Sinustako kirjailija?

Oletko kirjoittanut tekstejä itsellesi pöytälaatikkoon? Haluaisitko muidenkin lukevan niitä kirjan muodossa? Kirjoita ja ryhdy kirjailijaksi. Jokainen voi julkaista oman kirjansa omakustanteena ja jakaa tekstinsä lukijoiden…

Kirjoittaminen on monelle rakas harrastus. Tekstin avulla on mahdollista jäsennellä omia ajatuksia, kertoa omista kokemuksista, saattaa mielikuvituksen tuotokset paperille ja ilmaista itseään tavalla, joka ei puhumalla välttämättä onnistu. Jossain vaiheessa monet kirjoittajat kuitenkin huomaavat, että vaikka itselle kirjoittaminen on tärkeää ja jopa terapeuttista, kasvaa halu jakaa tekstit ja tarinat myös muiden kanssa. Ajatus kirjan julkaisusta saattaa aluksi jännittää, sillä pääosin oman pään sisällä tuotettuja ideoita voi olla vaikea päästää ilmoille julkisesti, kenen tahansa luettaviksi ja arvosteltaviksi. Mutta juuri se onkin kirjailijana olemisen suola: ajatusten herättämäinen, inspiroiminen, kyky luoda lukijoille uusia maailmoja ja tarjota tietoa. Koskaan ei voi etukäteen tietää, minkälaisen vastaanoton kirja saa – vain julkaisemalla teoksesi voit ottaa siitä selvää.

Digitalisaation myötä omien ajatusten ja tekstien julkaiseminen esimerkiksi blogin, sosiaalisen median ja keskustelupalstojen kautta on luonut täysin uusia ulottuvuuksia kanssakäymiseen ja kommunikointiin. Aina internetin tarjoamat mahdollisuudet eivät kuitenkaan vastaa kirjailijan tarpeita, sillä omaa tekstiä riittäisi kirjaksi asti. Kirjan julkaisu omakustanteena on tällöin loistava ratkaisu: voit saattaa kirjasi kirjakauppamyyntiin itse helposti, nopeasti ja täysin omilla ehdoillasi. Omakustantaminen on riskitön ja joustava vaihtoehto kirjailijoille, jotka haluavat saattaa käsikirjoituksensa kirjan muotoon: tarvepainatuksen myötä julkaisun kustannukset ovat alhaiset ja kirjailija päättää itse julkaisun kaikista vaiheista.

Haluan kirjailijaksi

Kun kirjoittamisen into on niin kova, että ideoita ja juonenkäänteitä on kirjoitettava ylös myös öisin ja oman tekstin hahmot alkavat tuntua todellisilta, on aika suunnitella oman kirjan julkaisua. Tärkeitä ensivaiheita ovat idea sisällöstä, oivallus kirjoittamisen ja julkaisun halusta sekä oman äänen, aiheen ja motivaation määritys. Näiden avulla luot vankan perustan kirjoitusprosessille, joka on julkaisuun johtava seuraava vaihe.

Julkaisu on helpompaa kuin luulet

Kirjoittaminen on monelle tärkeä osa elämää ja voi olla, ettei tekstin jakamista muiden kanssa tule alkuun edes ajatelleeksi. Kirjoitan itselleni, omaksi huviksi, miettivät monet – vaikka kirjalle löytyisi varmasti monta kiinnostunutta lukijaa oman itsensä lisäksi. Usein ajatus julkaisusta tuntuu tavoittamattomalta haaveelta, ovathan kustantamoiden seulat kuulemma lähes mahdottomia läpäistä ja mitä jos teksti lytätään täysin?

Jos kirjoittaminen on intohimosi ja kirjan julkaiseminen haaveesi, on aika tehdä päätös kirjailijaksi ryhtymisestä ja aloittaa oman kirjan julkaisun suunnittelu. Kirjan julkaisu on todella paljon helpompaa, kuin usein kuvitellaan, sillä jokainen voi julkaista oman kirjansa itse omakustanteena. Omakustantaminen avaa kirjailijalle monia uusia ovia ja mahdollisuuksia kirjamarkkinoiden maailmaan, kun oman kirjan julkaisu on vain muutaman klikkauksen päässä kirjakaupasta.

Löydä oma genresi ja erikoisuutesi

Kirjailijana olet joko kauno- tai tietokirjallisuuden ammattilainen. Jos mielesi kuhisee fiktiivisiä rakkaustarinoita, lasten satuja tai dekkariin soveltuvia aineksia, on kaunokirjallisuus sinulle soveltuva laji. Tietokirjallisuus sisältää esimerkiksi oppikirjoja, oppaita, elämäkertoja ja tieteellisiä tekstejä. Tietokirjailijana voit esimerkiksi kirjoittaa kirjoja työsi puolesta tai osoittaa erikoisosaamisesi tietyllä aihe-alueella. Riippumatta siitä, kirjoitatko faktaa vai fiktiota, on tärkeää miettiä oman kirjan julkaisun syitä ja mahdollisuuksia. Jotta kirjasi tavoittaa mahdollisimman monia lukijoita, on sisällön oltava ainutlaatuinen ja mielenkiintoa herättävä ja tiedon oltava sellaista, jota lukijat eivät muualta löydä. Mieti, mikä on sinun kirjasi erikoisuus ja kirjoita se niin, että lukijat löytävät sisällöstä jotain uutta ja innostavaa – jotain, joka saa heidät kiinnostumaan kirjastasi ja suosittelemaan sitä eteenpäin.

