Tee oma kirja – näin se käy

Haluatko tehdä oman kirjan, muttet tiedä, miten se tapahtuu? Siinä tapauksessa kannattaa lukea tämä artikkeli.

Kirjoittamisesta kirjan toteutukseen, julkaisusta markkinointiin – tässä artikkelissa käymme askel askeleelta läpi matkan ideasta omaksi kirjaksi. Jokainen voi tehdä oman kirjan!

Mistä haluat kirjoittaa?

Ensimmäinen askel on miettiä, mistä haluat kirjoittaa. Jos kirjoitat kaunokirjallisuutta, mieti mitä kirjallisuuden lajia teos tarkalleen edustaa – onko se dekkari, historiallinen romaani, rakkausromaani? Mikä on kirjan pääjuoni, mahdollinen sivujuoni? Kuka on päähenkilö, entä sivuhenkilöt? Mihin aikaan ja paikkaan tapahtumat sijoittuvat?

Jos kirjoitat tietokirjaa, valitse tarkkaan teoksesi aihepiiri – mitä tietoja haluat lukijallesi välittää? Luodessasi kirjasi rakennetta, lukuja ja alalukuja, ajattele lukijaasi: miten parhaiten välität tiedon tuleville lukijoillesi. Tarvitsetko kuvamateriaalia tai grafiikoita? Jos käytät ulkopuolista materiaalia, hanki tarvittaessa oikeudet graafisiin esityksiin, kuviin ja lainauksiin. Huolehdi siitä, että käyttämäsi lähteet on selkeästi merkitty.


Riippumatta siitä, mitä kirjallisuuden lajia kirjoitat, pohdi, onko kirjallasi sopiva nimi ja mahdollinen alanimi. Haluatko julkaista kirjan omalla nimellä vai mieluummin salanimellä? Ja tietenkin ennen kaikkea: keitä ovat lukijani?

Pue ideasi sanoiksi

Kun olet valinnut aiheesi ja mahdollisesti myös tehnyt suunnitelman, siirryt varsinaiseen kirjoittamisvaiheeseen. Aloitettuasi kirjoittamisen voit huomata, että tarinasi alkaa elää omaa elämäänsä. Juoni ja tapahtumankäänteet, joita olet miettinyt etukäteen, eivät ehkä enää tunnukaan järkeviltä kirjoitusprosessin edetessä. Jos kirjoitat tietokirjaa, saatat myös joutua mukauttamaan kokonaissuunnitelmaasi kirjoitusprosessin aikana. Tekstisi on dynaaminen kokonaisuus, joten ole avoin suunnitelmallesi ja ole valmis muuttamaan ja muuttamaan kurssia matkan varrella.


Blogistamme löydät kategoriasta ”Kirjoittaminen” monia kirjoittamiseen liittyviä artikkeleita, esimerkiksi sanataidenohjaaja Jenni Hurmerinnan vinkit kirjoittamisprosessiin.

Vakuuta lukijasi virheettömällä tekstillä

Kun olet kirjoittanut käsikirjoituksesi ensimmäisen luonnoksen, voit toki itse muokata ja työstää sitä, mutta tärkeä osa tekstin työstämistä on saada siitä palautetta muilta. Tämä pätee genrestä riippumatta, sillä omalle tekstille tuppaa sokaistumaan. Oikeinkirjoitusvirheitä sattuu helposti ja kirjoittajalta itseltään ne jäävät helposti huomaamatta. Lukijan huomio taas kiinnittyy niihin helposti ja virheet antavat tekstistä helposti epäammattimaisen vaikutelman.

Sisällöllisessä muokkaamisessa auttaa kustannustoimittaja, joka käy tekstin kokonaisvaltaisesti läpi huomioiden loogisen yhtenäisyyden, tarinan uskottavuuden ja henkilökuvauksen ja antaa tekstistä palautetta. Jos teet kirjasi BoD:n kanssa, tarjoamme sekä ammattimaista kustannustoimitusta että korjauslukua osana kirjailijapalveluitamme. Lisätietoja eri palveluista löydät täältä. Kustannustoimituksen merkityksestä kerromme lisää tässä artikkelissa.

Toteutustavalla on väliä

Kova- vai pehmeäkantinen kirja? Mikä formaatti? Mikä paperilaatu sopii parhaiten? Värisivuja vai mustavalkoinen sisus? BoD tarjoaa laajan valikoiman eri toteutustapoja ja kirjailija päättää itse, miten oman kirjansa toteuttaa. Laaja valikoima tarkoittaa, että on tehtävä monta valintaa, eikä kirjan ulkoasu, niin optinen kuin haptinen, ole samantekevä. Tietyt toteutustavat ovat tyypillisempiä tietyille kirjallisuuden lajeille ja toteutustapa vaikuttaa myös lukukokemukseen. Päätöksenteon helpottamiseksi olemme koonneet kotisivuillemme yhteenvedon ja kuvia eri toteutustavoista. Lisätietoja löydät myös tästä blogiartikkelista.

