynyt. E -kirjasi valmistusta ja julkaisua suunnitellessasi on tärkeää miettiä, kuinka haluat suojata e-kirjasi nettipiratismia vastaan. BoD:lla tarjoamme e-kirjasi suojaukseen kahta eri vaihtoehtoa, joista voit valita haluamasi: joko perinteisemmän vesileimauksen tai Adobe DRM ( Digital Rights Management/digitaalisten oikeuksien hallinta ) -suojauksen. Vaikka suosittelemmekin aina suojaamaan sähköiset kirjat voi kirjailija jättää ne halutessaan myös kokonaan ilman suojausta.

Vesileimaus

Yleisimmin käytetty suojaustekniikka e-kirjoille on vesileimaus. Vesileimaus tarkoittaa, että e-kirjatiedosto sisältää sekä näkyviä että näkymättömiä tietoja e-kirjatiedoston ostopaikasta ja sen ostajasta. Jos siis e -kirjatiedostosi päätyy esimerkiksi sen ostajalta tiedonjakelusivustoille laittomasti jaettavaksi, voidaan sen ostotiedot vesileimausmerkintöjen avulla jäljittää ja saattaa sen alkuperäinen levittäjä edesvastuuseen sähköisen kirjasi laittomasta jakelusta. Vesileimaus ei siis itsessään estä e-kirjatiedoston jakelua, mutta auttaa selvittämään kyseisen tiedoston ostajan ja jakajan siinä vaiheessa, jos e -kirjatiedostoa on jaettu laittomasti.

Vesileimatut e -kirjat ovat luettavissa kaikilla lukulaitteilla, älypuhelimilla, tietokoneilla ja tableteilla ja ovat näin ollen lukijoille helposti saatavilla, koska erillisiä ohjelmia e -kirjatiedoston lukemiseen ei tarvita. Vesileimallisen e -kirjan voi ladata useampaan laitteeseen luettavaksi, eikä laitemäärää kirjan lataukselle ole siis rajattu samalla tavalla kuin Adode DRM -suojauksella varustetuissa e -kirjoissa.

Adobe DRM-suojaus

Toinen vaihtoehto suojaukseen on Adobe DRM -suojaus joka on kansainvälisesti laajimmalle levinnyt ohjelmisto digitaalisten oikeuksien hallintaan. Adobe DRM -suojauksen kautta e-kirjoja pystytään jakamaan kohdennetusti juuri niille käyttäjille, jotka ovat kyseisen e-kirjatiedoston ostaneet ja joilla on sitä kautta oikeus ladata ja lukea ostamaansa e -kirjaa. Tällä tavoin pystytään kontrolloimaan e -kirjan jakelua jo siinä vaiheessa, kun e -kirja ostetaan, toisin kuin vesileima -suojausta käytettäessä.

Adobe DRM -suojauksella varustettuja e -kirjoja on mahdollista lukea vain joko Adobe Digital Editions -ohjelman (tietokoneille ja lukulaitteille) tai Bluefire Reader- ohjelman (Androidille, Iphonelle, IPadille ) avulla. Ohjelman hankkiminen ja käyttö on sinällään helppoa, mutta vaatii rekisteröitymisvaiheessa lukijalta hieman enemmän vaivannäköä kuin vesileimallista e -kirjaa lukiessa, joiden lukemiseen ei tarvita minkäänlaisen ohjelmiston apua. Halutessaan lukea Adobe DRM -suojattua kirjaa lukijan täytyy ladata itselleen Adobe Digital Editions -ohjelma, hankkia ohjelmiston rekisteröitymiseen tarvittava Adobe ID -tunnus ja määrittää ohjelmistoon haluamansa laitteet, joilla ostettua e -kirjaa on mahdollista lukea. Laitteita voi määrittää saman Adobe Digital Editions -tilin alaisuuteen maksimissaan 6 kpl.

Vastaa

*Pakolliset kentät