Tekstin tuottaminen

Useimmiten kirjailijalla on idea sisällöstä ennen kirjoittamisen aloitusta ja yhtä usein tarina muokkautuu ja kehittyy kirjoitusprosessin kulkiessa eteenpäin. Tärkeintä on aina kirjoittaminen: kirjoita kaikki, mitä mieleesi juolahtaa ja tuota tekstiä, joka vie tarinaasi eteenpäin. Kaiken ei tarvitse mennä alkuperäisten suunnitelmiesi mukaisesti tai päätyä käsikirjoituksen valmiiseen versioon, mutta kirjoittamisen myötä mieleesi voi juolahtaa uusia asioita, jotka vaikuttavat lopullisen tekstisi sisältöön ja muotoon. Muista, että voit aina muokata, muuttaa ja poistaa olemassa olevaa tekstiä jälkeenpäin, mutta olematonta tekstiä et voi editoida.

Inspiraatiota etsimässä

Vaikka kirjoittaminen on mielipuuhaasi, voi sekin tuntua välillä mahdottomalta tehtävältä ja inspiraation puute aiheuttaa riittämättömyyden tunteita: ei tästä tule yhtään mitään, kuka tätä kirjaa muka haluaa lukea, parempi jättää sikseen. Jokainen kirjailija käy läpi myös vaikeita vaiheita, eikä niistä kannata lannistua. Sekä hyvät että huonot ajat on suositeltavaa jakaa jonkun kanssa – esimerkiksi kirjoitusryhmissä tai kirjoituskurssien kautta. Vertaistuki ja keskustelu on tärkeää muuten varsin yksinäisessä ammatissa ja inspiraation lähde löytyy usein kanssakäymisen kautta. Vinkkejä kirjoitusprosessiin löydät esimerkiksi täältä

Ammattimaisuus vakuuttaa lukijan

Tekstin hiominen julkaistavaan muotoonsa on tärkeä askel julkaisussa ja viimeistelyssä on myös hyvä hakea tukea oman pään ulkopuolelta. On tunnettu totuus, että omalle tekstilleen sokaistuu, eikä kirjoitusvirheitä tai epäloogisia yhteyksiä välttämättä näe itse, kun on käynyt tekstiä läpi sen tuhannen kertaa. Kirjailijana olet alasi ammattilainen ja ammattilaisena haluat, että sinut otetaan vakavasti. Kirjan julkaisussa on äärimmäisen tärkeää, että julkaistava teksti on hyvä – niin sisällön kuin viimeistelyn puolesta. Pyydä mahdollisia lukijoita lukemaan tekstisi läpi ja kertomaan siitä mielipiteensä. Myös ystävät ja perhe ovat oivallisia koelukijoita – mutta mahdollisesti puolueellisia sellaisia, ja suosittelemme hakemaan myös objektiivista palautetta. Tekstin viimeistelyssä kannattaa kääntyä kustannustoimittajan puoleen, joka tunnistaa tekstistä esimerkiksi kieliopilliset ja kirjoitusvirheet sekä antaa palautetta tekstin sujuvuudesta, loogisuudesta ja uskottavuudesta. Palautteen avulla voi kehittää tekstiäsi ja muokata sen valmiiksi. 

 

Omakustanteen julkaiseminen

Kun olet kirjoittanut käsikirjoituksen, joka on valmis kohtaamaan lukijat, olet ottanut todella suuren askeleen julkaisuprosessissa. Idean kehittyminen laajemmaksi käsitteeksi ja sen muuntaminen ajatuksesta tekstiksi on monivaiheinen ja joskus monimutkainen prosessi, johon olet käyttänyt valtavasti aikaa ja jonka eteen olet tehnyt paljon työtä. Nyt sinun on aika saattaa projekti päätökseen ja kirjasi kirjakauppaan.

Omakustantaminen on helppo, nopea ja toimiva tapa julkaista oma kirja kirjakauppamyyntiin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jokainen kirjailija voi julkaista oman kirjansa ilman, että sen sisältöä arvostellaan tai muokataan: omakustannekirjailijana sinulla on täysi päätösvalta kirjasi sisällöstä, ulkonäöstä, julkaisuaikataulusta sekä hinnoittelusta ja sen myötä omasta kirjailijapalkkiostasi. Julkaisumuotona omakustantaminen on kasvattanut suosiotaan valtavasti viime vuosien aikana ja monet omakustannekirjat ovat saavuttaneet paikkansa bestseller-listoilla maailmanlaajuisesti. Useat perinteisten kustantamoiden kautta julkaisseet kirjailijat valitsevat uuden kirjansa kohdalla omakustantamisen sen tuoman taiteellisen vapauden vuoksi. Esikoiskirjailijoista taas monet saavat omakustanteen julkaisun myötä suosiota, jota he muuten eivät olisi saavuttaneet perinteisten kustantamoiden kielteisten vastausten vuoksi.