Kirjan sisuksen taitto

Kun tiedät, minkä kokoinen kirjastasi tulee, voit aloittaa kirjasi taiton. Voit tehdä taiton itse tai antaa sen ammattilaisten tehtäväksi. Ammattimaiset taitto-ohjelmat takaavat varmasti parhaan tuloksen, mutta jos taitat kirjasi sisuksen itse, eikä sinulla ole käytössäsi varsinaisia taitto-ohjelmia, on kirjan sisuksen taitto mahdollista tehdä myös Microsoft Wordin avulla. Halutessasi voit käyttää BoD:n maksuttomia mallitaittopohjia, ne ovat saatavilla kaikissa BoD:n formaateissa eli niihin on jo valittu oikea sivukoko. Lisäksi mallipohjissa on ohjeet siihen, miten kirjan ensimmäiset, ns. julkaisutietosivut tulee tehdä.


Tietenkin voit antaa kirjasi sisuksen taiton ammattilaisten tehtäväksi. BoD:n kirjailjailijapalveluiden puitteissa voit valita Basic tai Premium -taiton. Basic-taitto soveltuu erinomaisesti esimerkiksi kaunokirjallisille teoksille, joissa on lähinnä tekstiä, eikä monia eri otsikkotasoja. Yksilöllinen Premium-palvelu soveltuu erinomaisesti vaativampiin taittoihin, kun kyse on esimerkiksi useita otsikkotasoja sisältävistä tieto- ja opaskirjoista ja muista runsaasti kuvia sisältävistä teoksista. Lisätietoja löydät täältä.

Kannen suunnittelu

Kirjasi kansi on sen käyntikortti ja myös markkinointiväline. Kansi on yleensä ensimmäinen asia, johon lukija kiinnittää huomionsa ja antaa kirjastasi ja sen sisällöstä tärkeän ensivaikutelman.


Voit tehdä kannen itse tai antaa sen suunnittelun ammattilaisen käsiin. BoD:lla voit valita kolmesta eri kansipalvelusta. Easy-kansi on maksuton palvelu, jossa voit myBoD-käyttäjätilillä valita neljästätoista eri kansimallista mieleisesi. Kansimalleissa on eri värivaihtoehtoja ja voit liittää pohjiin omia kuvia ja tekstejä.

Individual-kansipalvelussa voit valita valmiista, eri kirjallisuuden lajeihin sopivista valmiista kansista. Jokainen kansi on käytettävissä vain kerran ja saat näin kirjaasi yksilöllisen kannen. Verkkotyönkalun avulla voit muokata kannen tekstejä.

Premium-kansipalvelussa graafikkomme suunnittelee kaksi kaksi yksilöllistä kansiehdotusta, kirjasi sisällön ja kohderyhmän huomoiden ja voit valita kansista mieluisimman. Voit mielellään esittää toiveita ja antaa kuvamateriaalia kannen suunnitteluun.


Jos teet kannen itse, vaikuttaa mitoitukseen valittu toteutustapa ja sivumäärä. Voit laskea kannen oikean mitoituksen kansilaskurin avulla. Muista liittää kanteen myös viivakoodi. Sen voit luoda kätevästi myBoD-tilillä kirjaprojektisi yhteydessä.

Mikä on paras tapa julkaista kirjani?

Kun julkaiset kirjasi BoD:n kautta ja haluat sen olevan lukijoiden saatavilla kirjakaupoista, voit valita BoD Classic ja BoD Comfort-palveluiden välillä. Aluksi rekisteröidyt maksuttomalle myBoD-käyttäjätilille, jonka kautta voit toteuttaa kirjaprojektisi ja myöhemmin myös esimerkiksi tilata omaa kirjaasi ja seurata sen myyntilukuja. Kun haluat aloittaa uuden kirjaprojektin, klikkaat kohtaa ”Uusi kirjaprojekti” ja valitset sitten haluamasi julkaisutavan.


BoD Classic on nopea ja edullinen tapa julkaista oma kirja itsenäisesti painettuna ja e-kirjana. Kirjasi saa BoD:lta ISBN-tunnuksen ja huolehdimme sen välityksestä kirjakauppojen ja kirjastojen saataville. Kun lukija tilaa kirjasi, BoD painaa ja toimittaa kirjan. Kirjailijana päätät itse kirjasi toteutustavasta ja ohjemyyntihinnasta, jonka perusteella määräytyy myös oma kirjailijanpalkkiosi. Jokaisesta jälleenmyyjien kautta myydystä kirjasta sinulle maksetaan kirjailijanpalkkiota.


BoD Comfort -palvelu sisältää samat edut kuin Classic, mutta lisäksi sinulla on henkilökohtainen neuvoja, joka vastaa kaikkiin kirjaprojektiisi liittyviin kysymyksiin esimerkiksi painotiedostojen valmistusta koskien ja ennen kuin kirjasi ilmestyy, saat siitä painetun mallikappaleen, johon voit kerran tehdä maksutta muutoksia. Kirjasi ilmestyttyä saat siitä 5 kappaleen ensipainoksen.

Jos haluat tehdä kirjan vain omaan käyttöösi, voit valita BoD Fun -palvelun ja painattaa kirjaasi vain omaan käyttöösi yhdestä kappaleesta alkaen. Maksat vain tilaamiesi kirjojen paino- ja toimituskulut.


Suosittelemme, että julkaiset painetun kirjan lisäksi e-kirjan. Konvertoimme painetun kirjasi e-kirjaksi BoD Classic ja BoD Comfort-julkaisujen puitteissa ilman lisäkuluja kaikkiin yleisiin e-kirjamuotoihin ja välitämme suomalaisten ja kansainvälisten e-kirjakauppiaiden saataville. Lisätietoja eri palveluista ja hintalaskurin kirjasi painokulujen sekä kirjailijanpalkkion laskemiseen löydät täältä.

Kirjan julkaiseminen – laajat myyntiverkostot

BoD tarjoaa kirjailijoilleen laajat myyntiverkostot niin Suomessa kuin halutessasi kansainvälisesti. Kun olet julkaissut kirjasi, lähetämme kirjasi tuotetiedot suomalaisille kirjatukuille ja jo pian kirjasi on kaikkien suomalaisten kirjakauppojen, verkkokirjakauppojen ja kirjastojen saatavilla. Kun lukija ostaa kirjasi, kirjatilaus tulee BoD:lle, me painamme ja lähettämme kirjan ja sinulle tilitetään neljästi vuodessa kirjailijanpalkkiota. Kirjasi ohjemyyntihinnan ja näin myös oman palkkiosi suuruuden päätät itse. Tietenkin voit aina halutessasi tilata omaa kirjaasi myös itsellesi, yhdestä kappaleesta alkaen.

Kirjasi lukijoiden tietoisuuteen

Kun olet käynyt läpi koko prosessin kirjottamisesta kirjan toteutukseen ja julkaisuun ja pidät vihdoin ensimmäistä kappaletta kirjastasi kädessäsi, se on ikimuistoinen ja hieno hetki. Voit onnitella itseäsi hienosta työstä! Jotta myös lukijat löytäisivät kirjasi, nyt viimeistään on aika alkaa markkinoida sitä. BoD tarjoaa kirjailijapalveluiden puitteissa monenlaisia palveluita markkinoinnin tueksi, löydät yhteenvedon niistä täältä. Markkinointioppaasta saat monia käytännön vinkkejä ja tietenkin myös blogistamme löydät hakusanalla markkinointi lukuisia eri artikkeleita, joista voit hakea inspiraatiota ja löytää arvokkaita vinkkejä ja ohjeita.

Toivomme, että tästä artikkelista on sinulle apua oman kirjasi tekemisessä! Mikäli sinulla on lisäkysymyksiä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, autamme ja neuvomme mielellämme. Puhelimitse tavoitat meidän numerosta 09 2516 6349 maanantaista torstaihin ja sähköpostitse osoitteesta info@bod.fi.

Onnea oman kirjan tekemiseen!

Kirjoittanut

Saara Golombek

on ollut mukana BoD:n matkalla Suomessa alusta alkaen ja tuntee omakustantamisen mitä parhaiten. Saara on vastuussa BoD:n markkinoinnista ja viestinnästä Suomessa ja kirjoittaa blogiimme artikkeleita niin yleisesti kirjan julkaisemiseen, kirja-alaan kuin markkinointiin liittyen.

lisää artikkeleita

Kommenttia

  • Uudet kansimallit ovat hienoja, mutta olisiko vanhojen kansien säilyttäminen ollut mahdollista, sillä joku saattaa tehdä sarjaa, jossa haluaa säilyttää yhtenäisen ulkonäön kansien suhteen. Olisiko mahdollista, vaikka näppäimen kautta hakea vanhatkin mallit.

    • Hei Lea,
      kiitos viestistäsi.
      Valitettavasti vanhojen kansien säilyttäminen ei ole mahdollista.
      Kannen voi yrittää suunnitella uudelleen käyttämällä easyCover ohjelman ”oma malli”-pohjaa.
      Terveisin Susanna/BoD

  • Pyrin julkaisemaan uuden kirjan vuoden 2022 aikana.

    Haluan tietoja kirjasta ja E-kirjasta.
    Kuinka paljon vahtoehdot masavat minulle?

Vastaa

*Pakolliset kentät