Omakustantaminen on nykyään todella helppoa, kun omakustannepalvelut tarjoavat kirjailijoille täydet palvelut kirjan viimeistelystä ja toteutuksesta aina painatukseen, myyntiin ja logistiikkaan asti. Kirjailijan täytyy usein toimittaa vain käsikirjoituksensa ja kirjaan liittyvät tiedot, joiden avulla teos voidaan lisätä kirjakauppojen listoille ja painattaa tilauksesta.

Kaikki julkaisupalvelut saman katon alla

BoD – Books on Demand on täyden palvelun kumppani kaikille omakustannekirjailijoille. BoD:n puoleen voit kääntyä, kun haluat painattaa kirjan ainoastaan omaan käyttöösi tai kun haluat julkaista kirjan omakustanteena kirjakauppamyyntiin. BoD on erikoistunut sekä tarvepainatukseen että kirjojen myyntiin ja jakeluun ja voi näin tarjota kirjailijoille kaikki palvelut, jotka kuuluvat julkaisuprojektiin

Kirjan julkaisussa voit valita joko BoD Classic– tai BoD Comfort -palvelun. Molemmat ovat julkaisupalveluita, mutta eroavat sisällöltään hieman. BoD Classic on suosituin, helpoin ja nopein tapa saattaa oma kirja kirjakauppaan: luot itsellesi oman myBoD- käyttäjätilin, aloitat uuden kirjaprojektin, lisäät kaikki tarvittavat kirjan tiedot, lataat sekä käsikirjoituksen että kirjan kannen, valitset kirjan myyntihinnan, hyväksyt sopimukset ja lähetät toimeksiannon verkossa. Kirjailijana voit tietenkin itse päättää kirjasi toteutuksesta, painotiedostojesi ulkonäöstä sekä julkaisuaikataulusta.

Kun valitset BoD Comfort -palvelun, saat henkilökohtaisen neuvojan BoD:lta, joka auttaa sinua kirjaprojektisi eri vaiheissa. Voit lähettää valmiin käsikirjoituksen ja mahdollisesti myös kansitiedoston sähköpostitse ja neuvojasi tarkistaa tiedostot ennen painatusta. Ennen omakustanteen julkaisua kirjastasi painetaan mallikappale, joka lähetetään sinulle postitse tarkistettavaksi. Hyväksyttyäsi mallikappaleen, kirjasi julkaistaan ja sinulle toimitetaan viisi kappaletta valmista kirjaasi.

Molempiin julkaisupalveluihin voit lisäksi tilata eri kirjailijapalveluita tarpeidesi mukaisesti. Tilauksesta taitamme käsikirjoituksesi kirjallisuuden lajin mukaisesti ja suunnittelemme ja valmistamme kirjallesi ammattimaisen kannen. Voit myös tilata kauttamme korjausluvun, kustannustoimituksen, käännöspalvelun ja kuvituksia. Kaikki lisäpalvelut on tilattavissa yksitellen, joten kirjailijana voit koota niistä omalle kirjallesi ja tarpeillesi sopivan paketin.

Kirjasi tie lukijan käteen

Kun kaikki tarvittavat askeleet on käyty läpi ja kirjasi on julkaistu, voit ihan ensimmäisenä onnitella itseäsi! Olet tehnyt suuren työn ja kirjan saattaminen julkisuuteen on mieletön saavutus. Kun julkaiset omakustanteen BoD:n kautta on etunasi se, ettei sinun tarvitse huolehtia kirjan luetteloinnista kirjakauppaan, sen myynnistä tai toimituksesta lukijoille – BoD tekee kaiken tämän puolestasi. Luetteloimme kirjasi kirjakauppojen listoille sekä Suomessa että kansainvälisesti, niin painettuna kirjana kuin e-kirjana. Kun lukija tilaa kirjaasi kirjakaupasta, huolehdimme kirjan painatuksesta ja lähetyksestä tilaajalle – eikä sinun tarvitse tehdä tässä vaiheessa mitään. Näet kirjasi myyntiluvut omalla käyttäjätililläsi ja voit keskittyä täysin kirjasi markkinointiin – ja uuden teoksen kirjoittamiseen. Onneksi olkoon, sinä olet kirjailija!


Haluatko tietää lisää?

Jos haluat perehtyä tarkemmin kirjan eri julkaisuvaiheisiin, artikkelissamme "Onnistuneen omakustanteen julkaisu" käsittelemme lähemmin aiheita kirjan kirjoittamiseen, toteutukseen, julkaisuun ja markkinointiin liittyen.

Vastaa

*Pakolliset kentät